Měsíček lékařský: mast na citlivou pleť, olej pro imunitu
21. 5. 2021Sluníčko, deštná bylina, nechtík, nepravý šafrán, krušinek, pazourek, měsíček, tak lidé říkají nenáročná letničce, která roste téměř všude, kam ji na jaře nasejeme.
Během srpna dál pečujeme o bylinky na záhoně nebo v truhlíku zálivkou, okopáváním, odplevelováním. Věnujeme se také sušení bylin. Některé ještě vysejeme.
Venku naposledy zopakujeme výsev kerblíku (Antriscus cerefolium), který upřednostňuje vlhčí stanoviště a polostín.
Můžeme pokračovat s výsevy bazalek pro pěstování v květináčích.
Bylinky až na výjimky v tomto měsíci nepřihnojujeme, mohli bychom tím zejména u některých víceletých druhů snížit vyzrání stonků a omezit zimuvzdornost. Dáváme pozor, aby nám rostliny v truhlíku nepřeschly, ale nepřeléváme je.
Listy naťového celeru a listové petržele sklízíme průběžně pro čerstvé použití, v případě přebytku plně vyvinuté listy sušíme nebo zmrazíme. Listy celeru i petrželky sklízíme za sucha v odpoledních hodinách, odřezáváme listy s řapíky a dáváme pozor, abychom nepoškodili srdéčka, ze kterých bude rostlina obrůstat.
Sklizenou nať sušíme ve stínu, polostínu či v sušičkách do teploty maximálně 40 °C. Po sklizni celer i petrželku ještě vydatně zalijeme a přihnojíme plnohodnotným hnojivem. Podpoříme tím tvorbu a růst nových listů.
Postupně sklízíme listy bazalek. Pro vytvoření kompaktní, bohatě olistěné a rozvětvené rostliny je třeba pravidelně zaštipovat kvetoucí výhony.
Sušíme květy měsíčku lékařského a heřmánku.
Sklízíme anýz (Pimpinella anisum) postupným sbíráním šedozelených okolíků těsně před dozráním, pozor, při přezrání vypadávají semena. Dosouší se ve snopcích při teplotě do 35 °C. Pak je vymlátíme. Skladujeme v suchu a temnu.
Natě vrbovky sklízíme krátce před květem a během květu, vždy v půli rostliny, aby mohla znovu obrazit.
Saturejku znovu sklízíme, jakmile doroste alespoň 30 cm a je v plném květu. Nať odřezáváme 15 cm nad zemí, aby rostlina mohla ještě obrazit. Sklízíme za suchého počasí, sušíme ve slabé vrstvě a každý den obracíme. Tím docílíme, že si zachová světle zelenou barvu. V sušárnách sušíme při teplotě do 30 až 35 °C.
Výsadbu mateřídoušky a tymiánu pravidelně mělce okopáváme, aby nám rostliny do podzimu dobře narostly. První rok nať nesklízíme, maximálně lehce probírkou, aby nám dobře přezimovaly.
Také meduňka v prvním roce vytvoří přízemní růžici. Nedoporučujeme však sklízet nať, necháváme ji až do zámrazu. Rostlina si takto vytvoří dobrý kořenový systém.
Šalvěj okopáváme a v případě potřeby zaléváme. Pokud máme již dostatečně narostlé rostliny, můžeme sklízet listy probírkou na přímě použití.
Ovoce bychom neměli uchovávat v sousedství brambor, řepy apod. Právě tak nevhodné je skladovat společně s jablky celer, cibuli, pór, česnek a podobnou zeleninou výraznou svou vůní, protože jablka a další ovoce tyto pachy snadno přijímají.