
Pěstujeme fazoly pro různá menu: zahradní, polní, do salátu
1. 5. 2022Fazoly se liší barvou i tvarem lusků: Jsou zelené, žluté, fialové, v řezu kulaté, ploché. Rovněž různé barvy zrn zpestřují užití plodiny.
Fazol má v kuchyni rozmanité využití, ať už ho dáváme do polévek, hlavních jídel, či jako ingredienci do různých salátů a dalších pokrmů.
Luskoviny jsou nepostradatelným zdrojem bílkovin v lidské výživě. Obsahují jich dvakrát více než obilniny, mají vhodnější složení aminokyselin, vitaminů i minerálních látek. Zařazováním luskovin do jídelníčku si zlepšujeme svou odolnost k nemocem, únavě, stresu. Současně jsou ideální potravinou, která pomáhá při prevenci civilizačních chorob.
Fazol je původem z Nového světa, proto by měl být v našich končinách brán jako exotická plodina. V Evropě během několika století zdomácněl natolik, že nevnímáme jeho cizokrajný původ při pěstování ani při přípravě rozmanitých jídel.
Fazol je tak jako další luštěniny příkladem komplexní potraviny. Svým poměrem nutričních látek patří mezi nejzdravější.
Fazole jsou obecně nadýmavé. Obsahují oligosacharidy, což jsou sacharidy pro lidi nestravitelné, které se rozkládají až v tlustém střevě. To bývá důvod, proč mnozí z nás trpí na nepříjemnou plynatost. Pokud fazole vaříme se saturejkou, kmínem, tymiánem, bazalkou nebo majoránkou, množství oligosacharidů výrazně snížíme.
Fazol obecný (Phaseolus vulgaris) je hojně pěstovaná zelenina, která se používá k přípravě mnoha chutných pokrmů. Je šlechtěn a pěstován se záměrem sklízet a k jídlu zpracovávat suché zrno.
Lusk polního fazolu je vybaven strunou i pergamenovou membránou, které společně usnadňují vyluštění semen ze suchého sklizeného lusku.
Které osvědčené odrůdy pěstovat? Například:
Jde o polopozdní až pozdní odrůdu fazolu keříčkového typu, která se používá pro pěstování na semeno. Zrno je po dozrání velké, ledvinovitého tvaru a červenohnědé barvy.
Odrůda je určena pro konzervárenské a potravinářské zpracování suchého uzrálého zrna. Je to typická fazolka pro polévky, chilli fazolky či maďarské fazolky s klobáskou.
Je bělosemenná, poloraná odrůda vyššího keříčkovitého typu pěstovaná na semeno.
Výška rostliny je 50–60 cm, do 5 % může mít prodlužující růst. Má středně dlouhé lusky okolo 8–10 cm, které jsou nasazeny v horní polovině rostliny 10 až 20 cm nad zemí.
Bílé semeno je středně velké a oválné. Má vysokou potravinářskou kvalitu semene a obsah nutričních látek na průměrné úrovni. Suché semeno je určené pro potravinářské využití i pro konzervárenské zpracování.
Odrůda je velmi odolná poléhání a má dobrou odolnost k antraknóze.
Jde o strakatý keříčkový fazol typu Pintó, jejíž semena mají na velmi světle hnědém podkladu tmavší hnědé mramorování.
Jedná se o vysoce úrodnou odrůdu, vhodnou na čerstvé loupání nebo také jako suchý fazol na vaření.
Foto autor
Doba zakořeňování přezimovaných hlíz begonií je přibližně 3 až 4 týdny. Výhodné je předklíčení na sucho při teplkotě 15-20 °C a ve tmě. Zhruba po týdnu se objeví na plošší straně malé puky. Hlízky opatrně očistíme od starých zbytků kořenů a vysadíme.