Chmel k jídlu, zelenina známá jako chmelový chřest, chmelíček
16. 5. 2021K rostlinám, které jedli naši předkové jako zeleninu, patří chmel. Ochutnat mladé výhony přinese člověku srovnání s chřestem. A také dávku vitaminů skupiny B.
Křehké bulvičky vodnice patří k lahůdkové zelenině, která rychle roste. Přítažlivá je i kvůli možnosti opakovaně ji během sezony vysévat a sklízet.
Před objevením Ameriky bývala vodnice významnou součástí jídelníčku. Ale podobně jako pastinák nebo tuřín i vodnice doplatila na rychlé rozšíření brambor. Polévka z vodnice a tuřínová kaše zachránily v průběhu staletí mnoho lidí od hladu.
Vodnici řadíme do čeledi brukvovitých rostlin obdobně jako zelí a kapustu. Rychle roste, a proto je možné ji vysévat od jara až do podzimu. Sklízejí se rostliny s bulvou o průměru 5–15 cm, u mladších rostlin jsou k jídlu vhodné i čerstvé listy, například do salátů.
Necháme-li však vodnici přerůst, bulva začne dřevnatět, její chuť se změní.
Mladé bulvy vodnice jsou chutné a nepálivé, jemnější než ředkvičky nebo kedlubny. Jsou vynikající syrové i tepelně upravené.
Pyré nebo kaše z vodnice dokáže nahradit brambory a tělu dodá jen třetinu kalorií. Už sám název vodnice vystihuje až 90% podíl vody.
Bulvy obsahují vitamin C, sirnou silici a steroly, zelené listy jsou dobrým zdrojem vitamínů A, C a K, kyseliny listové, vápníku a luteinu. Díky sirné silici má antibakteriální účinky, obsažené steroly působí preventivně proti ateroskleróze. Vodnice má také močopudné účinky, zklidňuje nervy a stimuluje srdeční činnost.
Z českého jídelníčku se vodnice téměř vytratily. V asijské zahradě jim patří významnější místo; vyšlechtěné odrůdy se pyšní jemnou a křehkou dužinou a nasládlou chutí.
Tuto nenáročnou starodávnou zeleninu pěstovali již staří Řekové. Ve Francii se bez ní dodnes neobejdou mnohá tradiční jídla, oblibě se těší v Anglii. V Japonsku se jejímu šlechtění věnuje stále významná pozornost. Právě japonské vodnice vynikají křehkou a lahodnou chutí.
Vodnici se daří v průměrných půdních a teplotních podmínkách, také v chladnějších oblastech. Nejlépe prospívá při teplotách 12–20 °C, vyšší teplota potlačuje růst kořenů. Klíčí už při teplotě 5 °C. Snáší bez poškození mrazy i do –8 °C.
Vyséváme ji do řádků 20–40 cm od sebe, jednotíme na vzdálenost 10 až 14 cm. Pěstujeme ji vždy z přímého výsevu. Z jarního výsevu se sklízí v červnu, případně v červenci, z letních výsevů v říjnu a listopadu. Při sklizni se odstraní nať, ale srdéčko se ponechává.
Rychle rostoucí vodnici lze také pěstovat ve větších nádobách nebo v truhlíku za oknem. Vodnice napadají dřepčíci, nejlepší ochranou je překrytí netkanou textilií nebo pak postřik některým z povolených přípravků.
V létě sklizenou vodnici můžeme také zamrazit. Zimní vodnici sklízíme podle potřeby. Pro dobré skladování nám ovšem nesmí namrznout. Vodnici odkrojíme horní část s natí a nitkovité kořínky.
Rychle rostoucí odrůdy nemusíme loupat, stačí je jen pořádně omýt. Ostatní druhy vodnice oloupeme – mladé tence, starší kořeny silněji, případně odřízneme dřevnaté části.
Foto autor
Jabloně a hrušně trpí za déletrvajícího vlhkého počasí strupovitostí. Tato nemoc se vyskytuje hlavně ve vyšších polohách s většími srážkami a v uzavřených vlhkých údolích. Více trpí stromy s přehoustlými korunami.