
Pěstujeme houby na dřevě: Počkáme, až plodnice narostou
14. 2. 2022Dřevokazné houby pěstované na dřevě jsou nejpřirozenějším způsobem, jak na vlastní zahradě získat plodnice ke kuchyňské úpravě.
Jednoduché, efektivní a nenáročné pěstování hlívy na slámě nás baví. A ještě k tomu jde o celoroční způsob pěstování.
Hlívy jsou dřevokazné houby, které v přírodě rostou na dřevě listnatých stromů. Umělé pěstování hlív na dřevě je extenzivní. Tedy nevíme předem, kdy kultura začne plodit a zároveň doba mezi jednotlivými sklizněmi je dlouhá.
Proto byl vyvinut intenzivní způsob pěstování, při kterém se používá sláma z obilovin. Tento způsob pěstování se používá v profesionálních pěstírnách. Příprava substrátu ze slámy je poměrně jednoduchá a současně je pěstování plodnic možné celoročně. Proto je pěstování na slámě oblíbené také u zahrádkářů.
Na slámě pěstujeme hlívu ústřičnou, hlívu plicní a hlívu miskovitou. Podhoubí těchto hlív roste rychle, a proto jim stačí tzv. pasterizovaný substrát ze slámy – sláma je tepelně ošetřená, ne však úplně sterilní.
Poněkud pomaleji roste podhoubí hlívy královské (máčkové), proto bychom měli při jejím pěstování substrát tepelně dobře ošetřit a osít větším množstvím sadby.
Pro pěstování hlív nám postačí:
Plodnice hlívy už potřebují světlo.
Teplota pro pěstování hlívy:
Do silného plastového pytle (síla 0,2 mm) namačkáme řezanou slámu a prolijeme ji horkou vodou. Pytel zavážeme provázkem a v rukavicích pytel několikrát otočíme, aby veškerá sláma byla namočená.
Pokud nemáme k dispozici silný pytel, musíme slámu spařovat horkou vodou v nějaké jiné nádobě, například v sudu nebo ve vaničce. V případě, že chceme připravit větší množství substrátu, je vhodné slámu namačkat do pytle na brambory a ponořit do horké vody v pařáku na brambory (brutaru) a nechat asi 20 minut povařit. Pak můžeme proces opakovat a v jedné vodě propařit větší množství slámy.
Slámový substrát očkujeme vždy zrnitou sadbou. Sadby potřebujeme asi 2,5–3,5 % substrátu, to znamená, že z 0,5 kg sadby naočkujeme 15–20 kg substrátu. Pro hlívu máčkovou potřebujeme sadby 5 % hmotnosti substrátu.
Propařenou slámu vysypeme na čistou fólii a vychladlou ji vracíme zpět do pytle s ustřiženými rohy a prosypáváme zrnitou sadbou, aby jednotlivá zrna sadby byla rovnoměrně rozptýlena v propařené slámě.
Nebojte se substrát pěchovat silou. Pytel po naplnění zavážeme provázkem a okolo úvazku na několika místech propíchneme nožem.
Naočkované pytle uložíme k prorůstání do místnosti s teplotou okolo 20 °C. V této fázi mohou být ve tmě. Podhoubí v pytli začne prorůstat v závislosti na teplotě asi za 14–20 dní.
Do prorostlých pytlů prořežeme otvory o průměru asi 1 cm nebo pytel nařízneme dvěma řezy do křížku o délce asi 2 cm. Otvory pravidelně rozmístíme po obvodu pytle, aby každý budoucí trs hlívy měl k dispozici přibližně stejný objem substrátu. Počítejme jeden otvor asi na 2 kg substrátu (do 20 kg pytle 8–10 otvorů).
Takto připravené pytle umístíme do místnosti, kde je rozptýlené světlo (není vhodný přímý sluneční svit) a teplota dle druhu pěstované hlívy. Asi po dvou týdnech se začnou tvořit plodnice.
Hlívy plodí v trsech ve sklizňových vlnách. Mezi sklizňovými vlnami je období klidu asi tři týdny. Pytel, který váží 20 kg, plodí asi ve 4 sklizňových vlnách.
Hlívy sklízíme vždy v celých trsech, v době kdy má většina plodnic optimální velikost bez ohledu na to, že v trsu jsou ještě malé plodnice. Sklízíme vytrhnutím trsu ze substrátu. Pozor! Nikdy neodřezáváme.
Optimální velikost poznáme podle toho, že se sklenuté okraje plodnic začnou narovnávat. Plodnice nikdy nenecháváme přezrát. Přezrání poznáme podle toho, že plodnice vypouštějí výtrusy (bílý prach).
Nejčastější chyby při pěstování hlívy:
Pěstování na slámě je skvělý způsob, jak si můžeme zajistit celoroční přísun čerstvých a zdraví prospěšných hub. Rozhodně tedy stojí za to ho vyzkoušet.
Foto Shutterstock
Týká se keřů kvetoucích na loňských výhonech, u nichž nesmíme proto dělat řez v období vegetačního klidu, neboť bychom odstranili ty části, na nichž se květy tvoří. Proto, pokud je u těchto keřů nutný, musíme řezat ihned po odkvětu.