
Protiplísňové odrůdy rajčat: Krátit vrcholový výhon, nebo ne?
30. 12. 2021Vše se dnes rychle vyvíjí. V tom ohledu se zahrada zdá být místem, kde není co měnit. Tím víc překvapí, když i zde přestává platit zavedené. Třeba u rajčat.
Kdo se jednou pustí do pěstování chilli papriček a najde v něm zalíbení, stěží je v příštích sezonách vynechá. Peter Gajdoštin o tom ví své.
„Chilli, hlavně ty z druhu Capsicum chinense, jsou přece jenom náročnější na teplo než naše zeleninové papriky. Proto se často pěstují pod fóliovým krytem,“ říká Peter Gajdoštin. Rostlinám to v jeho fóliovníku skutečně svědčí – krásně rostou a násada plodů je taková, že až žasneme, kolik jich dovede jedna rostlina vyživit. Větší část rostlin je ve volné půdě, jen uprostřed fóliovníku rostou v padesátce truhlíků.
Chilli papričky v rozmanitých odrůdách nabízejí nejen pálivost, ale též rozmanité chutě; foto J. Stanzel
„Každou odrůdu pěstujeme kromě záhonu i v truhlíku. Chci vidět, jak se jim v truhlíku daří,“ říká pěstitel. „Ne každý kultivar je pro pěstování v nádobách vhodný. Odrůdy z druhu Capsicum baccatum Bishops Crown nebo Aji Rojo jsou vysoké a pro truhlíky nevhodné. Rovněž krásné fialové papričky Cheiro Roxa mají bujný růst a do truhlíku bez opory je nemůžu doporučit.
Naproti tomu kompaktně rostoucí čínské papričky Habanero Neon a Venezuelan Tiger vytvoří v nádobách skutečné bonsaje. Z jednoho truhlíku sklidíte i 200 plodů.“ Dozvídáme se rovněž, že chilli potřebují občasné proschnutí substrátu a hlavně v samozavlažovacích truhlících musíme dávat pozor na přemokření, které může způsobit uhnití kořenů.
„I tak považuji truhlíky za výborný způsob, jak chilli pěstovat. Největší výhodou je jejich mobilita. V říjnu, kdy přijdou plískanice a nízké teploty, je na rostlinách stále hodně nedozrálých plodů. Ty při nízkých teplotách nedozrají ani ve skleníčku – podchlazené rostliny shodí listy a ukončí vegetaci. Truhlík s chilli však můžete přenést do interiéru, dát na okno a do Vánoc sklízet. I teplota kolem 15 °C je dostatečná.“
Na otázku, v čem tkví tajemství bohaté násady, Peter odpovídá: „Jednoznačně ve výživě. V době květu jsou chilli hodně náročné na živiny, ať je pěstujete ve volné půdě, nebo v truhlíku. Pokud trpí jakýmkoli diskomfortem, ať výživovým nebo vláhovým stresem, rostliny shodí většinu květů a nasadí několik málo plodů, které zvládnou vyživovat.
Není podstatné, jakou značkou hnojiva hnojíte, podstatné je hnojit. Použijte selský rozum, rostlina vám sama ukáže, jestli hladoví, nebo je živena příliš.
Odrůd chilli jsme viděli u Petra nepřeberně.
„Těší mě, když se na přednáškách nebo degustacích setkávám s chillimilci, kteří si ostré papričky užívají nejen kvůli pálivosti. Stále více lidí oceňuje například ovocnou chuť odrůdy Habanero Peach nebo výrazné aroma Numex Suave Orange s minimální pálivostí. Z konzumace chilli musíte mít radost a potěšení, ne hořící útroby po několik hodin,“ komentuje příznivý vývoj zájmu o rozmanitý sortiment chilli.
Chilli Numex Suave Orange s pálivostí jen asi 800 SHU; foto J. Stanzel
Stále totiž existuje skupina pěstitelů, kteří hledají jen to nejostřejší a například Trinidad Scorpion je pro ně málo. Přitom obyčejný smrtelník nedovede rozlišit rozdíl mezi nejpálivější odrůdou Carolina Reaper a například odrůdou Bhut Jolokia.
Ochutnáme a musíme dát Petrovi za pravdu. S pusou jenom příjemně pálivou a bez slzení v očích opouštíme fóliovník. Rozepneme zip na síťovině, která brání hmyzu v přístupu k rostlinám.
„Papriky jsou samosprašné. Čmeláci a jiný hmyz je přesto navštěvují a můžou způsobit prokřížení. Proto máme všechny prostory, odkud bereme semena hmyzuprosté,“ doplňuje Peter a loučí se s námi.
Doma jsme si z chilli, které také pěstujeme, udělali dle Petrova receptu pastu. S olivovým olejem, cibulí a rajčaty. Ostrá a chutná, jen se musí přidávat do guláše pouze na špičku nože.
Foto autoři
Je obecně známé, že většina soukromých zahrádek je přehnojena draselnými hnojivy a zejména fosfáty. V těchto případech je přihnojování plnými hnojivy zbytečné, až škodlivé. Pak je nejvhodnějším řešením přihnojení jen organickými