
Aka čili fejchoa dělá radost doma i venku, krásou i plody
9. 11. 2019Správné české jméno jihoamerické rostliny zní aka jedlá. Většina pěstitelů ji však nazývá fejchoa. Potěší i začínající pěstitele. (Pokračování textu…)
Kdo trávil dovolenou ve Středozemí a procházel se starobylými uličkami třeba v Dubrovníku či Malaze, nejspíš si všiml keřů vyrůstajících ze spár zdí.
Botanický druh kapara trnitá (Capparis spinosa), někdy také nazývaná nesprávně jako kaparovník, je nízký keř rostoucí na skalách, ale i na uměle vytvořených zdech původně ve Středozemí a na Arabském poloostrově. Zavlečena byla do Asie a Austrálie.
Vytváří až 2 m dlouhé poléhavé nebo převislé prutovité větve na kterých jsou střídavě postavené, šedozelené, široce vejčité až okrouhlé, mírně dužnaté listy.
Opravdovou ozdobou jsou však květy, které mají zelený kalich, poměrně velké bílorůžové korunní lístky a velký počet dlouhých tyčinek, jejichž nitky jsou výrazně fialové.
Plodem je dužnatá, válcovitá bobule, která podélně praská.
Člověk se naučil využívat především poupata, která se otrhávají v různém stupni vývoje, nakládají se do soli, solného nálevu či vinného octa a prodávají se jako kapary. Mají výraznou slanokyselou chuť a tmavě zelenou barvu.
Ceněnou chuť dodává kaparám glykosid rutin, který je vylučován na povrchu poupat ve formě miniaturních, světle žlutých krystalků. To je také jeden z nezaměnitelných určovacích znaků od méněcenných náhrad, kterými byla v minulosti např. poupata lichořeřišnice.
Nejlépe kapaře vyhovuje kultura přenosné rostliny, kterou umístíme koncem dubna pod širé nebe a přibližně na začátku října ji přeneseme do zimoviště. Tím by měla být světlá místnost, chodba s oknem, vytápěný skleník nebo zimní zahrada, kde udržujeme teploty přibližně 10 °C.
Pro kaparu volíme lehčí, dobře vysychavý substrát. Pokud použijeme jako základ klasický zahradnický rašelinový substrát, je vhodné jej doplnit agroperlitem a propraným říčním pískem. Během vegetace přihnojujeme asi 1x za 14 dní komplexním hnojivem.
Koncem roku vybereme z pařeniště zeminu, kterou jsme používali během sezony pro pěstování rostlin. V zahradě ji můžeme použít k různým účelům. Část zeminy z lože pařeniště necháme promrznout.