Cibule kuchyňská; jak ji pěstovat, aby chutnala a vydržela
4. 12. 2021Vyváženou chuť a vůni dává řadě pokrmů cibule. Pro pěstování na zahradě můžeme odrůdy vybírat i podle toho, jak ji používáme v kuchyni.
Ač trvalá, pěstuje se cibule egyptská, též poschoďová (Alium cepa var. prolifera) v podstatě jako jednoletá. Sklízíme nať i pacibulky.
Na horním konci stvolu se místo květenství vytváří (podobně jako u česneků, paličáků) shluk pacibulek. Když se o rostliny nestaráme, skloní se stvol k zemi. Tam, kde se podpučí dotkne země, zakoření.
Sklidíme-li květenství s pacibulkami, rozdělíme je opatrně, necháme několik dní zaschnout a pak je vysadíme. Jen tak hluboko, aby cibulka zmizela pod povrchem. Zhruba 10–20 cm od sebe, řádky 30–40 cm. Časem zjistíme, jak roste, a spon upravíme.
Z vysazených cibulek se sklízí nať, pacibulky z květenství můžeme nakládat jako perlovku nebo šalotku. Nebo pacibulky odřízneme s kouskem stvolu, více jich svážeme dohromady a dáme na suché, chladné místo odkud je bereme ke kuchyňskému zpracování. Tato cibule je další chuťová varianta cibule. Hodí se pro zvláštní kulinářské příležitosti.
Foto autor
Ovoce z vlastní zahrady si právem ceníme. Začínáme-li zahrádkařit, věnujme své úsilí osvědčeným druhům. S jak velkou výsadbou a úrodou bychom pak mohli počítat?