
Sejete v létě vodnice na volný záhon? Dobrá volba, pochutnáte si
30. 7. 2021Křehké bulvičky vodnice patří k lahůdkové zelenině, která rychle roste. Přítažlivá je i kvůli možnosti opakovaně ji během sezony vysévat a sklízet.
Pro svůj jídelníček někteří už pravidelně pěstujeme vodnici a tuřín. Za zkoušku stojí také cukrová řepa. Kvůli cenným mineráliím a řepánkům.
Ke druhům kořenové zeleniny, které v zahradách pěstujeme jen občas, patří vodnice nebo tuřín. K těmto opomíjeným druhům můžeme právem přiřadit cukrovou řepu. Také ta má zajímavé využití a obsahuje zdraví prospěšné látky.
Jako optimální se pro tuto trojici kořenové zeleniny jeví půdy kypré a humózní, protože možnosti rovnoměrného růstu bulev a bezproblémové sklizně usnadní pěstování. V každém případě je tedy důležité půdu dostatečně hluboko prokypřit. Minimálně do hloubky 25 cm.
V těžkých anebo kamenitých půdách si můžeme pomoci vytvářením vyvýšených hrůbkových záhonů. Půdy by měly být neutrální až zásadité. Pozor na převlhčené a těžké půdy se zvýšeným rizikem chorob a škůdců.
Všechny tři druhy mají podobné nároky na vodu. Doplňková závlaha je vhodná hlavně v první třetině až polovině vegetace, pozdější omezení závlahy nutí rostliny vytvářet hlubší kořeny a rovnoměrnější bulvy. Výjimkou jsou rané vodnice, kde větší nárok na vodu souvisí s cílem dopěstovat bulvy s křehčí dužninou.
Na teplo je nejnáročnější cukrová řepa, nejméně naopak tuřín. S tím souvisí i rozdílnost v termínu zahájení pěstování jednotlivých kultur. Optimální teplota se pohybuje okolo 18 °C, nejde o teplomilné druhy, naopak vodnice a tuřín jsou plně mrazuvzdorné rostliny. Záhřevné polohy mají význam jen u raných (májových) vodnic.
Výživě a hnojení je třeba věnovat dostatečnou pozornost. Zde také platí největší požadavek cukrové řepy. Vodnice ani tuřín organické hnojení nevyžadují.
Nároky na hnojení vodnice a tuřínu jsou srovnatelné: 80 g N, 60–90 g P2O5, 160–200 K2O na 10 m2, hnůj nepoužíváme, aby bulvy nebyly houbovité a špatně skladovatelné.
Cukrová řepa (Beta vulgaris var. altissima) je tedy nejnáročnější na vhodnou půdu, teplo, úroveň hnojení.
Půda musí být hluboko zkypřená, přičemž půda by měla být zryta včas – do října).
Osivo se vysévá mezi polovinou března až dubna v teplejších oblastech. Výsledný pěstební spon po vyjednocení je 0,4–0,5 x 0,25 m. Cukrovku napadá řada škůdců, hlavně mšice broskvoňová, dřepčíci, péče o porost je tedy namístě.
Průběžná závlaha podpoří kvalitu bulev s jemnou a sladkou dužninou. Optimum je úhrn srážek a závlahy 500–600 mm během vegetace. Především v létě pamatujeme na doplňkovou zálivku.
Řepu můžeme sklízet, jakmile dorůstají bulvy přiměřené velikosti, ale lze je ponechávat až do zámrazu a postupně sklízet i na podzim. Bulvy dlouho vydrží ve studeném vlhčím sklepě.
Dužnina obsahuje okolo 75 % vody. Asi 18 % ve vodě rozpustných látek je složeno téměř z 90 % z cukru – sacharózy. Z minerálií obsahuje nejvíce draslík, o něco méně fosfor, vápník.
Příkladem použití cukrovky v kuchyni jsou řepánky. Pro přípravu je třeba připravit běžné těsto na buchty (tedy z hladké mouky). Řepu po okrájení nastrouháme, s trochou vody podusíme do hustší kaše, ke které přidáme koření (například perníkové). Nestačí-li vlastní cukr, ještě přidáme. K povaření můžeme ve variantě přidat mák. Po vychladnutí naplníme buchty a upečeme.
Foto autor
Do konce února je dobré dokončit prosvětlovací nebo zmlazovací řez okrasných stromů, keřů, popínavých dřevin a těch, které jsme vysadili na podzim a neseřezali je. Stříháme nejprve odolné druhy, u choulostivějších, které přes zimu namrzají, s řezem počkáme.
Dobrý den, článek o řepě cukrovce jsem s radostí uvítala, řepánky miluju, pekla je moje babička, mamka a kdysi jsem je s mákem pekla i já.