Hlávková kapusta: náročná na živiny, prospěšná pro zdraví

15. 4. 2022

Stejně jako zelí patří hlávková kapusta mezi tradiční českou zeleninu. Kořeny jejího šlechtění je možné najít už v 18. století.

Na stole by rozhodně neměla chybět. Má vysokou nutriční hodnotu a obsahuje zdraví prospěšné vitaminy, vlákninu a zejména minerální látky glukosinoláty.

Nejčastěji kapustu upravujeme tepelně, ať už pro masitá, nebo bezmasá jídla. Je velkou škodou, že ji v kuchyni využíváme o dost méně než například zelí.

Kapusta hlávková, odrůda Blistra

Kapusta odrůdy Blistra

Kapusta hlávková

Jedná se o rostlinu dvouletou, která se pěstuje pro svou hlávku se spirálovitě vyrůstajícími bublinatými a zkadeřenými listy s naznačenými lalokovitými okraji. Listy mají tmavě zelenou, u pozdních odrůd až modrozelenou barvu. Hlávka se tvoří v prvním roce a je volnější. Košťál je spíše nízký. Malý kořenový základ ovlivňuje stabilitu rostliny. Ve druhém roce proroste skrze hlávku lata s čtyřčetnými cizosprašnými květy. Plodem je šešule. Semena jsou černá a kulatá.

Jak pěstovat, čím hnojit

Kapusta odrůdy Blistra, foto D. Auf

Kapusta má spirálovitě vyrůstající bublinaté listy

V Čechách jsou pro pěstování kapusty ideální jak klimatické, tak půdní podmínky. Kapusta má dobrou odolnost k nízkým teplotám, snáší mráz kolem –5 °C, pozdní odrůdy i mnohem vyšší mrazy.

Rané odrůdy pěstujeme z předpěstované sadby z výsevu od února do dubna. Od dubna pak můžeme vysévat přímo na záhony. Ošetřování spočívá především v kypření půdy a v kvalitní zálivce.

Je náročná na živiny, které dodáváme ideálně organickými hnojivy, jako je kompost nebo chlévský hnůj v dávce 350–500 kg na 100 m² aplikované 1x za 3–4 roky nebo zeleným hnojením. Minerálními hnojivy doplňujeme fosfor a draslík.

Rostliny jsou náchylné, stejně jako ostatní košťáloviny, na mnohé škůdce, jako jsou květilka zelnámšicehousenky běláska a můry zelnédřepčíci a molice.

Rozdělení odrůd

Odrůdy se dělí podle délky vegetace na rané vhodné k rychlení, rané polní, polopozdní a pozdní.

Jsou také vyšlechtěny odrůdy buď k přímému konzumu, nebo ke skladování, odrůdy vhodné k přezimování a ke sklizni na jaře. Odrůdy se mohou lišit barvou listů, která je od žlutozelené až po tmavě zelenou.

Odrůdy kapusty k rychlení a ranému polnímu pěstování

  • Vysévají se koncem ledna,  začátkem února a vysazují v březnu do sponu 40×30 cm do nevytápěného fóliovníku nebo na venkovní záhon.

 Rané odrůdy kapusty

  • Vysazují se od poloviny dubna do poloviny května do sponu 50×40 cm.
  • Mají délku vegetace od výsadby do sklizně 85–90 dní,
  • Po výsadbě je vhodné nakrytí netkanou textilií.

 Odrůdy letní a polopozdní

  • Vysévají se od poloviny dubna do poloviny května.
  • Mohou se pěstovat i z přímého výsevu.
  • Od výsadby do sklizně je 95–105 dní.

 Pozdní odrůdy

  • Vysévají se od konce dubna do května ve sponu 60×50 cm.
  • Sklízí se v říjnu a listopadu.
  • V mírných zimách dobře přezimují a lze je sklízet celou zimu.
  • Snesou mráz –12 °C. Jsou vhodné i ke skladování.

 Kapusta hlávková k přezimování

  • Vysévá se v druhé dekádě srpna, na trvalé stanoviště se vysazuje v polovině listopadu, aby do zámrazu zakořenila.
  • Spon výsadby je 40×30 cm.
  • Jako u každé přezimující zeleniny je v zimě nebezpečí okusu zvěří, proto je vhodné zakrytí rostlin netkanou textilií.
  • Sklízí se koncem května, začátkem června.

Foto: D. Auf

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

23. 4. 2024

Zelenina, bylinky a koření v dubnových výsevech a výsadbách

Do volné půdy vyséváme kořenovou, listovou i košťálovou zeleninu, kterou jsme ven v této sezoně zatím neseli. Vedle toho opakovaně vyséváme zahradní řeřichu, špenát, ředkvičky, saláty a další.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x