
Vše o červené řepě: pěstování, posila pro zdraví, typická chuť
27. 3. 2022Červená řepa pochází ze Středomoří a pěstovala se již za starých Římanů. K červené řepě patří možnost využít v kuchyni jak bulvy, tak listy.
Červená řepa je právem označována za superpotravinu. Ať už ji lisujeme na šťávu, přidáváme do salátů, vždy přinese tělu něco dobrého.
Červená řepa (Beta vulgaris rubra) má kořeny ve Středomoří, kde ji znali už staří Asyřané před více než 3000 lety. Oblíbili si ji i Řekové a Římané, kteří ji cenili jako lék i lahodnou zeleninu. Dodnes patří mezi superpotraviny – ať už ji využijete na šťávu, na vaření nebo k léčení.
Podporuje detoxikaci organismu, zlepšuje trávení, posiluje imunitu a díky bohatému obsahu antioxidantů chrání srdce i cévy. Přečtěte si, proč by tento červený zázrak neměl chybět v našem jídelníčku, a zvláště v tomto období roku.
Bulva červené řepy a šťáva z ní obsahují vitaminy skupiny B – značné množství kyseliny listové, vitaminy A a C, H-biotin, cholin, rudé barvivo betain s antioxidačním a protinádorovým účinkem, hodně minerálů, avšak nejvíce draslíku prospěšného pro zdraví srdce, dále železo, křemík, zinek, sodík, vápník, hořčík a selen. Čerstvé listy červené řepy, její naklíčená semínka a výhonky z nich obsahují ještě více vápníku, železa a vitaminů C a A než kořen. Můžeme je tedy přidávat do salátů.
Červená řepa má omlazující a protizánětlivé účinky, podporuje obnovu stárnoucích buněk a aktivuje tvorbu červených krvinek. Křemík podporuje vazivové tkáně, cévy, kosti, vlasy, nehty i pokožku. Kyselina listová nám pomáhá k duševní pohodě a je potřebná pro tvorbu krve, pro správný růst a vývoj dětí, avšak zejména ji potřebují těhotné matky.
Pro děti, ale i dospělé, kteří hledají alternativu k tradiční červené řepě, je skvělá volbou odrůda Burpees Golden. Její jasně žlutá dužnina zaujme nejen vzhledem, ale i svou jemnější a sladší chutí.
Červená řepa je mimořádně cenným zdrojem minerálů a životabudičem při nedostatku železa (anémii), krevních chorobách a nádorových onemocněních, zejména leukémii. Šťáva z ní je také výborným protirevmatickým a protisklerotickým prostředkem, čistí krev a jako silný antioxidant dokáže organismus zbavit radioaktivních látek a těžkých kovů, například hliníku, a napomáhá k jejich vylučování z organismu. Posiluje játra, srdce i ledviny, zlepšuje trávení i činnost mozku a nervů. Pomáhá lidem postiženým malárií a boreliózou i klíšťovou encefalitidou.
Ženám ulevuje při menstruačních a klimakterických potížích. Červené barvivo z řepy je vylučováno z těla močí, proto nás možná druhý den po konzumaci řepy může překvapit její růžová barva. Nejvíce účinných látek má řepa syrová nebo z ní vylisovaná šťáva, ale v zimě je dobrá také kvašená i tepelně upravená.
Pro léčivou kůru podle Janči a Zentricha se doporučuje začít s dávkou 650 ml šťávy z řepy za den, popíjenou během dne po doušcích po dobu 1 týdne. Druhý týden podáváme 500 ml denně a třetí týden 400 ml. Po zlepšení stavu snížíme denní dávku na 250 ml. Tuto kúru praktikujeme po dobu 1–3 měsíců při krevních chorobách a pro celkové posílení po nemoci.
Šťávu z řepy lze dobře kombinovat se šťávou mrkvovou nebo zeleninovou či ovocnou. Při chudokrevnosti stačí podávat 2x denně sklenici s 200 ml čerstvé řepné šťávy před jídlem a salát z řepy podle chuti.
Smícháme 200 ml čerstvé šťávy z řepy, 100 ml šťávy z mrkve, 100 ml šťávy zelné, 100 ml převařené šťávy z plodů bezinek, 50 ml šťávy z celeru (muži) nebo kořene petržele (ženy), 50 ml šťávy z kořene pampelišky. Celkové množství je jednodenní dávka, kterou pijeme po doušcích během dne. Užíváme jako podpůrný lék při krevních a nádorových onemocněních, zejména při leukémii.
Čokoládovo-červené bezlepkové muffiny
K receptu potřebujeme 250 g rýžové či jiné bezlepkové mouky, 80 g cukru, 2 středně velká vejce, 2 lžičky prášku do pečení (1 lžíce sody), špetka soli, špetka skořice, 200 ml mléka (nebo jogurtu, vody, ovocné šťávy, obilného mléka, 80 g rozpuštěného másla nebo oleje 400 g jemně nastrouhané syrové červené řepy, 100 g čokolády na vaření nasekané na kousky, 2 lžíce práškového kakaa (nebo 50 g čokolády na vaření rozpuštěné spolu s máslem).
Tekuté ingredience v pokojové teplotě smícháme dohromady s cukrem v jedné nádobě a suché zvlášť v míse. Pak smícháme vše dohromady, nakonec přidáme řepu a kousky nasekané čokolády. Papírové formičky na muffiny plníme lžící jen do tří čtvrtin, protože pečením těsto ještě nabude. Uvedené množství stačí na přibližně 12 ks větších muffinů. Pečeme v troubě na 180 °C asi 20–30 minut.
Foto Shutterstock
Klíčící rostliny potřebují optimální podmínky, aby se zdárně vyvíjely. Připomeňme, že jde hlavně o substrát bez patogenů, dostatek světla, odpovídající teplotu a po vzejití rovněž o vzdušnost prostředí.