Zelenina v říjnu: Sklízíme celer, čekanku, zelí, tykve, saláty

3. 10. 2020

Zahrada odměňuje pěstitele také během října, kdy nastává čas dokončit sklizeň kořenové zeleniny a úrodu uskladnit.

Celer sklízíme tehdy, když se spodní listy pokládají na zem a řapíky praskají. Hlízám zkrátíme kořeny a odstraníme listy, které můžeme zamrazit nebo usušit. Rovněž zdravé listy červené řepy můžeme využít v kuchyni nebo zamrazit. Využijeme je při přípravě boršče.

Celer

Celer bulvový; foto M. Koudela

Sklidíme kořeny čekanky pukové. Listy neodkrucujeme (abychom nepoškodili srdíčko), ale odstřihneme je asi ve výšce 3 cm nad kořenovou hlavou. Kořeny vytřídíme a k rychlení ponecháme kořeny o průměru hlavy 4–6 cm. Uskladňujeme je obdobně, jako kořenovou zeleninu.

  • Kořenová zelenina vyžaduje pro uskladnění vyšší vzdušnou vlhkost. Zeleninu k uskladnění dáme do plastové nebo dřevěné bedničky s vlhkým  pískem, podle potřeby ho vlhčíme, nesmí být však mokrý, aby nedošlo k hnilobám. Bedničku umístíme ve sklepě. Pokud nemáme vhodný sklep, zeleninu zpracujeme a zmrazíme, sušíme nebo ji konzervujeme.
  • Před mražením zeleninu blanšírujeme – ponoříme asi na 3 min. do vařící vody a ihned rychle zchladíme studenou vodou. Zelenina má tak lepší chuť, barvu i strukturu.

Dokončujeme sklizeň pozdních košťálovin. Hlávky zelí můžeme sklízet i s kořenem a umístit do vyvezeného pařeniště.

Před prvním mrazem sklízíme vyzrále plody tykví, které skladujeme při teplotě 8 až 13 °C a vzdušné vlhkosti 70-75 %.

Sklízíme poslední ředkve a saláty, barevné odrůdy budou v této době, kdy jsou nízké teploty, výrazně vybarvené.

Sklízíme hlávky pekingského zelí, kterým odstraníme volné obalové listy a listy poškozené, napevno je zabalíme do novinového papíru (sníží se odpařování vody), kolmo je postavíme do bedničky a uskladníme je při vysoké vzdušné vlhkosti. Skladování je však na kratší dobu – do února. Obdobně můžeme uchovávat i štěrbák.

Na záhonech ponecháme zimní kapustu, kadeřávek a růžičkovou kapustu. Sklízíme je v průběhu zimy nebo v předjaří. Rovněž ponecháme rostliny brokolice, kterým jsme sklidili terminální růžici, aby dorostly postranní výhonky (budou ale menší o průměru 6–8 cm). Sklízet je můžeme až do mrazíku –8 °C.

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

14. 4. 2024

Jak upravit řezem broskvoň po jarní výsadbě

Nově zakoupenou broskvoň vysazujeme co nejdříve. Při výsadbě provedeme srovnávací řez koruny, aby nadzemní část rostliny odpovídala kořenové části.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x