Fenykl sladký vysévaný v první půlce léta sklízíme do podzimu

9. 7. 2020

Na rozdíl od fenyklu obecného, který se pěstuje pro semeno a nať, využijeme fenykl sladký jako surovinu do salátů a dalších zeleninových pokrmů.

Křehké bulvy zeleninového fenyklu tvoří listy a zdužnatělé stonky. Lze je tepelně upravit dušením, zapečením či grilováním. Jak už to u zeleniny bývá, nejchutnější je fenyklová listová bulva čerstvě sklizená.

Chutná po anýzu. Nakrájená nebo půlená se hodí i do polévky, dušených a restovaných jídel. Také vějířovité listy fenyklu sladkého ochutí směsi zeleniny, salátů i ty masové.

Velmi raná odrůda s italským názvem Di Firenze (z Florencie) napovídá, kde si zeleninovou pochoutku zvláš't oblíbili

Fenykl sladký potěší příznivce zeleninových pochoutek; foto Jan Prášil

Kdy vyset, kdy sklidit

Fenykl sladký bývá označován jako fenykl zeleninový, hlíznatý či florentinský. Kulinářskou tradici má od starověku.

Od poloviny června do začátku srpna vyséváme fenykl sladký přímo na záhony. Po vzejití ho vyjednotíme na spon 20–30×40–50 cm. Velmi raná odrůda Di Firenze (tj. z Florencie) potřebuje 70 dní vegetace. (Latinský název fenyklu sladkého vychází ze jména kořeninového fenyklu obecného: Foeniculum vulgare var. azoricum, syn. Dulce)

  • Sklízíme od srpna do října. Září a říjen fenyklu svědčí: Krátké dni brání vybíhání rostlin do květu a podporují tvorbu listových bulev.
  • Pro zdárný růst potřebuje fenykl teploty od 7 °C, ale ne vyšší než 24 °C; ty mu naopak neprospívají.

Fenykl nesnáší přímé hnojení chlévskou mrvou a okopávání, neboť rostliny s narušenými kořeny netvoří pěkné bulvy.

Zeleninový fenykl po upečení

Pečený zeleninový fenykl; foto Shutterstock

Svrchní listy bulvy bývají tužší, uvnitř je bulva křehká, chutná i za syrova. Stejně tak jemné zelené lístečky fenyklu. Lékořicová vůně a chuť syrového fenyklu však může působit až příliš výrazně. Po tepelné úpravě zjemní a zesládne.

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

7. 7. 2022

Jahodník po sklizni potřebuje letní péči: čištění, pletí, výživu

Po sklizni pečujeme o jahodník podle stáří porostu. Buď odstraňujeme šlahouny, okopáváme a plejeme, nebo záhon rušíme, případně plánujeme výsadbu.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x