Pěstujeme fazoly pro různá menu: zahradní, polní, do salátu
1. 5. 2022Fazoly se liší barvou i tvarem lusků: Jsou zelené, žluté, fialové, v řezu kulaté, ploché. Rovněž různé barvy zrn zpestřují užití plodiny.
Jedlý bob patří ve střední Evropě k hojně pěstovaným druhům zeleniny. Pozornosti se těší na farmářských trzích v Polsku, na Slovensku, v Maďarsku.
Z českých kuchyní se však sláva jedlých bobů po roce 1945 úplně vytratila. To, že v Československé republice patřil k pěstovaným luskovinám, napovídá dobový název odrůdy Klatovský svinský. Její semena měla po dozrání hnědou barvu.
Od běžnějšího bobu krmného, pěstovaného pro výživu domácích zvířat na směsky v zeleném stavu a na zrno, se rostlina odliší až v době, kdy narůstají lusky. Má je i více než dvakrát delší a silnější.
Rostlina dorůstá výšky kolem 100 cm, má dutou čtyřhrannou lodyhu, listy uspořádané ve třech až čtyřech jařmech.
Květy jsou bílé s tmavou skvrnou. V lusku bývá 2–6–8 semen. Jak semena rostou, lusky se zaškrcují, zvlňují, někdy se kroutí. Semeno je ploché, podle odrůdy bílé, někdy zelené nebo hnědavé, hnědé, 2 až 4 cm v průměru, proti krmným odrůdám mnohem větší.
Bob zahradní (Faba vulgaris var. major) patří mezi luskovinami k nejméně náročným. Stačí mu běžné půdy dobře zásobené vodou a živinami, v roce, kdy se hnojí, popřípadě i druhý rok, po okopaninách hnojených hnojem.
Seje se v březnu, ve vyšších polohách i v dubnu. Snese jarní mrazíky do −5° C. Časnější výsevy lépe využívají jarní vláhu, dříve kvetou, více plodí. Výsev patří 5–8 cm hluboko, aby se rostliny nevyvracely, seje se po jednom semeni. V řádku vyséváme 12–20 cm od sebe, řádky 30–50 cm.
Rostlina bývá napadána mšicí bobovou.
Sklízí se zelené lusky s nezralými semeny, postupně podle toho, jak v nich semena vyspívají. Ke sklizni jsou semena měkká, semena se vylupují z lusků. Mají mít konečnou velikost, ale současně být v tzv. voskově mléčné zralosti. Je to doba, kdy jsou ještě sladká, v semenech se ještě cukry nemění na škroby.
Několik rostlin můžeme ponechat dozrát, ať už na vaření, nebo na semeno. Semenaření u bobu je snadné jako u hrachů.
Semena ve voskové nebo mléčně voskové zralosti používáme do zeleninových salátů. K jídlu se hodí bob vařený, blanšírovaný, spařený, dokonce i syrový.
Bob lze zavařovat na kyselo, přidávat do sterilovaných směsí zeleniny. Méně časté je vaření celých nezralých lusků ve stádiu tvorby semen, ta jsou cca 1 cm v průměru.
Ze zralých usušených semen se vaří kaše, nebo se uvařená semena přidávají do luštěninových polévek. Namáčí se přes noc, vaří se déle než hrách či fazole.
Bobu na talíři svědčí nápadité dochucení nebo kombinování s dalšími surovinami. Ovšem obsahem živin a vitaminů patří k ceněným potravinám. Obsahuje 22–27 % bílkovin (lysin), 1,5 % tuků, 50 % sacharidů, 7 % vlákniny, vitaminy E, A, B.
Navíc patří mezi rostliny, které zlepšují strukturu půdy a obohacují ji o dusík. To zajišťují hlízkové bakterie na kořenech bobu.
Foto autor
Ovocné stromy můžeme začít prořezávat již v prvním měsíci roku. Podmínkou je však teplota nad bodem mrazu, které trvá aspoň několik dní po sobě. Průklest v tomto období děláme u jabloní a hrušní, u rybízu a angreštu.