Čekanka na pomoc žlučníku aneb hořké nemusí být jen tekuté

30. 12. 2020

Období konce roku na nás, na naši psychiku klade velké nároky. Krátký den, plná lednice a spíž. Málokdo je proti tomu imunní.

Tuky, cukry, málo vlákniny. To specifikuje toto období. A taky nějaký ten alkohol, výrazná koření. Potřebujeme do těla dostat něco, co by sloužilo jako kartáč, čistilo střeva, popřípadě i trochu ulevilo namáhanému žlučníku.

Čekanka hlávková červená a zelená

Čekanka hlávková červená a zelená

Na to bývá dobré hořké. Z různých bylinek třeba pelyněk (absint), směsi bylinek (Fernet), nebo čekanky.

Hlávková čekanka obecná, čekanka štěrbák neboli endivie či její typ eskariol jsou zeleninou příbuznou pampelišce; obsahují hořčiny, vlákninu, místo cukru inulin (který se někdy označuje jako rozpustná vláknina), vegetačně vázanou vodu. A jako jiná zelenina obsahuje i ta listová vitaminy a barviva, které tělu svědčí.

Pokud jde o teorii hořkosti u této zeleniny – vybělené středy, srdíčka by měly být méně hořké. Proto se endivie nebo eskarioly mnohdy svazují, aby se ke středům nedostalo světlo, slunce, aby byly tzv. etiolované. Když budete hledat tento typ čekanky v obchodech, prodává se pod jménem frisee.

Čekanky v truhlíku

Hlávkové a listové čekanky

  • V závěru prosince mohou hlávkové čekanky čekat ve sklepě tak jako hlávkové zelí či kapusta. Jsou to plodiny, které na záhonech stráví jen polovinu sezony, vysévají se od 3. dekády června, sklízejí v září a říjnu. Doporučuji sklidit je s kořeny v malém balu a uskladnit v truhlících od letniček.

Nevadí, že je sklep temný, důležitá je teplota. Ta by měla být co nejblíže 5 °C. Pak čekanka stárne velmi pomalu; obalové listy degradují delší dobu: Žloutnou, schnou nebo se rozkládají a podléhají chorobám.

Do kdy čekanky vydrží

Pokud jde o trvanlivost ve sklepě, první začínají odcházet endivie a eskarioly, teprve po nich začnou od obalových listů stárnout hlávkové čekanky. U volných růžic endivií se místa napadení chorobami objevují na různých místech, u hlávkové čekanky vždy na obalových listech. Srdíčko, vnitřek hlávek je bez poškození.

Když bychom to měli vyjádřit v čase, tak endivie je zeleninou října a listopadu, hlávkové čekanky vydrží určitě do Vánoc, a pokud je nesníme, pak klidně i do února. Důležité je, aby se rostliny moc nedotýkaly a abychom obalové listy včas odstraňovali.

Jak se salátovou zeleninou v kuchyni?

Nakrájet na přijatelné kousky, propláchnout ve vodě (odejde část hořčin) a udělat salát. Jednodruhový nebo pestrý. Se zálivkou, jakou dáváme na hlávkový salát (někde je to voda, cukr, sůl, ocet, jinde jogurt, majonéza, hořčice, kečup, různé druhy olejů,…). Ve směsi a v kombinaci s těžšími zálivkami se hořká chuť schovává, není tak výrazná.

Ale co vlastně chceme? Pijeme-li pivo, absint, nějakou hořkou žaludeční nebo Fernet, hořkost nás neodrazuje, tak proč si nepochutnat na čekankovém salátu.

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

25. 4. 2024

Výsevy a zeleninová zahrada ve vyšších polohách koncem dubna

I ve vyšších polohách již v těchto dnech vyséváme na záhony kořenovou a jinou zeleninu. V příznivých podmínkách sejeme do volné půdy pod netkanou textilii okurky nakládačky. Sklízíme první řapíky reveně, květní stvoly včas odstraňujeme.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x