Jak kontrolovat klíčivost osiva a využívat klíčky zeleniny

12. 1. 2019

Při nakupování osiva ve specializované obchodu můžeme počítat s čistotou, odrůdovou pravostí a klíčivostí semen.

Prodejci nabízejí také osivo namořené proti chorobám a škůdcům nebo osivo obalené, které je vhodné pro přesné výsevy. Začínající zahrádkáři si kromě toho mohou zakoupit i osivo zatavené ve výsevním pásku.

Mořená osiva

Mořené osivo

Zkouška klíčivosti

Pokud nám doma zbylo osivo z předešlé sezony, můžeme je použít, ale je dobré udělat si zkoušku klíčivosti. Z osiva se odebereme 25 až 100 kusů semen (podle velikosti). Semena položíme do Petriho misky nebo jiné mělké nádoby. Na její dno dáme vrstvu vlhké buničiny. Semena přeneseme na světlo a udržujeme při optimálních tepelných podmínkách (okolo 15–18 °C).

Teplomilnou zeleninu, jako jsou okurky a rajčata, nakličujeme při teplotě okolo 20 °C. V misce se snažíme udržovat vyšší vzdušnou vlhkost například překrytím potravinářskou fólií. Za určitý čas spočítáme vyklíčená semena, a pokud je klíčivost kolem 75 a více procent, můžeme osivo běžně použít. Při nižší klíčivosti musíme vysévat hustěji, nebo zakoupit osivo nové.

  • Každá čeleď zeleniny má jinou schopnost udržet si klíčivost, a proto je na výsevním sáčku uvedeno datum „platí do…“, které by mělo informovat pěstitele, jak dlouho je osivo životaschopné.

Naklíčené osivo v kuchyni

Ale ne vždy necháváme osivo naklíčit kvůli výpočtu klíčivosti. Na naklíčeném osivu si také můžeme pochutnat. Výhonky a klíčky se konzumovaly po staletí, jsou součástí vegetariánských jídel, asijské kuchyně, doporučují se zařazovat do jídelníčku kvůli obsahu zdraví prospěšných látek.

Během klíčení dochází v semeni k velkým změnám, kdy se zásobní látky mění na látky jednoduší, pro lidský organismus dobře stravitelné. Naklíčená semena obsahují vitaminy, antioxidační látky, enzymy, látky podporující imunitu organismu a minerální látky.

  • Základem nakličování je kvalitní, zdravé a chemicky neošetřené osivo, voda a světlo.

Existují i speciální klíčidla, ale stačí obyčejná průsvitná PET lahev, nebo miska. Osivo, které se rozhodneme nakličovat pro konzum, se musí důkladně proprat ve vlažné vodě, přenést do klíčidla a pak již nechat působit teplo a vodu. Semena nabobtnají a začnou se objevovat klíčky.

Klíčidlo

Klíčidlo pro kuchyňské účely

Nejzdravější je konzumovat klíčky v syrovém stavu, například formou míchaných salátů. Pokud je budeme tepelně upravovat, přidáme je k pokrmům těsně před dokončením. Tím semena ztratí pouze 25 % termolabilních látek. Při úpravě v mikrovlnné troubě může být ztráta až 100 %.

Bobovité

Mezi nejvhodnější semena vhodná ke klíčení a konzumu patří zástupci čeledi bobovitých. V obchodech je nejčastěji k dostání naklíčené osivo zelené soji (mungo). Ale vhodný je i hrách zahradní, čočka, cizrna, pískavice, vojtěška, adzuki.

Brukvovité

Z čeledi brukvovitých lze použít ředkvičku, ředkev, orientální hořčici, brokolici, nebo červené zelí. Tato skupina se vyznačuje jemně či více štiplavou chutí.

Obiloviny

Z obilovin je vhodná špalda, pšenice, ječmen, oves, proso a žito.

Slunečnice a další

Zajímavou chutí se vyznačují i semena slunečnice, tykví, seznamu, pohanky a také lněného semínka.

Foto autorka a D. Auf

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Aby vám nic neuteklo...

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit si časopis darovat předplatné

Kalendárium

15. 12. 2019

Studené pařeniště v prosinci: Zeminu vyměníme za suché listí

Koncem roku vybereme z pařeniště zeminu, kterou jsme používali během sezony pro pěstování rostlin. V zahradě ji můžeme použít k různým účelům. Část zeminy z lože pařeniště necháme promrznout.

zobrazit další rady a tipy