Podzimní dekorace v dýni: fantazie z rostlin, plodů, květů
11. 10. 2020Podzimní vypichovanou dekoraci můžeme vytvořit z jakékoliv středně velké dýně nebo tykve. Použít se dá cuketa i meloun.
Bylinek není nikdy dost, proto i koncem léta doplňte či rozšiřte svůj bylinkový kout. Nebo se nechte inspirovat pro příští sezonu.
Vedle máty, bazalky, šalvěje, rokety (rukoly) objevte třeba nápadný šťovík krvavý, mangold, křehkou mochyni peruánskou, do salátů japonskou mizunu nebo se pokuste vypěstovat štěrbák. Nebojte se a experimentujte, ať již pro chutě, krásu nebo pro radost ze zahrady!
Bylinkové záhony či alespoň truhlíky se staly již běžnou součástí našich zahrádek. Ve většině z nich však převažuje klasika – víceleté bylinky (máta, meduňka, šalvěj, libeček, pažitka, dobromysl, tymián), dvouletá petržel a jednoleté, sezonní aromatické rostliny (bazalka, kopr, majoránka). Tento nebo velmi podobný výběr je většinou zvolen s ohledem na jeho nejčastější využití v kuchyni.
Ale proč klasiku nedoplnit něčím výrazným či méně obvyklým? Zvlášť když existuje hojná nabídka předpěstovaných rostlin.
Snad na každé zahrádce se již běžně pěstuje pažitka (Allium schoenoprasum), nenáročná, vytrvalá rostlina. Co si však její chuť ozvláštnit? Česneková pažitka (Allium tuberosum) vykazuje typickou česnekovou příchuť. Kromě listů se dají konzumovat i malé cibulky.
Mateřídouška (Thymus serpyllum) je také častou trvalkou našich zahrad. Využívá se nejen jako léčivá rostlina, ale také okrasná (půdopokryvná). To díky svému plazivému a polštářovitému růstu a poměrné nenáročnosti, neboť roste i na teplých a velmi chudých půdách. Ovšem letní ovocný salát nebo bylinkový čaj lze zajímavě zpestřit mateřídouškou citronovou (Thymus citriodorus) s listy vysloveně citronové chutě.
Bylinka u nás známá pod názvem citronová tráva nebo také lemongrass (Cymbopogon citratus) je jednou z nejčastěji používaných bylinek v Asii. Thajskou a indonéskou kuchyni si bez ní nelze představit, ale využívá se i v přírodním léčitelství.
Do pokrmů se používá nejčastěji spodní a střední silnější (bazální) část. U nás se občas dají zakoupit nařezané svazečky této rostliny, ale ty se zdaleka nedají srovnávat s čerstvě utrženým stonkem trávy, vypěstovaným třeba v květináči na okně.
Citronová tráva není v tuzemských podmínkách mrazuvzdorná, ale od jara do podzimu jí dopřejeme letnění. Zakoupit lze předpěstované rostliny v květináči, nebo semínka (ne všechna však vyklíčí již v prvním roce a navíc si na vzrostlou rostlinu vhodnou do kuchyně musíte nějakou dobu počkat).
V našich končinách je poměrně netypickým zástupcem bylinek houbová bylinka (Rungia klosii), pocházející z Nové Guineje.
Pro své výrazné houbové aroma se přidává do různých pokrmů, kde je chuť hub žádoucí (zeleninové saláty, polévky, masové a zeleninové směsi). Stejně jako citronovou trávu je nejlepší ji pěstovat jako přenosnou rostlinu v květináči a opět nezapomínat na letnění.
V Čechách se pěstuje a částečně již i zplaněl původně středomořský brutnák lékařský (Borago officinalis). Jednoletka, využívaná jak v léčitelství (odvar působí protizánětlivě, uklidňuje; zevně se aplikuje na špatně se hojící rány), tak i v kuchyni.
Mladé listy se přidávají do omáček, polévek, do salátů, pomazánek či sýrů.
Foto autorka
Ve druhé polovině září jsou v našich podmínkách již běžné noční mrazíky. Pamatujeme proto na všechny choulostivé rostliny a umístíme je do bezpečnějších míst. Na noc je přeneseme domů, nebo aspoň chráníme rohožemi, fólií nebo netkanou textilií.