Obohaťte si jídelníček výživnými klíčky ředkviček, cibule, hrachu

20. 12. 2020

Vedle semínek zeleniny určených pro jarní výsevy se prodávají i semena určená na klíčení k jídlu. Klíčky obsahují vitaminy, minerály, enzymy a další látky prospěšné zdraví.

Ze zeleniny se pro klíčení k jídlu využívá řeřicha, často též ředkvička, ředkev, cibule, mungo, cizrna, čočka, hrách.
Semena důkladně vypereme a namočíme do teplé vody. Při pokojové teplotě je necháme ve vodě zhruba den (na světle nebo ve tmě).

Pak vodu slijeme. Semena propláchneme, dáme je do nádoby, ve které budou ve tmě. Necháme je v teple pokoje (při teplotě mezi 20 až 25 °C). Několikrát za den je propláchneme stejně teplou vodou.

Když klíčky dosáhnou žádané velikosti, rychle je zchladíme a uložíme v temnu do chladničky. Spotřebovat bychom je měli ve dvou třech dnech.

Klíčky ředkve, čočky, vojtěšky a cizrny

Naklíčená ředkev, čočka, vojtěška a cizrna, zdroj vitaminů, minerálů, enzymů, antioxidantů a dalších látek prospěšných zdraví

Klíčky ze tmy jsou křehčí

Pokud se zelenina nechá klíčit na světle, bývají ředkve a ředkvičky ostřejší, zelené lístky mívají lehce až nepříjemně nahořklou chuť. Podobné je to u cibule.

Nijak výrazný rozdíl v chuti není u cizrny a hrachu, ovšem klíčky ze tmy jsou křehčí. Stejné je to u munga.

U hrachu, čočky, cizrny klíčení ukončíme, jakmile klíček protrhne obal semene, u munga se může nechat růst déle. Delší klíček munga je mnohem jemnější, má zajímavou chuť. Za pět dní už se mladá rostlinka začíná zbavovat semenných obalů. Ty se u munga nenechávají, z klíčků se odplaví. Delším klíčením v teple se zvyšuje riziko, že klíčky napadne nějaká houbová či bakteriální choroba.

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

6. 7. 2022

Česnek a cibuli sklízíme podle vzhledu natě

Cibuli ze sazečky a zimní česnek přestáváme před sklizní zavlažovat. Jejich dozrání v sušší půdě zlepší jejich skladovatelnost. Česnek je dobré sklízet ve chvíli, kdy je plně vyzrálý, tím i dlouhodobě skladovatelný.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x