Je čas na výsev řepy, projděte si pěstitelské rady na celý rok
4. 4. 2021Začněme semeny. Plody jedlé řepy jsou nažky uložené v tzv. klubíčku. Jaký význam má pro zahrádkáře tato informace?
Kdo si vyzkoušel první bylinky v době probouzející se přírody jako jarní posilu svého zdraví, nejspíš si tímto způsobem zpestřuje jídelníček průběžně bez ohledu na termín Velikonoc.
S nástupem jara se zrychluje metabolismus, tělo potřebuje ke svému dobrému provozu víc vitaminů, a tak tyto tyto očistné jarní kúry rádo využije. Nehledě na fakt, že na zahradě se přísun vitaminů zvyšuje snad dokonce i pouhým nadšením z prvních ředkviček, kedlubnů, salátů…
I když zrovna nejsme pěstiteli, měli bychom nyní doplňovat jídelníček kupovanou zeleninou. Anebo to prostě zkusit v květináči.
Za pár korun nakoupíme semena řeřichy, vojtěšky, ředkví, cibule, luštěnin, nebo semínka sklidíme z vlastní úrody. Semena dýní můžeme opražit jednak kvůli chuti a též kvůli lepšímu luštění, nebo je louskat z obalů čerstvá. Určitě je to k televizi lepší než sáček brambůrků.
Na světle necháme natě narůst, aby v nich bylo i trochu chlorofylu a ostrosti ze sluníčka a používáme je co nejvíce zastudena nebo až do hotových tepelně upravených pokrmů. Na dozdobení, ale ne v ostýchavém množství, jak je to obvyklé u chlebíčků. Vařené brambory mohou být skoro zelené od pažitky, nebo si je s ní můžeme našťouchat.
Z podzimu můžeme mít připravenou pažitku na rychlení. I ve spíži v paneláku založenou ve vlhčím písku. Natě petržele, celeru, pažitky sklízíme průběžně a používáme je čerstvé. Ne ve vroucím vývaru, ale sypané až do plného talíře.
Na rychlení se hodí menší celer, nitková kořenová petržel, která se těžko čistí a dále zpracovává, kořeny naťové petržele, cibulky pažitky na podzim vyryté a vysazené do květináčků a třeba i větší sazečka nebo rašící česnek.
I když nemáme studený sklep či zahrádku, můžeme si v tom našem panelákovém naložit zelí nebo červenou řepu. Po vykvašení, pokud by sousedům nevoněly, naložíme je do sklenic a sterilujeme. No a hned můžeme dělat ze zelí a brambor lepenici.
Kdybych měl něco doporučit, pak pučálku. Nechte si naklíčit zelený hrách. Když klíčky začínají vyrážet slupkou, osušte je, šoupněte na pánev a opečte, opražte. Na slano, nebo s trochou cukru, medu, třeba i s obojím najednou. Máte další, energií klíčení nabitou dobrotu na večer, i odpoledne.
Foto autor
Sasanka japonská (Anemone japonica = A. hupehensis) je krásná na podzim kvetoucí trvalka, asi metr vysoká s jednoduchými nebo i plnými květy velkými v průměru 4 až 5 cm. Většinou v jemných růžových odstínech.
Pěkný den!
Mám výborné zkušenosti se zmíněným česnekem.
Zkuste dát do malé misky písčitou zem a hustě ji osázejte rozdělenými stroužky česneku. Horní polovina stroužků musí být nad povrchem substrátu. Zalévejte vždy až po vyschnutí.
Výhodou je, že po odříznutí natě opět obráží.
Do pomazánek a polévek je to vynikající!
Milan Číha
jj vyzkouším