Cuketa a její zpracování v kuchyni, které možná ještě neznáte

2. 9. 2023

Původně pochází ze Střední Ameriky, ale do dnešní podoby byla cuketa vyšlechtěna v Itálii koncem 19.století. Dnes je její obliba enormní.

Ještě koncem minulého století byla velmi málo známá, dnes je tento zahradnický klenot sezonní zeleninou babího léta číslo jedna. Snad proto, jak snadné je cuketu pěstovat na českých zahrádkách. Podobně jako jiné druhy zeleniny je možné ji upravit na různé způsoby. V páře, zapéct, smažit, výborná je na grilu.

Cuketa, masivně rozšířená zelenina v kuchyni

Cukety sklízíme mladé, takové jsou nejchutnější a navíc tím podpoříme kvetení

Nejchutnější jsou malé a střední plody do velikosti zhruba 25 cm, které se skvěle hodí také na přípravu zeleninových salátů. Dá se upravit i nasladko ve formě nákypů nebo koláčů. Podáváme ji jako hlavní chod i jako přílohu. Zpracovat lze dokonce i její květy.

Cuketa má pozitivní vliv na naše zdraví

Cuketa je nejen chutnou surovinou, ale je také velmi zdravá. Má velmi nízkou energetickou hodnotu, je tedy ideální při dietách. Nejcennější je pros svůj vysoký obsah karotenu, vitaminů A, B a C a minerálních látek, např. draslík, vápník hořčík.

  • Pomáhá vylučovat vodu z těla a tím zbavuje naše tělo toxických látek
  • Zvyšuje funkci mozku
  • Působí pozitivně na zklidnění nervů
  • Posiluje imunitní systém
  • Příznivě působí na zrak
  • Posiluje srdce a svaly

Cuketa xkrát jinak

Cuketový guláš

  • 500 g cukety
  • 1 kg vepřové kýty
  • 2 cibule
  • 50 g špeku
  • 2 lžíce oleje
  • 2 bílé papriky
  • 3–5 stroužků česneku
  • sůl, zelené kari, kmín, tymián, mletá sladká paprika, 3 snítky libečku
  • rýže

    Cuketa v kuchyni

    Cuketový guláš

Omytou neloupanou cuketu, očištěnou papriku a maso nakrájíme na větší kostičky. Oloupanou cibuli, libeček a špek nakrájíme nadrobno. Špek vyškvaříme s trochou oleje a orestujeme na něm cibulku a prolisovaný česnek dozlatova. Přidáme nakrájené maso, zlehka opečeme ze všech stran, osolíme, okořeníme, podlijeme vodou a necháme asi 15 min podusit. Přidáme cuketu a společně vaříme do změknutí. Podáváme např. s rýží nebo bramborem.

Cuketový chlebíček

  • 500 g cukety
  • 150 g uzeného masa
  • 100 g polotvrdého sýra
  • 15 cm pórku
  • ½ červené čerstvé papriky
  • 1 a ½ hrnku krupice nebo hrubé mouky
  • ¼ hrnku oleje
  • 3 vejce
  • ½  prášku do pečiva
  • 3–5 stroužků česneku
  •  mletý pepř, kari, sůl

    Variace zpracování cukety

    Cuketový chlebíček

Omytou neloupanou cuketu a sýr nastrouháme na hrubém struhadle. Uzené maso a papriku nakrájíme na kostičky, pórek na nudličky. Připravené suroviny dáme do mísy. Přidáme krupici, olej, vejce, prášek do pečiva, prolisovaný česnek, sůl, koření a vše dobře promícháme. Vzniklé těstíčko vlijeme do pečicím papírem vyložené chlebíčkové formy. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 40 min dozlatova.

Cukroupy

  • 250 g špaldových krup
  • 500 g cukety
  • 4 střední mrkve
  • 3 vejce
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • sůl, bylinky a koření dle chuti, olej
Variace zpracování cukety

Cukroupy jsou velmi chutnou variací zpracování cukety

Kroupy uvaříme dle návodu na obalu. Cuketu a mrkev omyjeme, zbavíme nepoživatelných částí a nastrouháme na hrubším struhadle. Přidáme očištěnou a nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, nasekané bylinky, uvařené kroupy. Osolíme, okořeníme a vše dobře promícháme. Rozprostřeme do tukem vymazaného pekáčku a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C 20–30 min dozlatova.

Foto autorka a Shutterstock

 

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

9. 9. 2024

Náš tip: krásné podzimní květy trvalky sasanky japonské

Sasanka japonská (Anemone japonica = A. hupehensis) je krásná na podzim kvetoucí trvalka, asi metr vysoká s jednoduchými nebo i plnými květy velkými v průměru 4 až 5 cm. Většinou v jemných růžových odstínech.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x