Bob zahradní zvaný svinský ocení naše tělo i půda v zahradě

15. 3. 2021

Jedlý bob patří ve střední Evropě k hojně pěstovaným druhům zeleniny. Pozornosti se těší na farmářských trzích v Polsku, na Slovensku, v Maďarsku.

Z českých kuchyní se však sláva jedlých bobů po roce 1945 úplně vytratila. To, že v Československé republice patřil k pěstovaným luskovinám, napovídá dobový název odrůdy Klatovský svinský. Její semena měla po dozrání hnědou barvu.

Jak jedlý bob zahradní poznáme

Od běžnějšího bobu krmného, pěstovaného pro výživu domácích zvířat na směsky v zeleném stavu a na zrno, se rostlina odliší až v době, kdy narůstají lusky. Má je i více než dvakrát delší a silnější.

Rostlina dorůstá výšky kolem 100 cm, má dutou čtyřhrannou lodyhu, listy uspořádané ve třech až čtyřech jařmech.

Květy jsou bílé s tmavou skvrnou. V lusku bývá 2–6–8 semen. Jak semena rostou, lusky se zaškrcují, zvlňují, někdy se kroutí. Semeno je ploché, podle odrůdy bílé, někdy zelené nebo hnědavé, hnědé, 2 až 4 cm v průměru, proti krmným odrůdám mnohem větší.

Časné setí, odolnost k jarním mrazíkům

Bob zahradní (Faba vulgaris var. major) patří mezi luskovinami k nejméně náročným. Stačí mu běžné půdy dobře zásobené vodou a živinami, v roce, kdy se hnojí, popřípadě i druhý rok, po okopaninách hnojených hnojem.

Seje se v březnu, ve vyšších polohách i v dubnu. Snese jarní mrazíky do −5° C. Časnější výsevy lépe využívají jarní vláhu, dříve kvetou, více plodí. Výsev patří 5–8 cm hluboko, aby se rostliny nevyvracely, seje se po jednom semeni. V řádku vyséváme 12–20 cm od sebe, řádky 30–50 cm.

Škůdce, sklizeň, semenaření

Rostlina bývá napadána mšicí bobovou.

Sklízí se zelené lusky s nezralými semeny, postupně podle toho, jak v nich semena vyspívají. Ke sklizni jsou semena měkká, semena se vylupují z lusků. Mají mít konečnou velikost, ale současně být v tzv. voskově mléčné zralosti. Je to doba, kdy jsou ještě sladká, v semenech se ještě cukry nemění na škroby.

Několik rostlin můžeme ponechat dozrát, ať už na vaření, nebo na semeno. Semenaření u bobu je snadné jako u hrachů.

Lusk bobu Faba vulgaris var. major

Lusk bobu zahradního (Faba vulgaris var. major) vysetého v březnu nebo dubnu sklízíme v zeleném stavu v červnu a v červenci

Jak si užít bobu

Semena ve voskové nebo mléčně voskové zralosti používáme do zeleninových salátů. K jídlu se hodí bob vařený, blanšírovaný, spařený, dokonce i syrový.

Bob lze zavařovat na kyselo, přidávat do sterilovaných směsí zeleniny. Méně časté je vaření celých nezralých lusků ve stádiu tvorby semen, ta jsou cca 1 cm v průměru.

Ze zralých usušených semen se vaří kaše, nebo se uvařená semena přidávají do luštěninových polévek. Namáčí se přes noc, vaří se déle než hrách či fazole.

Semena bobu jedlého

Zralá semena bobu jedlého; foto Jolana Nováková

Ocení ho tělo i zahradní půda

Bobu na talíři svědčí nápadité dochucení nebo kombinování s dalšími surovinami. Ovšem obsahem živin a vitaminů patří k ceněným potravinám. Obsahuje 22–27 % bílkovin (lysin), 1,5 % tuků, 50 % sacharidů, 7 % vlákniny, vitaminy E, A, B.

Navíc patří mezi rostliny, které zlepšují strukturu půdy a obohacují ji o dusík. To zajišťují hlízkové bakterie na kořenech bobu.

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

23. 1. 2025

Řez ovocných dřevin v lednu: jabloně, hrušně, rybíz, angrešt

Ovocné stromy můžeme začít prořezávat již v prvním měsíci roku. Podmínkou je však teplota nad bodem mrazu, které trvá aspoň několik dní po sobě. Průklest v tomto období děláme u jabloní a hrušní, u rybízu a angreštu.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x