Proč rozmanité chilli papričky pěstuje stále více zahrádkářů

2. 1. 2022

Kdo se jednou pustí do pěstování chilli papriček a najde v něm zalíbení, stěží je v příštích sezonách vynechá. Peter Gajdoštin o tom ví své.

„Chilli, hlavně ty z druhu Capsicum chinense, jsou přece jenom náročnější na teplo než naše zeleninové papriky. Proto se často pěstují pod fóliovým krytem,“ říká Peter Gajdoštin. Rostlinám to v jeho fóliovníku skutečně svědčí – krásně rostou a násada plodů je taková, že až žasneme, kolik jich dovede jedna rostlina vyživit. Větší část rostlin je ve volné půdě, jen uprostřed fóliovníku rostou v padesátce truhlíků.

Směs chilli paprik

Chilli papričky v rozmanitých odrůdách nabízejí nejen pálivost, ale též rozmanité chutě; foto J. Stanzel

Chilli v půdě i truhlíku

„Každou odrůdu pěstujeme kromě záhonu i v truhlíku. Chci vidět, jak se jim v truhlíku daří,“ říká pěstitel. „Ne každý kultivar je pro pěstování v nádobách vhodný. Odrůdy z druhu Capsicum baccatum Bishops Crown nebo Aji Rojo jsou vysoké a pro truhlíky nevhodné. Rovněž krásné fialové papričky Cheiro Roxa mají bujný růst a do truhlíku bez opory je nemůžu doporučit.

Naproti tomu kompaktně rostoucí čínské papričky Habanero Neon a Venezuelan Tiger vytvoří v nádobách skutečné bonsaje. Z jednoho truhlíku sklidíte i 200 plodů.“ Dozvídáme se rovněž, že chilli potřebují občasné proschnutí substrátu a hlavně v samozavlažovacích truhlících musíme dávat pozor na přemokření, které může způsobit uhnití kořenů.

Chilli Habanero Neon

Habanero Neon; foto D. Auf

„I tak považuji truhlíky za výborný způsob, jak chilli pěstovat. Největší výhodou je jejich mobilita. V říjnu, kdy přijdou plískanice a nízké teploty, je na rostlinách stále hodně nedozrálých plodů. Ty při nízkých teplotách nedozrají ani ve skleníčku – podchlazené rostliny shodí listy a ukončí vegetaci. Truhlík s chilli však můžete přenést do interiéru, dát na okno a do Vánoc sklízet. I teplota kolem 15 °C je dostatečná.“

Nezapomenout na výživu

Na otázku, v čem tkví tajemství bohaté násady, Peter odpovídá: „Jednoznačně ve výživě. V době květu jsou chilli hodně náročné na živiny, ať je pěstujete ve volné půdě, nebo v truhlíku. Pokud trpí jakýmkoli diskomfortem, ať výživovým nebo vláhovým stresem, rostliny shodí většinu květů a nasadí několik málo plodů, které zvládnou vyživovat.

Není podstatné, jakou značkou hnojiva hnojíte, podstatné je hnojit. Použijte selský rozum, rostlina vám sama ukáže, jestli hladoví, nebo je živena příliš.

  • Sytě zelené listy velké jako dlaň jsou znakem nadbytku dusíku,
  • světlé žilkování na listech je naopak projevem jeho nedostatku.“

Pestrá paleta odrůd chilli

Odrůd chilli jsme viděli u Petra nepřeberně.

„Těší mě, když se na přednáškách nebo degustacích setkávám s chillimilci, kteří si ostré papričky užívají nejen kvůli pálivosti. Stále více lidí oceňuje například ovocnou chuť odrůdy Habanero Peach nebo výrazné aroma Numex Suave Orange s minimální pálivostí. Z konzumace chilli musíte mít radost a potěšení, ne hořící útroby po několik hodin,“ komentuje příznivý vývoj zájmu o rozmanitý sortiment chilli.

Chilli Numex Suave Orange

Chilli Numex Suave Orange s pálivostí jen asi 800 SHU; foto J. Stanzel

Stále totiž existuje skupina pěstitelů, kteří hledají jen to nejostřejší a například Trinidad Scorpion je pro ně málo. Přitom obyčejný smrtelník nedovede rozlišit rozdíl mezi nejpálivější odrůdou Carolina Reaper a například odrůdou Bhut Jolokia.

Ochutnáme a musíme dát Petrovi za pravdu. S pusou jenom příjemně pálivou a bez slzení v očích opouštíme fóliovník. Rozepneme zip na síťovině, která brání hmyzu v přístupu k rostlinám.

CChilli odrůdy Peito De Moca

Chilli odrůdy Peito De Moca má vysokou plodnost a střední pálivost kolem 80 000 SHU; foto D. Auf

„Papriky jsou samosprašné. Čmeláci a jiný hmyz je přesto navštěvují a můžou způsobit prokřížení. Proto máme všechny prostory, odkud bereme semena hmyzuprosté,“ doplňuje Peter a loučí se s námi.

Doma jsme si z chilli, které také pěstujeme, udělali dle Petrova receptu pastu. S olivovým olejem, cibulí a rajčaty. Ostrá a chutná, jen se musí přidávat do guláše pouze na špičku nože.

Foto autoři

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

19. 4. 2024

Aby jiřinky, mečíky, sasanky a další naplno rozkvetly do krásy

Koncem měsíce vysazujeme v teplejších oblastech a podle vývoje počasí hlíznaté květiny, z nichž zejména jiřinky (Dahlia) krášlí zahradu po celé léto až do prvních podzimních mrazíků. Pokud chceme kvetení jiřin uspíšit, můžeme je přirychlit v teplejších podmínkách v květináčích.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x