
Pór můžeme sklízet v létě, v zimě nebo na jaře
3. 8. 2022Pór má široké uplatnění v kuchyni při přípravě polévek, dušení, vaření, zapékání, sušení. Je výborný i syrový do salátů nebo pomazánek.
Pažitka má na prostředí umírněné požadavky. Tuto zeleninu můžeme pěstovat všude od nížin až po horské oblasti.
Při nižších teplotách pažitka vytváří mohutnější trsy a listy. Svědčí jí i podhůří a půdy lehčí až písčité, dostatečně zásobené dusíkem a draslíkem. Nevyžaduje však nijak mimořádný přísun živin.
Trsy určené k rychlení ještě před příchodem mrazů opatrně vyjmeme z půdy, např. rycími vidlemi, rozdělíme na menší části a oklepeme přebytečnou zeminu.
Při dělení trsů dbáme na to, aby se jednotlivé cibulky nepoškodily. Poškozené cibulky odstraníme. Trsy zasadíme do květináče, doplníme zeminou nebo zahradnickým substrátem, aby byla rostlina pevně ukotvena. Nať z nich v tomto období již neodřezáváme.
Potom trsy necháme postupně v chladu zaschnout a promrznout. Teplotě pod bodem mrazu bychom měli rostliny vystavit nejméně na 2–3 dny.
Běžně se zakládají do studeného skleníku nebo do sklepa. Rostlinám dopřejeme minimálně měsíc klidu a teprve poté začneme s přirychlováním.
Koncem prosince můžeme pažitku, která prošla obdobím klidu a optimálně i mrazem, začít přirychlovat. Pro rychlejší nastartování růstu můžeme květináč s pažitkou vložit do vodní lázně o teplotě 30 °C.
Rychlené rostliny potřebují dostatek světla a tepla, nesvědčí jim však prudké slunce na jižním parapetu. Ideální je tedy stanoviště s dostatečným množstvím rozptýleného světla o teplotě v rozmezí 15–22 °C.
Nať pažitky začínáme sklízet, když rostliny dosáhnou výšky 10 cm, tedy přibližně za 3–4 týdny od počátku rychlení. Trsy rostoucí pažitky pravidelně zaléváme – pozor, častou chybou bývá nadměrná zálivka.
Pažitka má schopnost přečkat vyschnutí. Dlouhodobé přemokření ji však zahubí. Máme-li trsů více, můžeme rychlit pažitku postupně, nevyužité květináče necháme v chladu na postupné přirychlování.
Neocenitelná je pažitka ve studené kuchyni. Přidáváme ji nasekanou do různých pomazánek, salátů, polévek. Je také možné ji použít jako dekoraci na chlebíčky apod., tvoří podstatnou složku bylinkových másel. Pažitku můžeme použít všude, kam se hodí cibule. Jako dekoraci na různá jídla můžeme použít nejen nať, ale i květ.
Foto autor
Do konce února je dobré dokončit prosvětlovací nebo zmlazovací řez okrasných stromů, keřů, popínavých dřevin a těch, které jsme vysadili na podzim a neseřezali je. Stříháme nejprve odolné druhy, u choulostivějších, které přes zimu namrzají, s řezem počkáme.