Domů » Zahrada » Zelenina a byliny » Léčivé rostliny » Chmel k jídlu, zelenina známá jako chmelový chřest, chmelíček
Chmel k jídlu, zelenina známá jako chmelový chřest, chmelíček
16. 5. 2021
K rostlinám, které jedli naši předkové jako zeleninu, patří chmel. Ochutnat mladé výhony přinese člověku srovnání s chřestem. A také dávku vitaminů skupiny B.
Kdo chce chmel vyzkoušet, ten si sežene sadbu. U potoků, okolo řek plané rostliny, nebo zakoupí sazenice vyšlechtěných odrůd. Pomoci v tom mohou i lidé z chmelnic. Až půjdou zavádět chmel, jděte s nimi, ukážou vám, co si můžete vzít na sázení, přímo na jídlo.…
Pokud někde okolo potoků či řek najdeme chmel, může to být jak samčí tak i samičí rostlina. V chmelnici naopak pěstují výhradně samičí rostliny, ze kterých se sklízejí šištice. Ty obsahují žlutý prášek lupulin s hořkými látkami, dávajícími chuť pivu. V okolí chmelnic jsou samci od chmele nežádoucí.
Mladý chmel
Jak chmel pěstovat
Vytrvalá bylina a liána chmel otáčivý (Humulus lupulus) narůstá do výšky přes deset metrů. Pokud chmel chceme pěstovat, měli bychom mu vytvořit podmínky podobné těm, které měl na původních stanovištích.
Chmelu se daří na humózní, vlhké, živné půdě, na takové, jaká je v zaplavovaných územích řek a potoků. Je lepší, když má oporu, po které se může šplhat. Pokud mu dáme volnost, může nás za to potrestat. Celá rostlina je drsná, v kontaktu poškrábe pokožku, až máme stroupky.
Mladé oddenky chmele se podobají chřestu
Oddenky vyrůstají na jaře z babky, okolo které je nahrnutá zem. Etiolované výhonky se opatrně od matky odlamují a zpracovávají jako chřest.
- Na chmelnici se první výhony, které vyrostly nad zem, zavádějí na dráty, po kterých šplhají vzhůru. Zavádí se jich jen několik. Ostatní mohou sloužit jako chřestová zelenina, chmelový chřest, zvaný též chmelíček.
Pokud bychom v chmelu našli zálibu, můžeme mít rostlinu vysazenou a nakopčenou v zahradě, můžeme z ní podobně jako z rostlin chřestu odebírat výhony, které právě prorazily z hrůbku ven. Mladé výhonky obsahují významné množství minerálních látek a hlavně, vitamíny skupiny B.
Výhony chmele vybělené pod zemí
První ochutnání
Čekal jsem, že budou mít něco z chuti chmelových hlávek (šištic, tedy plodenství samičí chmelové rostliny). Ale výhony jsou jemné, křupavé, šťavnaté, chuťově neutrální, nemají ani aroma chřestu (není patrné ani při vylučování moči).
Chmel tak akorát k jídlu. Stačí omýt, není třeba loupat, krátce blanšírovat. Nebo kousky přidáme do omelety apod.
Sklizeň probíhá kratší dobu než je tomu u chřestu – do konce května, maximálně do poloviny června. Potom necháme rostlinu narůstat a chystat zásoby živin na zimu. Potřebuje každoroční hnojení hnojem, minerálními hnojivy podobně jako rebarbora.
Jak chmel upravit
Zpracování mladých chmelových výhonů k jídlu je podobné jako u chřestu, výhonky jsou ale tenčí, nehodí se na smažení v trojobalu. V některých oblastech pěstování se chmel zpracovává jako okurky do sladkokyselého nálevu. Aby měl chmel trochu chuti a hořkosti chmele, dává se k vyběleným výhonkům i trochu zelených vršků, které to aroma už mají.
Foto autor
Zajímá toto téma vaše přátele? Dejte jim vědět!
Prosíme, nezapomeňte článek pochválit klepnutím na ❤