Mrkev a petržel dlouho klíčí, a tak je lze vysévat i na podzim

20. 10. 2020

V říjnu je čas na přípravu záhonu pro podzimní výsev kořenové zeleniny – mrkve a petržele. Zryjeme, uhrabeme, případně připravíme hrůbky.

Podzimním výsevem mrkve a petržele docílíme jejich ranější sklizně.

Doporučuji vysévat oba druhy co nejpozději, aby semena nenaklíčila. Zvolíme tedy termín výsevu těsně před příchodem mrazů, dokud půda ještě není zmrzlá.

Při tomto způsobu výsevu semena vzejdou až v příštím roce na jaře v době, kdy se půda dá jen stěží připravit pro jarní výsevy.

Mrkev Jarana F1

Mrkev Jarana F1, foto J. Prášil

Odrůdy

K výsevu se hodí zejména odrůdy odolné k vybíhání do květu. Z mrkví můžeme vybrat například polorané odrůdy Nantes 3, Karotina, Anina nebo ranou odrůda Jarana F1.

  • Karotka nantéského typu Nantes 3 má kořeny válcovitého tvaru dlouhé 16–20 cm s intenzivním oranžovým vybarvením.
  • Mrkev Karotinu lze krátkodobě skladovat. Hladký, intenzivně vybarvený kořen má mírně kónický tvar a tupé zakončení. Je odolný k praskání a zelenání kořenových hlav.
  • Pěkně vybarvená, hladká odrůda Anina má dlouhé, válcovité kořeny s tupým zakončením.
  • Hybridní karotka Jarana má středně dlouhý kořen a rovněž upoutá vybarvením.
Mrkvi hrůbky také svědčí

Mrkev vytáhneme z hrůbků snadněji; foto Shutterstock

Hrůbky

Pro získání kvalitních kořenů se osvědčil výsev na hrůbky a to v dvoj- nebo trojřádcích. Hrůbky si připravíme podobně, jako bychom nakopčili brambory, ale s tím rozdílem, že budou široké asi 50–60 cm a v horní části ploché, rovné. Do takto připraveného hrůbku vysejeme dvojřádek nebo trojřádek mrkve nebo petržele ve vzdálenosti 2,5–3 cm. Mrkve a petržele pěstované v hrůbcích mají pěkné a vyrovnané kořeny. Snadněji se sklízejí.

Petržel kořenová na hrůbku; foto Martin Koudela

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

12. 9. 2024

V září sklízíme plodovou zeleninu, tykve k uskladnění necháme dozrát

Rajčata, papriky, cukety a další zeleninové plody sklízíme průběžně tak, aby je nepoškodily první mrazíky.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x