Pečeme nasladko z červené řepy

25. 11. 2022

Mlsat se dá různými způsoby. Co takhle lahodné, sladké dobroty z červené řepy? Zde je pro vás pár velmi zajímavých inspirací.

Koláč z červené řepy se zázvorem

Asi 12 porcí, dortová forma o průměru 26 cm

Pečení z červené řepy

Koláč z červené řepy je velmi vláčný a má jemnou chuť

Na těsto:

  • 500 g červené řepy
  • 100 g oříšků kešu
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 70 ml olivového oleje
  • 175 g polohrubé mouky
  • 125 g hnědého přírodního cukru
  • 1 sáček kypřicího prášku s vinným kamenem
  • 100 g kukuřičné krupice
  • 4 cm zázvoru
  • 1 tobolka vanilky
  • 1 biocitron
  • 1 biopomeranč
  • 4 vejce
  • 1 lžíce javorového sirupu
  •  sůl

Kromě toho:

  • máslo a mouka na formu, moučkový cukr na posypání, šlehačka k podávání

Červenou řepu omyjeme a ve vroucí vodě vaříme do měkka. Slijeme, necháme trochu zchladnout a oloupeme. Nakonec bulvy rozmačkáme v míse šťouchadlem na brambory.

Troubu zahřejeme na 180 °C. Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme moukou.

Na pánvi bez tuku opražíme dozlatova kešu, necháme vychladnout a pak nasekáme na drobnější kousky. Oloupeme zázvor a nadrobno nasekáme. Vanilkovou tobolku podélně nařízneme a zevnitř vyškrábneme dřeň. Horkou vodou omyjeme citron i pomeranč a osušíme. Z obou plodů ostrouháme kůru a vždy z jedné půlky vymačkáme šťávu. Nastrouhanou kůru a šťávu promícháme v míse.

Oddělíme bílky a žloutky. Žloutky vyšleháme s hnědým cukrem do pěny, přidáme javorový sirup, dřeň z vanilky a zázvor. V jiné míse ušleháme dotuha bílky se špetkou soli.

Do žloutkové pěny tenkým pramínkem přiléváme a zašleháváme oba druhy oleje. Promícháme mouku s kypřicím práškem a kukuřičnou krupicí a přidáme do žloutkové pěny. Vmícháme rovněž červenou řepu, kešu a citrusovou směs. Všechno promícháme vařečkou. Nakonec po částech lehce zapracujeme sníh z bílků. Těsto ihned naplníme do formy, povrch uhladíme a pečeme na prostřední úrovni trouby asi 35 minut.

Po úspěšné zkoušce špejlí koláč vyjmeme z trouby a necháme ve formě přibližně 10 minut odpočinout. Pak opatrně uvolníme z formy a necháme úplně vychladnout na kuchyňské mřížce. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem a doplníme kopečkem šlehačky.

Příprava:

Asi 40 minut +  doba vaření, pečení a chladnutí
Jedna porce asi 334 kcal /1399 kJ
7 g bílkovin, 20 g tuku, 32 g sacharidů

Trhaný koláč z červené řepy s hořkou čokoládou

Asi 12 porcí, dortová forma o průměru 26 cm

Pečení s červenou řepou

Nejen milovníky čokolády potěší trhaný koláč

Na těsto:

  • 300 g červené řepy
  • 120 g hořké čokolády
  • 175 g měkkého másla
  • 150 g hnědého přírodního cukru
  • 4 vejce
  • 200 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • 1 lžička kypřicího prášku s vinným kamenem

Na náplň:

  • 400 g smetanového čerstvého sýra
  • 250 g nízkotučného tvarohu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 3 vejce
  • 125 g cukru
  • 2 lžíce vanilkového pudinku v prášku
  • špetka soli

Kromě toho: 

  • máslo a mouka na formu

Červenou řepu omyjeme a vaříme ve vroucí vodě do měkka. Scedíme a necháme vychladnout. Potom bulvy oloupeme a protlačíme lisem na brambory. Nasekáme hořkou čokoládu, za občasného promíchání ji rozpustíme ve vodní lázni a nakonec necháme mírně zchladnout.

Troubu zahřejeme na 180 °C. Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme moukou.

Máslo šleháme asi 10 minut s cukrem, do krému postupně přidáváme vejce a za stálého šlehání tenkým pramínkem přilijeme rozpuštěnou čokoládu. Do mouky vmícháme kakao a kypřicí prášek a prosejeme ji na krém. Přidáme také prolisovanou řepu a těsto důkladně promícháme.

Tvarohovou náplň připravíme smícháním čerstvého sýra, nízkotučného tvarohu a citronové šťávy. Přidáme vejce, cukr a sůl, nakonec vanilkový pudink a vymícháme dohladka.

Do dortové formy dáme dvě třetiny čokoládového těsta, navrch rozetřeme tvarohový krém. Zbytek těsta nabíráme lžící a na tvarohový krém klademe kopečky.

Pečeme na střední úrovni trouby asi 1 hodinu, přičemž po 40 minutách pečení zakryjeme formu s koláčem kusem alobalu. Když je tvarohová hmota ztuhlá, necháme koláč přímo ve formě ještě přibližně 30 minut chladnout. Teprve potom jej uvolníme a necháme úplně vychladnout.

Příprava:

Asi 40 minut + doba vaření a pečení
Jedna porce asi 495 kcal / 2073 k
16 g bílkovin, 29 g tuku, 43 g sacharidů

Sacher s červenou řepou a rybízovým likérem

pečení z červené řepy

Zdravější varianta sachr dortu

Na těsto:

  • 350 g červené řepy
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 250 g hořké čokolády (podíl kakaa 50 %)
  • 6 vajec
  • 180 g cukru
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 100 g mletých mandlí
  • 200 g rybízového želé
  • 125 ml likéru Cassis z černého rybízu
  • sůl

Na polevu:

  • 150 g hořké čokolády
  • 60 ml smetany

Kromě toho:

  • máslo a mouka na formu

Omyjeme červenou řepu a vaříme ji do měkka. Potom vodu slijeme a řepu oloupeme. Bulvy nakrájíme na kostičky a rozmixujeme s olivovým olejem dohladka.

Troubu zahřejeme na 180 °C. Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme moukou.

Nasekáme čokoládu a za občasného míchání ji rozpustíme ve vodní lázni. Potom čokoládu necháme lehce zchladnout. Oddělíme žloutky a bílky. Bílky začneme šlehat se špetkou soli, pak přidáme polovinu cukru a ušleháme tuhý sníh. Do dalšího použití odložíme sníh do chladna.

Žloutky šleháme s druhou polovinou cukru asi 10 minut, až získáme světle žlutou pěnu. Do mouky vmícháme kypřicí prášek a mleté mandle, pak promícháme se žloutkovou pěnou. Přidáme červenou řepu, vlažnou, ještě tekutou čokoládu a opět všechno promícháme. Po částech opatrně vmícháme také sníh z bílků.

Těsto naplníme do formy, uhladíme a pečeme na prostřední úrovni trouby asi 50 minut. Po úspěšné zkoušce špejlí formu vyndáme, opatrně uvolníme korpus a necháme ho úplně vychladnout na kuchyňské mřížce.

Korpus vodorovně prořízneme. Horní i spodní plát položíme na pracovní desku řeznou plochou nahoru. Ohřejeme rybízové želé, aby bylo tekuté, a pak jím potřeme obě řezné plochy. Nakonec po lžičkách pokapeme celým množstvím rybízového likéru. Korpus opět sesadíme dohromady a dáme na dortový talíř.

Nasekáme čokoládu a za občasného promíchání rozpustíme ve vodní lázni. Potom vmícháme smetanu. Polevou potřeme celý povrch dortu a necháme zaschnout.

Příprava:

Asi 40 minut + plus doba vařeni, pečeni a chladnutí
Jedna porce asi 467 kcal/1961 kJ
8 g bílkovin, 18 g tuku, 62 g sacharidů

Zdroj: Zelené pečení – Dezerty ze zeleniny, nakladatelství Esence

Foto autorka

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

19. 4. 2024

Aby jiřinky, mečíky, sasanky a další naplno rozkvetly do krásy

Koncem měsíce vysazujeme v teplejších oblastech a podle vývoje počasí hlíznaté květiny, z nichž zejména jiřinky (Dahlia) krášlí zahradu po celé léto až do prvních podzimních mrazíků. Pokud chceme kvetení jiřin uspíšit, můžeme je přirychlit v teplejších podmínkách v květináčích.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x