Vše o červené řepě: pěstování, posila pro zdraví, typická chuť
27. 3. 2022Červená řepa pochází ze Středomoří a pěstovala se již za starých Římanů. K červené řepě patří možnost využít v kuchyni jak bulvy, tak listy.
Mlsat se dá různými způsoby. Co takhle lahodné, sladké dobroty z červené řepy? Zde je pro vás pár velmi zajímavých inspirací.
Asi 12 porcí, dortová forma o průměru 26 cm
Na těsto:
Kromě toho:
Červenou řepu omyjeme a ve vroucí vodě vaříme do měkka. Slijeme, necháme trochu zchladnout a oloupeme. Nakonec bulvy rozmačkáme v míse šťouchadlem na brambory.
Troubu zahřejeme na 180 °C. Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme moukou.
Na pánvi bez tuku opražíme dozlatova kešu, necháme vychladnout a pak nasekáme na drobnější kousky. Oloupeme zázvor a nadrobno nasekáme. Vanilkovou tobolku podélně nařízneme a zevnitř vyškrábneme dřeň. Horkou vodou omyjeme citron i pomeranč a osušíme. Z obou plodů ostrouháme kůru a vždy z jedné půlky vymačkáme šťávu. Nastrouhanou kůru a šťávu promícháme v míse.
Oddělíme bílky a žloutky. Žloutky vyšleháme s hnědým cukrem do pěny, přidáme javorový sirup, dřeň z vanilky a zázvor. V jiné míse ušleháme dotuha bílky se špetkou soli.
Do žloutkové pěny tenkým pramínkem přiléváme a zašleháváme oba druhy oleje. Promícháme mouku s kypřicím práškem a kukuřičnou krupicí a přidáme do žloutkové pěny. Vmícháme rovněž červenou řepu, kešu a citrusovou směs. Všechno promícháme vařečkou. Nakonec po částech lehce zapracujeme sníh z bílků. Těsto ihned naplníme do formy, povrch uhladíme a pečeme na prostřední úrovni trouby asi 35 minut.
Po úspěšné zkoušce špejlí koláč vyjmeme z trouby a necháme ve formě přibližně 10 minut odpočinout. Pak opatrně uvolníme z formy a necháme úplně vychladnout na kuchyňské mřížce. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem a doplníme kopečkem šlehačky.
Příprava:
Asi 40 minut + doba vaření, pečení a chladnutí
Jedna porce asi 334 kcal /1399 kJ
7 g bílkovin, 20 g tuku, 32 g sacharidů
Asi 12 porcí, dortová forma o průměru 26 cm
Na těsto:
Na náplň:
Kromě toho:
Červenou řepu omyjeme a vaříme ve vroucí vodě do měkka. Scedíme a necháme vychladnout. Potom bulvy oloupeme a protlačíme lisem na brambory. Nasekáme hořkou čokoládu, za občasného promíchání ji rozpustíme ve vodní lázni a nakonec necháme mírně zchladnout.
Troubu zahřejeme na 180 °C. Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme moukou.
Máslo šleháme asi 10 minut s cukrem, do krému postupně přidáváme vejce a za stálého šlehání tenkým pramínkem přilijeme rozpuštěnou čokoládu. Do mouky vmícháme kakao a kypřicí prášek a prosejeme ji na krém. Přidáme také prolisovanou řepu a těsto důkladně promícháme.
Tvarohovou náplň připravíme smícháním čerstvého sýra, nízkotučného tvarohu a citronové šťávy. Přidáme vejce, cukr a sůl, nakonec vanilkový pudink a vymícháme dohladka.
Do dortové formy dáme dvě třetiny čokoládového těsta, navrch rozetřeme tvarohový krém. Zbytek těsta nabíráme lžící a na tvarohový krém klademe kopečky.
Pečeme na střední úrovni trouby asi 1 hodinu, přičemž po 40 minutách pečení zakryjeme formu s koláčem kusem alobalu. Když je tvarohová hmota ztuhlá, necháme koláč přímo ve formě ještě přibližně 30 minut chladnout. Teprve potom jej uvolníme a necháme úplně vychladnout.
Příprava:
Asi 40 minut + doba vaření a pečení
Jedna porce asi 495 kcal / 2073 k
16 g bílkovin, 29 g tuku, 43 g sacharidů
Na těsto:
Na polevu:
Kromě toho:
Omyjeme červenou řepu a vaříme ji do měkka. Potom vodu slijeme a řepu oloupeme. Bulvy nakrájíme na kostičky a rozmixujeme s olivovým olejem dohladka.
Troubu zahřejeme na 180 °C. Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme moukou.
Nasekáme čokoládu a za občasného míchání ji rozpustíme ve vodní lázni. Potom čokoládu necháme lehce zchladnout. Oddělíme žloutky a bílky. Bílky začneme šlehat se špetkou soli, pak přidáme polovinu cukru a ušleháme tuhý sníh. Do dalšího použití odložíme sníh do chladna.
Žloutky šleháme s druhou polovinou cukru asi 10 minut, až získáme světle žlutou pěnu. Do mouky vmícháme kypřicí prášek a mleté mandle, pak promícháme se žloutkovou pěnou. Přidáme červenou řepu, vlažnou, ještě tekutou čokoládu a opět všechno promícháme. Po částech opatrně vmícháme také sníh z bílků.
Těsto naplníme do formy, uhladíme a pečeme na prostřední úrovni trouby asi 50 minut. Po úspěšné zkoušce špejlí formu vyndáme, opatrně uvolníme korpus a necháme ho úplně vychladnout na kuchyňské mřížce.
Korpus vodorovně prořízneme. Horní i spodní plát položíme na pracovní desku řeznou plochou nahoru. Ohřejeme rybízové želé, aby bylo tekuté, a pak jím potřeme obě řezné plochy. Nakonec po lžičkách pokapeme celým množstvím rybízového likéru. Korpus opět sesadíme dohromady a dáme na dortový talíř.
Nasekáme čokoládu a za občasného promíchání rozpustíme ve vodní lázni. Potom vmícháme smetanu. Polevou potřeme celý povrch dortu a necháme zaschnout.
Příprava:
Asi 40 minut + plus doba vařeni, pečeni a chladnutí
Jedna porce asi 467 kcal/1961 kJ
8 g bílkovin, 18 g tuku, 62 g sacharidů
Zdroj: Zelené pečení – Dezerty ze zeleniny, nakladatelství Esence
Foto autorka
Koncem měsíce vysazujeme v teplejších oblastech a podle vývoje počasí hlíznaté květiny, z nichž zejména jiřinky (Dahlia) krášlí zahradu po celé léto až do prvních podzimních mrazíků. Pokud chceme kvetení jiřin uspíšit, můžeme je přirychlit v teplejších podmínkách v květináčích.