
Jak pěstovat okurky ve skleníku, nakládačky, klasické, hybridní
18. 5. 2021Možná jste právě zaseli nebo už vysadili okurky, budoucí poklady své zahrady a kuchyně. Připomeňme si, nač se u které skupiny okurek soustředit, aby úroda potěšila.
Určitě mnohým z vás zachutnaly cukrové melouny na dovolené v Řecku nebo Itálii. A víte, že se dají velmi dobře pěstovat také u nás?
Pěstované na letním sluníčku a utržené, plně vyzrálé cukrové melouny jsou aromatické, šťavnaté a plné chuti. Prostě lahůdka. A že se ty dovážené do obchodů s nimi nedají srovnat? To máte naprostou pravdu. Jsou totiž podtržené, aby vydržely přepravu.
Ovšem nemusíte kvůli tomu čekat na další dovolenou, protože si tuto lahůdku můžete dopřát i sedíc doma na lavičce. Cukrové melouny se totiž dají poměrně dobře pěstovat i u nás.
Mezi českými zahrádkáři i gurmány jsou paradoxně oblíbenější melouny vodní. Jsme ale na severní hranici jejich pěstování a každoroční úspěch s jejich pěstováním není zaručen. Vodní melouny jsou totiž náročné na lokalitu, teplo i péči.
Na rozdíl od nich, cukrové melouny na své objevení teprve čekají, protože jsou jenom o málo náročnější, než okurky nakládačky. A pokud jim najdete záhřevnou lokalitu a dopřejete trochu péče, jistě uspějete.
Cukrový meloun (Cucumis melo) patří do čeledi tykvovité a je příbuzný s okurkami a tykvemi. Pochází z Přední Asie, hlavně Iránu a Turecka. Dnes je ale rozšířen v teplých oblastech celé zeměkoule.
Tato liánovitá rostlina je schopna přichytit se k opoře úponky. Většinou se ale pěstuje na zemi, podobně jako okurky nakládačky. V paždí střídavě postavených listů vyrůstají jednopohlavní květy.
Rostlina je jednodomá, samčí i samičí květy najdete na jedné rostlině. Stejně jako u okurek, má i samičí květ melounu malý chlupatý semeník ve tvaru budoucího plodu. Samčí květy jsou na krátkých stopkách.
Meloun je hmyzosnubný, včely, vosy i čmeláci ochotně přenášejí pyl z květů bohatých na nektar.
Plodem je kulatá nebo protáhlá bobule různé velikosti od rozměru tenisového míčku po velikost volejbalového míče. Povrch je hladký nebo žebernatý, na povrchu často rýhovaný nebo hustě síťovaný. Dužnina je široká, sladká, barvy bílé, nažloutlé, oranžové nebo zelené.
Melouny se dělí do mnoha skupin, např. kantalupy, honeydew, canary, casaba, Piel de Sapo, charentais a jiné. Každá oblast tropů a subtropů, kde se pěstují, má svoje místní a oblíbené odrůdy.
Melouny mají rády teplo. Této informace se ale nebojte. Teplo milují i rajčata, okurky nebo papriky, které běžně mnozí z vás pěstují. Jak tedy při pěstování postupovat?
Pro první pokus volbu odrůdy nepodceňte a v české kotlině určitě volte rané odrůdy.
Jeden z nejranějších cukrových melounů v dostupném sortimentu. Plody jsou kulovité, s mělkými žebry, velké a těžké, dorůstající hmotnosti až 2 kg. Dužnina je oranžová, aromatická, sladká a velice chutná. Plody dozrávají již v polovině července, jsou ale velice chutné a překvapivě velké.
Cukrový meloun se sytě oranžovou, sladkou a aromatickou dužninou. Plody jsou menší, kulovité, mírně žebernaté a slabě síťované. Vyžaduje záhřevné polohy s jižní expozicí a humózní půdu s dostatkem živin.
Má velké, podlouhlé plody, na povrchu síťované, bez vystouplých žeber. Dužnina je sytě růžová, sladká a aromatická. Je vhodný i pro pěstování ve fóliovnících.
Plody má menší, kulovité, jemně síťované. V době zralosti se vybarvují ze zelené barvy do sytě žluté. Na první pohled svým vzhledem určitě nezaujmou. Chuť je ale extra sladká. Dužnina je bílozelená, pevnější, díky čemu jsou plody odolnější k přezrávání a můžete je sklízet v delším časovém rozpětí.
Odrůda s velkými, kulatými, na povrchu síťovanými plody bez vystouplých žeber. Plody dorůstají hmotnosti až 2 kg. Dužnina je zelenavě bílá, pod slupkou sytě zelená. Je velmi sladká a aromatická. Zelenavá část dužiny pod slupkou je překvapivě sladká, byť by se dala očekávat, že bude spíše mdlá.
Tradiční francouzská odrůda s ploše kulovitými, na povrchu šedobílými plody. V době zralosti získává slupka plodu nažloutlou barvu. Dužnina je sladká a aromatická, měkčí konzistence. Jakmile se šedá barva začne vybarvovat do žluta, jsou ideální ke sběru.
Meloun s malými, oválnými plody velikosti většího vejce. Slupka je hladká, lesklá, vybarvující se ze zelené do červenohnědé barvy, s typickými žlutými pruhy. Dužina je tenčí, sladká a výrazně aromatická. I když jsou menší, rostlina jich nese značné množství.
Jak poznáme, kdy jsou melouny zralé? Vůně a změna barvy jsou základními indikátory. Dozrálý cukrový meloun v porostu najdeme jednoduše. Stačí jít za nosem.
Tím hlavním znakem, který nám zralost plodu skutečně potvrdí, je stopka, respektive její absence. Když koupíme vodní meloun v obchodě, má na plodu stopku, většinou esíčkovitě prohnutou. Když ale koupíme meloun cukrový, je vždy bez stopky, nebo je na plodu pouze její ustřižený zbytek.
Informaci o oddělování stopky si již musely někde přečíst i mravenci. Sladká šťáva, která se kolem oddělující se stopky objeví, jim moc chutná
U zralého cukrového melounu se začíná stopka plodu totiž sama oddělovat. Nejdřív jemně, po okrajích, postupně pak více a více. Pokud do ní jemně cinkneme prstem, oddělí se úplně. Tedy stručně a jednoduše. Když chytnete na zralý plod cukrového melounu, zůstane vám v ruce.
Foto autor
Červnem začíná léto, červnový sluneční svit ukusuje 13 % z celoročního slunečního koláče.