Sejete v létě vodnice na volný záhon? Dobrá volba, pochutnáte si

30. 7. 2021

Křehké bulvičky vodnice patří k lahůdkové zelenině, která rychle roste. Přítažlivá je i kvůli možnosti opakovaně ji během sezony vysévat a sklízet.

Před objevením Ameriky bývala vodnice významnou součástí jídelníčku. Ale podobně jako pastinák nebo tuřín i vodnice doplatila na rychlé rozšíření brambor. Polévka z vodnice a tuřínová kaše zachránily v průběhu staletí mnoho lidí od hladu.

Zdravá lahůdka do kuchyně

Vodnici řadíme do čeledi brukvovitých rostlin obdobně jako zelí a kapustu. Rychle roste, a proto je možné ji vysévat od jara až do podzimu. Sklízejí se rostliny s bulvou o průměru 5–15 cm, u mladších rostlin jsou k jídlu vhodné i čerstvé listy, například do salátů.

Odrůda Oasis F1 pochází z Japonska

Vodnici lze sklízet v různých velikostech. Hybridní polopozdní odrůda Oasis F1 má vegetační dobou 50–60 dní od výsevu. Chutná příjemně nasládle, nedřevnatí, lze ji skladovat do zimy.

Necháme-li však vodnici přerůst, bulva začne dřevnatět, její chuť se změní.

Mladé bulvy vodnice jsou chutné a nepálivé, jemnější než ředkvičky nebo kedlubny. Jsou vynikající syrové i tepelně upravené.

Pyré nebo kaše z vodnice dokáže nahradit brambory a tělu dodá jen třetinu kalorií. Už sám název vodnice vystihuje až 90% podíl vody.

Bulvy obsahují vitamin C, sirnou silici a steroly, zelené listy jsou dobrým zdrojem vitamínů A, C a K, kyseliny listové, vápníku a luteinu. Díky sirné silici má antibakteriální účinky, obsažené steroly působí preventivně proti ateroskleróze. Vodnice má také močopudné účinky, zklidňuje nervy a stimuluje srdeční činnost.

Z českého jídelníčku se vodnice téměř vytratily. V asijské zahradě jim patří významnější místo; vyšlechtěné odrůdy se pyšní jemnou a křehkou dužinou a nasládlou chutí.

Tuto nenáročnou starodávnou zeleninu pěstovali již staří Řekové. Ve Francii se bez ní dodnes neobejdou mnohá tradiční jídla, oblibě se těší v Anglii. V Japonsku se jejímu šlechtění věnuje stále významná pozornost. Právě japonské vodnice vynikají křehkou a lahodnou chutí.

Nenáročné a krátké pěstování

Vodnici se daří v průměrných půdních a teplotních podmínkách, také v chladnějších oblastech. Nejlépe prospívá při teplotách 12–20 °C, vyšší teplota potlačuje růst kořenů. Klíčí už při teplotě 5 °C. Snáší bez poškození mrazy i do –8 °C.

Vyséváme ji do řádků 20–40 cm od sebe, jednotíme na vzdálenost 10 až 14 cm. Pěstujeme ji vždy z přímého výsevu. Z jarního výsevu se sklízí v červnu, případně v červenci, z letních výsevů v říjnu a listopadu. Při sklizni se odstraní nať, ale srdéčko se ponechává.

Rychle rostoucí vodnici lze také pěstovat ve větších nádobách nebo v truhlíku za oknem. Vodnice napadají dřepčíci, nejlepší ochranou je překrytí netkanou textilií nebo pak postřik některým z povolených přípravků.

V létě sklizenou vodnici můžeme také zamrazit. Zimní vodnici sklízíme podle potřeby. Pro dobré skladování nám ovšem nesmí namrznout. Vodnici odkrojíme horní část s natí a nitkovité kořínky.

V kuchyni

Rychle rostoucí odrůdy nemusíme loupat, stačí je jen pořádně omýt. Ostatní druhy vodnice oloupeme – mladé tence, starší kořeny silněji, případně odřízneme dřevnaté části.

  • Mladé bulvy vkládáme celé do vroucí, mírně osolené vody a vaříme je 20–30 minut. Větší a pozdnější vodnici vaříme 30–40 minut, rovněž buď ve vroucí osolené vodě, nebo ve vývaru. Malé bulvičky před vařením necháme celé, zimní vodnici nakrájíme na větší kusy.
  • Mladou vařenou vodnici podáváme přelitou rozpuštěným máslem a posypanou nakrájenou petrželkou, případně v petrželové omáčce.
  • Větší vodnici je dobré rozmačkat, smíchat s máslem a smetanou, osolit, opepřit, přidat špetku muškátového květu a citronové šťávy. V anglosaských zemích se této kaši říká neeps a je přílohou například k tlačence.

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

26. 1. 2025

Které odrůdy jádrovin jsou náchylné ke strupovitosti a padlí

Jabloně a hrušně trpí za déletrvajícího vlhkého počasí strupovitostí. Tato nemoc se vyskytuje hlavně ve vyšších polohách s většími srážkami a v uzavřených vlhkých údolích. Více trpí stromy s přehoustlými korunami.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x