Pacibulky a nať poschoďové cibule pro kulinářské ochutnávky

25. 8. 2021

Ač trvalá, pěstuje se cibule egyptská, též poschoďová (Alium cepa var. prolifera) v podstatě jako jednoletá. Sklízíme nať i pacibulky.

Na horním konci stvolu se místo květenství vytváří (podobně jako u česneků, paličáků) shluk pacibulek. Když se o rostliny nestaráme, skloní se stvol k zemi. Tam, kde se podpučí dotkne země, zakoření.

Pacibulky také k výsadbě

Sklidíme-li květenství s pacibulkami, rozdělíme je opatrně, necháme několik dní zaschnout a pak je vysadíme. Jen tak hluboko, aby cibulka zmizela pod povrchem. Zhruba 10–20 cm od sebe, řádky 30–40 cm. Časem zjistíme, jak roste, a spon upravíme.

Pacibulky poschoďové cibule

Pacibulky poschoďové neboli egyptské cibule

Z vysazených cibulek se sklízí nať, pacibulky z květenství můžeme nakládat jako perlovku nebo šalotku. Nebo pacibulky odřízneme s kouskem stvolu, více jich svážeme dohromady a dáme na suché, chladné místo odkud je bereme ke kuchyňskému zpracování. Tato cibule je další chuťová varianta cibule. Hodí se pro zvláštní kulinářské příležitosti.

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

9. 12. 2022

Řez, zmlazování a výmladky opadavých okrasných dřevin

V bezmrazém začátku zimy lze řezem tvarovat a zmlazovat některé okrasné opadavé stromy, živé ploty a keře. Nejprve odřežeme odumřelé, nemocné a poškozené větve, ty ponechané zkrátíme podle potřeby.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x