Pažitka má ráda chlad: Daří se jí v podhůří a dobře se rychlí

1. 10. 2022

Pažitka má na prostředí umírněné požadavky. Tuto zeleninu můžeme pěstovat všude od nížin až po horské oblasti.

Při nižších teplotách pažitka vytváří mohutnější trsy a listy. Svědčí jí i podhůří a půdy lehčí až písčité, dostatečně zásobené dusíkem a draslíkem. Nevyžaduje však nijak mimořádný přísun živin.

V říjnu či listopadu připravíme pažitku k rychlení

Trsy určené k rychlení ještě před příchodem mrazů opatrně vyjmeme z půdy, např. rycími vidlemi, rozdělíme na menší části a oklepeme přebytečnou zeminu.

Trs pažitky k přesazení

Pažitka odrůdy Praga

Při dělení trsů dbáme na to, aby se jednotlivé cibulky nepoškodily. Poškozené cibulky odstraníme. Trsy zasadíme do květináče, doplníme zeminou nebo zahradnickým substrátem, aby byla rostlina pevně ukotvena. Nať z nich v tomto období již neodřezáváme.

Potom trsy necháme postupně v chladu zaschnout a promrznout. Teplotě pod bodem mrazu bychom měli rostliny vystavit nejméně na 2–3 dny.

Běžně se zakládají do studeného skleníku nebo do sklepa. Rostlinám dopřejeme minimálně měsíc klidu a teprve poté začneme s přirychlováním.

Rychlení: Pažitka má pocítit mráz, mít klid, pak teplo

Koncem prosince můžeme pažitku, která prošla obdobím klidu a optimálně i mrazem, začít přirychlovat. Pro rychlejší nastartování růstu můžeme květináč s pažitkou vložit do vodní lázně o teplotě 30 °C.

Rychlené rostliny potřebují dostatek světla a tepla, nesvědčí jim však prudké slunce na jižním parapetu. Ideální je tedy stanoviště s dostatečným množstvím rozptýleného světla o teplotě v rozmezí 15–22 °C.

Nať pažitky začínáme sklízet, když rostliny dosáhnou výšky 10 cm, tedy přibližně za 3–4 týdny od počátku rychlení. Trsy rostoucí pažitky pravidelně zaléváme – pozor, častou chybou bývá nadměrná zálivka.

Pažitka má schopnost přečkat vyschnutí. Dlouhodobé přemokření ji však zahubí. Máme-li trsů více, můžeme rychlit pažitku postupně, nevyužité květináče necháme v chladu na postupné přirychlování.

Pažitka má jedlé květy

Jedlé květy pažitky lze použít k ozdobě pokrmu

Pažitka má mnohostranné využití

Neocenitelná je pažitka ve studené kuchyni. Přidáváme ji nasekanou do různých pomazánek, salátů, polévek. Je také možné ji použít jako dekoraci na chlebíčky apod., tvoří podstatnou složku bylinkových másel. Pažitku můžeme použít všude, kam se hodí cibule. Jako dekoraci na různá jídla můžeme použít nejen nať, ale i květ.

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

19. 4. 2024

Aby jiřinky, mečíky, sasanky a další naplno rozkvetly do krásy

Koncem měsíce vysazujeme v teplejších oblastech a podle vývoje počasí hlíznaté květiny, z nichž zejména jiřinky (Dahlia) krášlí zahradu po celé léto až do prvních podzimních mrazíků. Pokud chceme kvetení jiřin uspíšit, můžeme je přirychlit v teplejších podmínkách v květináčích.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x