Otázky na škůdce a vady zeleniny na záhoně a při skladování

30. 1. 2022

Jakkoliv člověka nadchne domácí pěstování zeleniny a získává v něm zkušenosti, stále se objevují nové otázky. Odpovídá rostlinolékař Jaroslav Rod.

Kdy sklízet kořenové zeleniny?

  • S manželkou se nemůžeme shodnout na tom, zda z hlediska skladovatelnosti (skládkových chorob) je lepší kořenovou zeleninu sklízet plně vyzrálou, nebo ji trochu podtrhnout. Jaký je váš názor?

V prvé řadě je třeba vědět, že k dlouhodobějšímu skladování se hodí jen některé odrůdy. Termín sklizně se musí řídit deklarovanou délkou vegetační doby jednotlivých odrůd. Je-li například u odrůdy zeleniny uvedeno, že délka vegetační doby je 140 dnů, pak od termínu předpokládané sklizně (například začátek října) odečteme 140 dnů a dojdeme k závěru, že termín správného výsevu připadal až na konec května.

Černá hniloba kořenů zeleniny, nejčastější skládkovou choroba mrkve

Černá hniloba kořenů je nejčastější skládkovou chorobou mrkve

Ponecháme-li kořeny zeleniny v zemi déle, než je tato délka, možná se o trochu zvýší jejich celkový výnos, ale na povrchu kořenů již vzniknou mikroskopické trhlinky, které jsou pak vstupními branami pro různé infekce. Ty jsou pak příčinou různých skládkových hnilob. Kromě toho mají kořeny i podstatně horší chuť.

Pomůže proti červivosti mrkve cibule?

  • Slyšeli jsme, že proti červivosti mrkve je nejlepší střídat řádek mrkve s řádkem cibule, která původce červivosti odpuzuje. Jaký je váš názor?

Před lety jsme s kolegou podle všech zásad pokusnictví zkoušeli vliv kombinovaného výsevu, resp. výsadby mrkve s cibulí kuchyňskou (ze sazečky i z přímých výsevů), pórem (z předpěstované sadby) a česnekem (jarní výsadba) na poškození kořenů mrkve pochmurnatkou mrkvovou. Pochmurnatka je příčinou poškození mrkve, kterému se říká červivost.

Mrkev poškozená pochmurnatkou

Kořeny mrkve poškozené pochmurnatkou mrkvovou

Ani v jednom ze dvou zkušebních let nebylo ani v jedné pokusné variantě zjištěno statisticky průkazné snížení ani zvýšení poškození mrkve uvedeným škůdcem ve srovnání s kontrolní variantou (samotná mrkev). Jediné co bylo významně odlišné, bylo zvýšené napadení cibule (ze sazečky i z přímých výsevů) plísní než v okolních porostech cibule. To bylo způsobeno vhodnějšími podmínkami pro plíseň vlivem snížené vzdušnosti porostu, za kterou byla zodpovědná hustá nať v blízkosti rostoucí mrkve.

Co dělat proti boulovitosti kořenů košťálovin?

  • Již několik let máme zahrádku zamořenou boulovitostí kořenů košťálovin. Známí nám radili půdu silně vyvápnit, ale nepomohlo to. Znáte nějakou účinnější metodu?

Nádorovitost kořenů brukvovitých (boulovitost, hlenka, plasmodiofora) je nejzávažnější choroba rostlin, jakou znám. Touto chorobou jsem se dokonce řadu let profesionálně zabýval, ale dodneška neznám žádnou metodu, která by proti ní byla dostatečně účinná.

Tak vypadá závažná choroba zeleniny: nádorovitost kořenů brukvovitých

Obávaná nádorovitost kořenů brukvovitých

A pokud se jedná o vápnění, tak to dokonce může za určitých podmínek trvalé spory v půdě zakonzervovat, a zamoření půdy tak prodloužit.

Jediné doporučení proto je – na zamořených plochách se nesnažit pěstovat náchylné rostliny, což jsou všechny z čeledi brukvovitých.

Vypudí cibule a česnek ze záhonů drátovce?

  • Na zahrádce se nám stále častěji objevují a škodí drátovci. Prý se dají vypudit pěstováním cibule nebo česneku. Je toto doporučení skutečně účinné?

Drátovcům, což jsou larvy brouků kovaříků, nejvíce chutná salát a brambory, ale škodí i na řepě, mrkvi, celeru, okurkách, rajčatech, také na jahodníku, trávách, kukuřici a ostatních obilovinách.

Většinou se uvádí, že nepoškozují brukvovité plodiny včetně řepky či hořčice, pohanku, luskoviny, ale ani cibuli kuchyňskou nebo česnek.

Stopy drátovců na cibuli

Cibule kuchyňská poškozená drátovci

Drátovcům cibule ani česnek sice moc nechutnají, ale zdá se, že tuto zeleninu používají jen jako jakési okořenění jídelníčku. Larvy nepoškozují cibule hlouběji než do první masité suknice. Nicméně rostliny na poškození reagují tvorbou hojivého pletiva. To jednak zhoršuje vzhled cibulí a jednak je znatelně znehodnocuje.

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

7. 12. 2022

V prosinci odebíráme rouby ovocných dřevin, hlavně peckovin

V prosinci začíná období vhodné pro odběr roubů. Kdo se chystá přeroubovat ovocné stromy, měl by si být jist, že vybere rouby v perfektnímu zdravotnímu stavu.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x