
Jak kontrolovat klíčivost osiva a využívat klíčky zeleniny
18. 1. 2021Při nakupování osiva ve specializovaném obchodě můžeme počítat s čistotou, odrůdovou pravostí a klíčivostí semen.
Ředkvičky jsme si oblíbili jako časnou jarní zeleninu. Na záhonech se jim však daří i na přelomu léta a podzimu. Lépe než během letních veder.
V horkých dnech svěsí ředkvičky listy a téměř nepřijímají živiny, neasimilují. Ryze letní podmínky mohou způsobit, že ředkvičky tvoří protáhlé, na průřezu dřevnatějící bulvičky. Také tzv. vyšeptávají – v dužině se objevují dutinky. Při dlouhém dni navíc vybíhají do květu.
Od poloviny srpna zpravidla ubývá parných letní dnů a teploty opět přejí ředkvičkám. Po výsevu v druhé polovině srpna můžeme až do podzimu sklízet zdravé, křehké, příjemně štiplavé bulvičky.
Vhodným termínem pro výsevy a pěstování ředkviček je i začátek září. Sejeme do řádků 12–15 cm od sebe a do hloubky 1–2 cm. Osivo je poměrně velké, takže není problém je vyset na konečnou vzdálenost asi 3 až 4 cm od sebe. Nemusíme je pak jednotit. Pokud je vysejeme hustěji, je nutné je vyjednotit na vzdálenost 3 až 4 cm.
Pokud je porost příliš hustý, rostou ředkvičky pomaleji a mají dříve vybíhají do květu. Jestliže platí, že pro rané výsevy do volné půdy je vhodné vybírat slunná stanoviště, pak pro letní spíše zastíněná.
Vegetační doba ředkviček se pohybuje okolo 30–40 dnů. Na možnost sklízet ředkvičky postupně dosáhneme při výsevech v týdenních intervalech.
Ředkvičky musí růst rychle, pak jsou jemné a šťavnaté. Rostou-li pomalu, mají sklon k dřevnatění. Nedostatek vláhy spolu s vysokou teplotou podporuje vyšeptávání ředkviček, proto je důležité udržovat stejnoměrnou vlhkost, která zajistí bezvadnou vnitřní strukturu bulviček. Zaléváme je pravidelně, menšími dávkami, aby netrpěly plísněmi a podehníváním.
Klíčem k úspěchu při pěstování podzimních ředkviček je zvládnutí dřepčíků a květilek. Brouci dřepčíků vyžírají typické otvory na listech a mohou nám vzcházející porost úplně zničit. Larvy květilek tvoří chodbičky v bulvičkách a tímto je znehodnocují. Rostlina se po napadení květilkou brání tvorbou hořčin a jinak sladká dužina kořene se tím stává téměř nepoživatelnou.
Napadení ředkviček dřepčíkem brání i pravidelná zálivka.
Zachytit nálet květilky je v letních měsících prakticky nemožné. Z tohoto důvodu doporučujeme pěstovat ředkvičky pod netkanou textilií, která mechanicky zabrání muškám květilek v nakladení vajíček na ředkvičky a také brání požeru dřepčíků.
Padání klíčících rostlin (choroba krčků semenáčků). Tato houbová choroba se rozvíjí v přehuštěných a příliš vlhkých porostech. Vhodnou ochranou je řídký výsev a mírná zálivka.
Praskání bulviček je způsobeno nepravidelným příjmem vody (při deštích po suchém období). Rostliny pravidelně zaléváme menšími dávkami vody.
Pro první výsevy po 15. srpnu používáme odrůdy, které je možné pěstovat i přes léto. Osvědčila se odrůda Tercia s tmavě červenou, kulovitou až ploše kulovitou bulvičkou střední velikosti a jemnou, bílou dužninou. Vyniká odolností k praskání a vybíhání do květu.
Také Kvintara F1, velmi raná ředkvička s kulatými bulvičkami se hodí jak pro jarní a letní, tak i pro podzimní pěstování. Díky svítivě červené barvě a jemné slupce přiláká i děti. Dužnina je bílá, jemná, velmi odolná k houbovatění. Nepraská a do květu vybíhá výjimečně.
Letním vedrům lépe odolává i tetraploidní odrůda Kvarta, ředkvička typu Máslová obří. Velké kulovité bulvičky s tupě špičatou bází mají dužninu matně bílé barvy. Také tato odrůda disponuje odolností proti praskání bulviček, vybíhání do květu či houbovatění dužniny.
Jasně červené bulvy má odrůda Vinara F1, asi nejvhodnější odrůdy ředkviček pro celoroční polní pěstování. Hlavní výhodou jsou stejnoměrné bulvy a fakt, že ředkvička jen těžko vyžene do květů.
Pro výsevy od 20. srpna a později jsou vhodné odrůdy Kvinta a Primara F1.
Raná až poloraná odrůda ředkvičky Kvinta má větší kulaté bulvičky se svítivě červenou barvou, jemnou slupkou a bílou jemnou dužninou velmi odolnou k houbovatění. Bulvička dobře odolává praskání a vybíhání do květu.
Velmi raná hybridní ředkvička Primara F1 se středně velkými až většími bulvičkami je určena pro jarní přirychlování a polní pěstování. Vzhledem k odolnosti k vybíhání je vhodná i pro podzimní pěstování. Za optimální velikost bulviček se pokládá 4–5 cm. Mají velmi intenzivní tmavě červenou barvu a vynikající vnitřní strukturu. Vzhledem k její ranosti ji můžeme vysévat až do poloviny září.
Velmi raná odrůda Teko se hodí pro jarní a podzimní pěstování i rychlení ve fóliovnících. Bulvička jasně červené barvy má jemný, nitkovitý kořen a bílou dužninu. Vyniká také odolností k vybíhání.
Pro nejpozdnější zářijové výsevy se osvědčila odrůda Prima kvůli svému intenzivnímu růstu a krátké vegetační době. Má středně velké bulvičky výborné chuti.
Ředkvičky obsahují hořčičné silice s antibakteriálním a protiplísňovým účinkem, což prospívá trávicímu ústrojí člověka.
Další prospěšnou látkou v ředkvičkách je kyselina listová. Ta je nezbytná pro zdravý vývoj plodu v matčině lůně, pro děti v době růstu i pro dospělé. Hraje důležitou roli jak pro pevné nervy, tak celkovou fyzickou i mentální kondici.
V ředkvičkách najdeme bohatý zdroj vitaminu C, ochránce naší imunity a důležitého antioxidantu, jež brání buňky lidského těla před volnými radikály.
Ředkvičky jsou také bohaté na selen, další antioxidant, který naše tělo zbavuje těžkých kovů, podporuje produkci hormonů štítné žlázy a je důležitým prvkem pro plodnost mužů.
Dále obsahují například vápník, hořčík, draslík a síru, která dává ředkvičce charakteristické aroma. Vysoký obsah vápníku spolu s dalšími látkami podporujícími prokrvování působí na vylučování vody z těla. Je prevencí ledvinových a žlučových kaménků. Zbavuje obtíží při močení a působí proti počínající močové inkontinenci.
V ředkvičkách jsou však ve vysoké míře zastoupeny další, našemu zdraví velice prospěšné látky – hořčičné oleje, které si tato zelenina produkuje ke svojí vlastní ochraně proti škůdcům a nebezpečným mikroorganismům. Ředkvičkám dávají onu typickou, štiplavou chuť.
Podobný účinek mají hořčičné oleje v lidském těle – zabíjejí bakterie a plísně na našich sliznicích. V našem trávicím traktu se při nesprávném stylu stravování a infekcích rozmnožují bakterie a plísně, které nám mohou způsobovat řadu problémů – nadýmání, střevní a žaludeční potíže, průjmy aj. Ředkvičkami můžeme tyto přemnožené kultury účinně likvidovat a zabraňovat jejich dalšímu množení.
Bulvičky jíme čerstvé, jíst se dají i mladé listy ředkviček.
Foto autor
Zejména jarní období, na které se všichni tolik těšíme, může být pro alergiky obdobím opačně vnímaným. Senná rýma se vyskytuje u citlivých osob od předjaří do časného podzimu. Příčinou je pyl poletující v ovzduší těchto dřevin (pravidelné pylové …