
Pokud jsme v říjnu nepřipravili záhon pro mrkev a petržel, můžeme se do rytí a urovnávání půdy pustit během listopadu a posléze kořenovou zeleninu vysít.
Po zrytí záhon pro mrkev a petržel uhrabeme, případně pro výsev připravíme hrůbky. S výsevem však ještě počkáme. Doporučuji vysévat mrkev a petržel co nejpozději v listopadu, případně v prosinci těsně před příchodem mrazů, kdy půda ještě není zmrzlá.
Při tomto způsobu výsevu semena vzejdou až v příštím roce na jaře v době, kdy bychom mohli půdu jen stěží připravit pro jarní výsevy. Docílíme tím ranější sklizně.
Po technické stránce se podzimní výsev neliší od toho jarního. Základem je dobře připravený, odplevelený a urovnaný záhon. Jen je třeba zdůraznit, že pro mrkev i petržel je samozřejmě potřeba provést hlubší zrytí, aby se mohly kořeny správně vyvíjet a nevětvily se.
Důležité je také vědět, že mrkev a petržel patří mezi plodiny druhé tratě, což znamená, že nesnesou čerstvý hnůj.
Při volbě vhodného záhonku vycházíme z toho, že mrkev a petržel potřebují pro svůj zdárný růst lehčí až středně těžkou půdu, která bude přiměřeně hluboká k délce kořenů.
Na urovnaný záhon vyséváme do řádků s roztečí 20, 25 až 30 cm, v řádku optimálně 1 až 2 cm od sebe, do hloubky asi 1 cm. Po výsevu řádky zahrneme zeminou a uválíme nebo přitlačíme hráběmi naplocho.
Pro podzimní výsevy se hodí rané odrůdy, velmi odolné k vybíhání do květu. Z mrkví je to například Nantes 3, Karotina, Anina nebo Jarana F1. Z petrželí pak například odrůdy Orbis nebo Hanácká.
Často se stává, že mrkev i petržel přes naši nejlepší péči špatně vzcházejí. Co je příčinou?
Podobně jako u dalších druhů obsahují také semena mrkve a petržele inhibitory růstu (v tomto případě tzv. kumariny), které se musí při procesu klíčení odbourat. Pokud k tomu v potřebné době nedojde, klíčení osiva je inhibováno, omezeno až zastaveno.
A právě v tomto spočívá půvab podzimního setí mrkve a petržele, protože osivo má více času se inhibitorů růstu zbavit. Na jaře pak osivo dříve vzchází a rostliny dříve a lépe rostou. Nezanedbatelný je i fakt, že se uspíší sklizeň.
Dobré pro přínosný řez broskvoní je naučit se rozlišovat různé druhy výhonů této ovocné dřeviny. Nejkrásnější broskve se tvoří na tzv. pravých plodných výhonech.