Šalotka – cibule s tisíciletou historií a mnoha jmény

7. 4. 2025

Šalotka je vegetativně množená cibulová zelenina, která se pěstuje hlavně na zahrádkách, a to pod mnohými místními jmény.

Na trhu najdeme i hybridní šalotky, které se pěstují ze semen. V západních Čechách je známá pod jménem množilka a na Ostravsku jako šarlotka. Přestože je šalotka (Allium cepa var. ascalonicum) pěstována již několik tisíciletí, její původ dosud není zcela jasný.

Odkud pochází šalotka? Pohled do historie

V mnoha jazycích zaznívá v pojmenování šalotky jméno palestinského přímořského města Askalon. Ve 4. století př. n. l. se filozof Theofrastos zmiňuje o cibuli askalonské, která tvořila postranní cibulky a množila se semenem. Spolehlivé záznamy pocházejí z 12. a 13. století z Francie, kde byla šalotka prodávána na pařížských tržnicích a z Anglie, kam se šalotka dostala během 16–17. století.
Mnoho autorů uvádí, že do Evropy se dostala v průběhu křižáckých válek. V české odborné literatuře je šalotka popisována v 19. století.

Šalotka lze pěstovat ze semene

Šalotka vypěstovaná ze semene

Botanický popis

Rostliny šalotky mohou dorůstat výšky 30–50 cm. Listy bývají duté, poněkud šídlovité, podobné vzrostlé pažitce a kratší než květní stvol. Pokud se květní stvol vytvoří, je oblý, dutý a v dolní části olistěný. V lichookolíku se mohou vyskytovat semena a vzácněji i pacibulky, které se mohou tvořit spontánně nebo po mechanickém zásahu (stříhání, poranění). Cibule šalotky jsou tvarově  velice rozmanité od zploštělých přes kulaté až k protáhlým, barva suknic je rovněž rozmanitá od světle žluté přes šedou až k temně červené. Šalotka koření mělce. Stejně jako cibule kuchyňská má šalotka somatický počet chromozomů 2n=16, proto dochází k jejich snadnému křížení.

Tipy pro úspěšné pěstování

Šalotka nemá příliš velké požadavky na půdní a klimatické podmínky a lze ji pěstovat na všech kulturních půdách. Nejvhodnější jsou lehčí, humózní, záhřevné půdy. Nesnáší přímé hnojení chlévským hnojem. Základní dávka průmyslových hnojiv je doporučována stejná jako pro cibuli kuchyňskou, na 1 m2 80 g kombinovaného hnojiva NPK rozhozeného před výsadbou. Dusík podporuje tvorbu a růst listů a prodlužuje vegetaci. Přehnojení dusíkem má negativní vliv na kvalitu cibule a její  skladovatelnost. Fosfor urychluje vyzrávání cibule na konzum. Příznivě ovlivňuje zatahování cibule a tvorbu vnějších obalových suknic. Má příznivý vliv na velikost a pevnost cibule. Draslík  podporuje dobrou kvalitu,  zdravotní stav, trvanlivost cibule.

Příprava půdy před výsadbou

Půdu na podzim hluboko zoráme, přes zimu necháme ležet v hluboké brázdě a na jaře ji opět prokypříme do hloubky asi 10–12 cm. Nejvhodnější doba výsadby je brzy zjara, ale můžeme vysazovat i na podzim. Doporučovaný spon výsadby je 30 x 10 cm. Důležitá je volba velikosti sadby. Malé cibulky mají malé podpučí, na kterém je založeno méně vegetačních vrcholů než na podpučí větších cibulí. Proto z malých cibulek vyroste trs s malým počtem cibulek, které jsou velké. Naopak z velkých cibulí získáme trsy s větším počtem menších cibulí. Nejvýhodnější pro sadbu jsou cibule o průměru kolem 3 cm. Šalotka se nesází příliš hluboko, ale tak aby cibule byly zcela zakryty zeminou. Při podzimní výsadbě je třeba sázet alespoň 5–7 cm hluboko jinak by jarní mrazíky mohly sadbu i s kořeny „vytahat“ na povrch. Při rané jarní výsadbě dozrává šalotka do konzumní zralosti za 80–130 dní.

Vliv velikosti sadby na tvorbu výnosu u šalotky

Vliv velikosti výsadby na tvorbu trsů: a – velikost sadby,
b – velikost sklizně, c – počet cibulí v trsu, d – velikost cibulí, e – bohatost natě

Sklizeň a skladování šalotky

Po sklizni za suchého počasí je nejlepší nechat šalotku po dobu asi čtyř týdnů vysoušet na přímém slunci pod přístřeškem. Proschlá šalotka se zbaví suchých listů a suknic. Nejvhodnějším místem pro skladování během podzimu je větraná půda, nikdy ne sklep a uzavřené místnosti. Přes zimu se šalotka skladuje v lískách ve slabých vrstvách. Mírné mrazy jí neuškodí, před silnými mrazy ji chráníme pokrývkami – rohožemi. Jestliže přejde mrazem, nemanipulujeme s ní, ale necháme ji na místě, dokud pozvolna nerozmrzne.

Porost šalotky nastlaný slámou

Porost nastlaný slámou

Proč dát šalotce šanci?

Ve srovnání s cibulí kuchyňskou se dá šalotka úspěšně pěstovati v méně příznivých oblastech. Je ranější a má delší dobu skladovatelnosti. Suknice šalotky jsou proti cibuli kuchyňské slabší, proto má celkově jemnější charakter. Mladé listy šalotky jsou vítanou jarní naťovou zeleninou do pomazánek a jarních salátů.

Foto autorka a Shutterstock

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

26. 4. 2025

Jaro vytoužené, ale i obávané kvůli alergii na pyl

Zejména jarní období, na které se všichni tolik těšíme, může být pro alergiky obdobím opačně vnímaným. Senná rýma se vyskytuje u citlivých osob od předjaří do časného podzimu. Příčinou je pyl poletující v ovzduší  těchto dřevin (pravidelné pylové …

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x