Mrkev je dnes jednou z nejběžnějších, ale i nejpopulárnějších zelenin. Obvyklá je v tuzemských polévkách, spolu s hráškem tvoří základ většiny mražených zeleninových směsí.
Tvar kořene určuje typ mrkve. Ke každému typu jsou pak řazeny vyšlechtěné odrůdy kulturní mrkve:
Typ Chantenay se využívá pro kuchyňské zpracování a k jídlu, k sušení a přípravě džusů a šťáv. Má kratší kořen kónického tvaru, a proto se hodí i do těžších půd. Odrůda Chamare.
Typ Nantes je nejvíce pěstovaným tuzemským typem – typickou karotkou. Nejrannější sklizně se svazkují, pozdější sklizně jsou vhodné do kuchyně nebo ke zpracování. Odrůdy Jarana F1, Nantes 5, Nantes 3 – Tip Top, Karotina, Jitka F1, Anna.
Typ Berlikum zahrnuje odrůdy vhodné do kuchyně, dlouhodobé skladování, zpracování i sušení. Kořeny jsou větší, válcovité až mírně kónické, s tupým zakončením. Odrůdy Koloseum F1, Berlikumer 2, Rubína.
Typ Flakee má velmi dlouhé, kónicky zúžené kořeny s širokou plochou hlavou. Jsou velmi výnosné a jsou určené do kuchyně, pro dlouhodobé skladování, zpracování a sušení – Flakker.
Typ Parisian je zvláštní kulatým ředkvičkovitým tvarem – Rondo.
Stále častěji na český trh pronikají méně obvyklé mrkve. Například mrkev typu kuroda – Fire Wedge nebo červená mrkev Nutri-Red. Mrkve typu Kuroda jsou na asijských trzích velmi oblíbené; mají krátký, silný až řepovitý kořen připomínající klín. Netrpí deformacemi. Jsou velmi šťavnaté, sladké a chutné, výborné syrové i pro výrobu čerstvých džusů. Jsou to mrkve pro přímý konzum se slabší skladovatelností.
Tip ke skladování mrkve: O karotkách se mylně předpokládá, že nejsou skladovatelné. Ony však skladovatelné jsou, pouze vyžadují určitý způsob pěstování. Mrkve pro skladování vyséváme až v druhé polovině května, nejlépe na hrůbky. Kořeny sklizené na podzim z těchto pozdních výsevů jsou fyziologicky mladší a dobře uchované vydrží do jara.
Stále nejpopulárnějším tuzemským typem zůstává Nantes. Jde o typickou karotku s pravidelným válcovitým kořenem a v zralosti tupým zakončením. Nejranější sklizně se svazkují, kořeny z pozdějších sklizní jsou vhodné na přímý konzum nebo zpracování. K dispozici jsou desítky odrůd a šlechtitelé stále pracují na novinkách s co nejpravidelnějším hladkým kořenem, dobrým a rovnoměrným probarvením a kulatým zakončením. .
Anna, poloraná odrůda nanteského typu, má dlouhé, válcovité kořeny s tupým zakončením, výborným vnějším i vnitřním vybarvením a hladkým povrchem. Odrůda je vhodná pro přímý konzum i dlouhodobé skladování.
Marquette středně raná odrůda mrkve typu Nantes pro letní až podzimní sklizně. Listy jsou vzpřímené až polovzpřímené. Odrůda má pravidelný, téměř válcovitý kořen. Dužnina je jemná, výborné chuti, středně oranžová, často s tmavším středem. Hlava na povrchu nezelená a má sklon k antokyanovému zbarvení.
Foto Semo
Ovoce bychom neměli uchovávat v sousedství brambor, řepy apod. Právě tak nevhodné je skladovat společně s jablky celer, cibuli, pór, česnek a podobnou zeleninou výraznou svou vůní, protože jablka a další ovoce tyto pachy snadno přijímají.