Fazol: Exotická luštěnina, která v Evropě zdomácněla

12. 10. 2022

Fazol má v kuchyni rozmanité využití, ať už ho dáváme do polévek, hlavních jídel, či jako ingredienci do různých salátů a dalších pokrmů.

Luskoviny jsou nepostradatelným zdrojem bílkovin v lidské výživě. Obsahují jich dvakrát více než obilniny, mají vhodnější složení aminokyselin, vitaminů i minerálních látek. Zařazováním luskovin do jídelníčku si zlepšujeme svou odolnost k nemocem, únavě, stresu. Současně jsou ideální potravinou, která pomáhá při prevenci civilizačních chorob.

Fazol má rozmanité odrůdy pěstováné bud na semeno nebo na přímou konzumaci

Fazol má mnoho odrůd

Fazol je původem z Nového světa, proto by měl být v našich končinách brán jako exotická plodina. V Evropě během několika století zdomácněl natolik, že nevnímáme jeho cizokrajný původ při pěstování ani při přípravě rozmanitých jídel.

Fazol: jednoznačně zdravá potravina

Fazol je tak jako další luštěniny příkladem komplexní potraviny. Svým poměrem nutričních látek patří mezi nejzdravější.

Proč fazol prospívá lidskému zdraví

  • Fazol poskytuje člověku kvalitní rostlinné bílkoviny, které tělo dokáže vstřebat i bez přítomnosti tuku.
  • Je zdrojem vitaminů a minerálů, mezi které patří draslík, vápník, fosfor, hořčík, jód, železo či kyselina listová, niacin i provitamin A.
  • Pomáhá se snižováním tělesné hmotnosti.
  • Je významným zdrojem vlákniny. Vláknina naplní žaludek, takže člověku rychle dodá pocit sytosti.
  • Obsahuje  minimum tuku. Ten tvoří především nenasycené mastné kyseliny.
  • Fazol má glykemický index jen 29. Např. vařené brambory dosahují GI 50–60.

Fazole jsou obecně nadýmavé. Obsahují oligosacharidy, což jsou sacharidy pro lidi nestravitelné, které se rozkládají až v tlustém střevě. To bývá důvod, proč mnozí z nás trpí na nepříjemnou plynatost. Pokud fazole vaříme se saturejkou, kmínem, tymiánem, bazalkou nebo majoránkou, množství oligosacharidů výrazně snížíme.

Vybrané odrůdy

Fazol obecný (Phaseolus vulgaris) je hojně pěstovaná zelenina, která se používá k přípravě mnoha chutných pokrmů. Je šlechtěn a pěstován se záměrem sklízet a k jídlu zpracovávat suché zrno.

Hodně rozšířený druh fazolu je fazol obecný

Fazol obecný (Phaseolus vulgaris)

Lusk polního fazolu je vybaven strunou i pergamenovou membránou, které společně usnadňují vyluštění semen ze suchého sklizeného lusku.

Které osvědčené odrůdy pěstovat? Například:

Carmen

Jde o polopozdní až pozdní odrůdu fazolu keříčkového typu, která se používá pro pěstování na semeno. Zrno je po dozrání velké, ledvinovitého tvaru a červenohnědé barvy.

Odrůda je určena pro konzervárenské a potravinářské zpracování suchého uzrálého zrna. Je to typická fazolka pro polévky, chilli fazolky či maďarské fazolky s klobáskou.

Petronila

Je bělosemenná, poloraná odrůda vyššího keříčkovitého typu pěstovaná na semeno.

Výška rostliny je 50–60 cm, do 5 % může mít prodlužující růst. Má středně dlouhé lusky okolo 8–10 cm, které jsou nasazeny v horní polovině rostliny 10 až 20 cm nad zemí.

Bílé semeno je středně velké a oválné. Má vysokou potravinářskou kvalitu semene a obsah nutričních látek na průměrné úrovni. Suché semeno je určené pro potravinářské využití i pro konzervárenské zpracování.

Odrůda je velmi odolná poléhání a má dobrou odolnost k antraknóze.

Inka

Jde o strakatý keříčkový fazol typu Pintó, jejíž semena mají na velmi světle hnědém podkladu tmavší hnědé mramorování.

Jedná se o vysoce úrodnou odrůdu, vhodnou na čerstvé loupání nebo také jako suchý fazol na vaření.

Inka odrůda fazolu

Inka je vysoce úrodná odrůda fazolu

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

16. 4. 2024

Kdy vysazovat stálezelené listnaté dřeviny? Nejlépe v dubnu

Duben je ideální dobou pro výsadbu stálezelených listnáčů. Ceněny jsou díky své zeleni během zimy. Druhy okrasné i květem nebo plody budou ozdobou zahrady celý rok.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x