Už v srpnu je čas na setí cibule ozimé; sklidíme ji brzy na jaře

24. 8. 2021

Pokud jde o cibuli, moc se mi líbí něco jako slogan: Bez ohně se vařit dá, bez cibule ne. Myslím, že bych s ním mohl zahajovat každé povídání o cibuli.

Asi intenzivně neprožíváme, jestli máme na začátku léta ještě svou cibuli, nebo ji kupujeme. Kdo se však snaží být samozásobitelem, má nejvyšší čas vysít ozimou cibuli.

Ozimá odrůda cibule Augusta

Augusta, ozimá odrůda cibule k rané sklizni

Proč se pěstují ozimé odrůdy cibule

Ozimá cibule si ještě na podzim projde částí svého života a na jaře bude ke sklizni o dost dříve než cibule ze sazečky nebo ty nejranější z výsevů. Což je dobré pro kuchyni i pro ty, kteří by si chtěli přivydělat a jdou s přebytky na trh, nebo když mají něčeho hodně, prodají to přes zahrádkářskou nebo farmářskou prodejnu.

Jaké odrůdy jsou na setí koncem léta vhodné

Nápad vysévat cibuli na podzim není nový. Když nebyly odrůdy speciální, sela se u nás Karmen nebo Všetana. I ty dobře přezimovávaly a dávaly solidní a hlavně brzkou sklizeň. Třeba Všetana má z výsevů na jaře před sebou cca 146 dnů, když ji vysejeme teď, odbude si z té doby určitě dva měsíce.

Cibule Karmen

Cibule z výsevu, odrůda Karmen

Časem se začaly objevovat odrůdy určené přímo k podzimnímu výsevu. První byla Hiberna.
Dnes je těch odrůd více, česká Augusta, cizí červená Electric. Asi nejnovější bude poloraná Winteria. Už ji máme v zemi, postupně budu dávat vědět, jak je to s ní v podmínkách Táborské pahorkatiny, cca 520 m nad mořem.

Zpracování ozimých odrůd

Ozimá cibule není určená k delšímu skladování. Překleneme s ní dobu nedostatku cibule jarní a obyčejně u ní nesledujeme, jak dlouho vydrží. Vypěstujeme si jí tolik, abychom ji spotřebovali během podzimu. Potom ji nahradí cibule z výsevů a výsadeb jarních.

Příprava půdy k výsevu a setí cibule

Výsev cibule je jednou z možností, jak udržet zahradní záhony stále s porostem, nenechávat je už po rané zelenině, bramborách do podzimního rytí holé. Plodina má drobná semena, takže záhon zpracujeme dost jemně. Tak, aby nebyl hrudovitý.

Osivo cibule

Osivo cibule kuchyňské, foto J. Nováková

V osevním postupu řadíme cibuli na druhé až třetí pozici. Vyséváme ji tedy buď druhý rok po hnojení hnojem, nebo na podzim po hnojení kompostem. Říká se též ve druhé nebo třetí trati. V horších půdních podmínkách v té druhé, na černozemích, kvalitních zahradních půdách ve třetí.

Výhodou je, že při opatrném vyrývání vzešlých rostlinek můžeme z hustých porostů doplnit rostlinky do míst řídce porostlých.

Cibuli sejeme tak na tři, čtyři centimetry os sebe. Na jaře by měly rostlinky být od sebe zhruba 5 cm.

Do zimy udržujeme porost bez plevelů, mělce okopáváme, pokud po výsevu neprší, zalijeme. Pár ředkviček v řádku cibule nám řekne, kde nekypřit, pokud musíme rozbít půdní škraloup.

Hiberna, ozimá cibule

Ozimá cibule Hiberna

Po zimě můžeme porost probírat, sklízet ji jako naťovou či lahůdkovou cibuli, později jako cibuli zelenačku, řezanou cibuli. (Pár let jsem prodával zeleninu, tak mám ty kategorie tržní cibule v paměti.) Když výsev uspěcháme, nebo je dlouhý, teplý podzim, mohou i speciálně vyšlechtěné odrůdy mít sklon k vykvétání. Takové rostliny sklízíme přednostně, nenecháváme je na poli s dozrávajícími cibulemi.

Foto autor a J. Nováková

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

7. 7. 2022

Jahodník po sklizni potřebuje letní péči: čištění, pletí, výživu

Po sklizni pečujeme o jahodník podle stáří porostu. Buď odstraňujeme šlahouny, okopáváme a plejeme, nebo záhon rušíme, případně plánujeme výsadbu.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x