Libeček: trvalka s malými nároky a bohatou sklizní

4. 5. 2023

Vůní a chutí připomíná libeček nejvíce celer. Je poměrně hodně aromatický, v kuchyni využijeme lodyhy, listy i plody.

Ač se mu v našich končinách daří od nepaměti, uvádí se, že pochází z oblasti Ligurie, pobřežního pásu v okolí severoitalského Janova. Pěstuje se v celé Evropě, Asii a Severní Americe.

Listy se dají použít do polévek či salátů

Čerstvé listy nebo k sušení jsou nejlepší do doby, než začne libeček kvést

Libeček lékařský

Libeček (Levisticum officinale) je voňavá trvalka, které je někdy potřeba přijít na chuť. Vyznačuje se silným a rozvětveným kořenem a bujným růstem. Listy má velké, jednou či dvakrát zpeřené. Květy jsou drobné a světle žluté. Plodem je dvounažka.

  • Je bohatý na éterické oleje, organické kyseliny a sacharidy.
  • Své příznivce si libeček našel i pro své léčivé účinky. Údajně působí i jako afrodiziakum.
Libeček

Libeček

Slunce má libeček rád

Pro pěstování volíme slunná až polostinná místa v zahradě. Při výběru stanoviště musíme mít na paměti velikost, které dosahuje po 3 až 5 letech. Do výšky je to až 2 metry a do šířky kolem 1 metru.

Výsev a výsadba

Semena libečku můžeme vysévat v březnu do skleníku nebo do výsevní misky na okenním parapetu a z kraje léta libečky přesadit na záhon.

Výsev je možný i přímo na záhon začátkem dubna, případně koncem léta. Výhonky jsou nejprve načervenalé, později zelené. Stonky jsou duté a žebernaté.

Libeček, nové výhonky

Výhonky mají zprvu načervenalou barvu

Jelikož nám jedna rostlina bude bohatě dostačovat, je lepší použít odkopek např. od dobrého souseda. Ideální doba pro přesazení je, než začne ve druhé půli jara rostlina rašit.

Půda by měla být bohatá na živiny, spíše vápenitá a vlhká. Určitě tedy snese umístění i v těsné blízkosti naší nemovitosti.

Ti, kdo rádi pěstují zeleninu a bylinky na balkonech a terasách by měli volit velký květináč se zemitým substrátem.

Zálivku rostlina ocení především v době velkého sucha. Jinak díky mohutnému kořenovému systému postačí občasné zalití.

Hnojit lze různě. Osvědčené je na podzim dodat dostatek kompostu a na jaře povzbudit růst dávkou dusíkatého hnojiva.

V zimním období odumírá celá nadzemní část.

Sklizeň a použití v kuchyni

Listy libečku jsou vítaným doplňkem k ochucení salátů, polévek a dušených pokrmů. Zvyšují chuť k jídlu, zlepšují trávení a potlačují nadýmání. Uvádí se, že rozdrcená semena lze použít také k ochucení pečeného chleba nebo rýže.

  • Nejlepší vlastnosti mají listy čerstvé, nebo pro sušení či mrazení do doby květu. Ta nastává v době července až srpna.
  • Kromě čerstvé natě můžeme především po sezoně využít i nať sušenou.
  • Pro léčivé účinky můžeme použít čerstvý nebo sušený kořen.

    Libeček je v kuchyni vděčnou bylinou

    V kuchyni můžeme využít lodyhu, listy i plody

Případné problémy?

Libeček je poměrně odolný vůči chorobám rostlin. Mezi těmi, které ho ale mohou trápit, patří:

Padlí miříkovitých – jeho příznakem jsou plochy nadzemních částí rostliny pokryté bělavým povlakem.

Rzivost libečku – ta se projevuje světlezenými skvrnami převážně na rubu listů. Po prasknutí se okolo okraje puchýřků objeví nažloutlý lem.

Někdy se mu nevyhnou ani mšice případně vrtule celerová. Tu poznáme podle viditelných min v listech vyžraných larvami.

Foto Shutterstock

 

 

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

14. 4. 2024

Jak upravit řezem broskvoň po jarní výsadbě

Nově zakoupenou broskvoň vysazujeme co nejdříve. Při výsadbě provedeme srovnávací řez koruny, aby nadzemní část rostliny odpovídala kořenové části.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x