
Cibule kuchyňská; jak ji pěstovat, aby chutnala a vydržela
4. 12. 2021Vyváženou chuť a vůni dává řadě pokrmů cibule. Pro pěstování na zahradě můžeme odrůdy vybírat i podle toho, jak ji používáme v kuchyni.
Ač trvalá, pěstuje se cibule egyptská, též poschoďová (Alium cepa var. prolifera) v podstatě jako jednoletá. Sklízíme nať i pacibulky.
Na horním konci stvolu se místo květenství vytváří (podobně jako u česneků, paličáků) shluk pacibulek. Když se o rostliny nestaráme, skloní se stvol k zemi. Tam, kde se podpučí dotkne země, zakoření.
Sklidíme-li květenství s pacibulkami, rozdělíme je opatrně, necháme několik dní zaschnout a pak je vysadíme. Jen tak hluboko, aby cibulka zmizela pod povrchem. Zhruba 10–20 cm od sebe, řádky 30–40 cm. Časem zjistíme, jak roste, a spon upravíme.
Z vysazených cibulek se sklízí nať, pacibulky z květenství můžeme nakládat jako perlovku nebo šalotku. Nebo pacibulky odřízneme s kouskem stvolu, více jich svážeme dohromady a dáme na suché, chladné místo odkud je bereme ke kuchyňskému zpracování. Tato cibule je další chuťová varianta cibule. Hodí se pro zvláštní kulinářské příležitosti.
Foto autor
Přes celé léto vzniká na zahradě a v domácnosti dostatek odpadů využitelných pro kompostování. Dostatečné provzdušnění obstarají hrubší organické odpady přimíchané ve vhodném poměru do kompostované hmoty (nastříhané či drcené větvičky ap.).