Jak střídat a seskupit zeleninu na záhoně; příklady a hnojení
16. 1. 2021Lednový plán celosezonního pěstování zeleniny, v němž si ujasníme, jak budeme střídat druhy a doplňovat živiny do půdy, nám může přinést novou zkušenost i pěknou úrodu.
Na rozdíl od fenyklu obecného, který se pěstuje pro semeno a nať, využijeme fenykl sladký jako surovinu do salátů a dalších zeleninových pokrmů.
Křehké bulvy zeleninového fenyklu tvoří listy a zdužnatělé stonky. Lze je tepelně upravit dušením, zapečením či grilováním. Jak už to u zeleniny bývá, nejchutnější je fenyklová listová bulva čerstvě sklizená.
Chutná po anýzu. Nakrájená nebo půlená se hodí i do polévky, dušených a restovaných jídel. Také vějířovité listy fenyklu sladkého ochutí směsi zeleniny, salátů i ty masové.
Fenykl sladký bývá označován jako fenykl zeleninový, hlíznatý či florentinský. Kulinářskou tradici má od starověku.
Od poloviny června do začátku srpna vyséváme fenykl sladký přímo na záhony. Po vzejití ho vyjednotíme na spon 20–30×40–50 cm. Velmi raná odrůda Di Firenze (tj. z Florencie) potřebuje 70 dní vegetace. (Latinský název fenyklu sladkého vychází ze jména kořeninového fenyklu obecného: Foeniculum vulgare var. azoricum, syn. Dulce)
Fenykl nesnáší přímé hnojení chlévskou mrvou a okopávání, neboť rostliny s narušenými kořeny netvoří pěkné bulvy.
Svrchní listy bulvy bývají tužší, uvnitř je bulva křehká, chutná i za syrova. Stejně tak jemné zelené lístečky fenyklu. Lékořicová vůně a chuť syrového fenyklu však může působit až příliš výrazně. Po tepelné úpravě zjemní a zesládne.
Jabloně a hrušně trpí za déletrvajícího vlhkého počasí strupovitostí. Tato nemoc se vyskytuje hlavně ve vyšších polohách s většími srážkami a v uzavřených vlhkých údolích. Více trpí stromy s přehoustlými korunami.