Domů » Zahrada » Zelenina a byliny » Cibulová » Jak uchovat zeleninu co nejdéle a co nejlépe?
Jak uchovat zeleninu co nejdéle a co nejlépe?
5. 11. 2021
Radost z vlastní úspěšné sklizně zeleniny prodlouží správné uskladnění. Připomeňme si osvědčené postupy a rady, jak plodiny uchovat.
Základní pravidla pro úspěšné skladování zeleniny
- Skladujte jen zdravé a nepoškozené kusy.
- Sklízejte při optimální zralosti.
- Dezinfikujte skladovací prostory.
- Udržujte optimální podmínky prostředí skladování.
Optimální podmínky pro uchování různých druhů zeleniny
Kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) skladujeme při teplotě 0–1 °C a relativní vzdušné vlhkosti 95 % šest měsíců. Ztráty při skladování jsou okolo 12 % při dodržení optimálních podmínek.
Cibulovou zeleninu (cibule, česnek) skladujeme při teplotě 0–1 °C a relativní vzdušné vlhkosti 65 % sedm měsíců. Ztráty při skladování jsou okolo 15 %.
Košťáloviny (zelí hlávkové, kapusta) skladujeme při teplotě 0 –1 °C a relativní vzdušné vlhkosti 85 % šest měsíců. Ztráty při skladování jsou okolo 5 % .
Kdy sklízet
- Pozdní zelenina, určená ke skladování, se sklízí co nejpozději před příchodem prvních mrazíků. Optimálně v říjnu, v případě příznivého počasí i počátkem listopadu. Pozor!. Namrzlá zelenina by se při skladování snadno kazila.
- Vyvinuté kořeny mrkve, celeru a petržele sklízejte od října do příchodu mrazů. Skladujte je bez natě. Listy odstraňte hned po sklizni odřezáním nebo ukroucením asi 0,5 cm od hlavy kořene. Při čištění kořeny o sebe neťukejte. Výrazně byste tím skladovatelnost snížili. Po sklizni nechte kořeny několik dní oschnout. Teprve pak je uskladněte. Vyberte kořeny zdravé, vybarvené, ale nepopraskané a nerozvětvené.
Odrůda mrkve Karola
Uložení kořenů
Kořeny zeleniny vložte do zvoleného substrátu tak, aby část, kde jste odlomili listy (srdíčko) trochu vyčnívaly. Asi nejčastěji se pro skladování kořenové zeleniny používá vlhký písek. Použít ale můžete i jiné materiály, které dobře drží vlhkost, například piliny či hobliny.
Kořeny můžete také umístit do volně uložených beden. Bedny dejte na sebe do sloupce, který překryjete černou fólií pro zajištění potřebné vzdušné vlhkosti. Spodní bednu ponechte prázdnou bez fólie. Zamezíte tím vysychání uskladněných kořenů.
Uskladněnou zeleninu pravidelně kontrolujeme, nejlépe 1x týdně. Nakažené kusy okamžitě likvidujeme.
V teplejších oblastech můžete část úrody ponechat v půdě a sklízet až na jaře.
- Nejlepší skladovatelnost má mrkev pěstovaná na lehčích, humózních půdách s vyšší zásobou draslíku. Pěstování na vlhkých a dusíkem přehnojených půdách zkracuje její skladovatelnost.
Pokud nemáte vhodný sklep na skladování zeleniny (sklepy v novostavbách a panelácích bývají někdy příliš teplé a málo vlhké), zkuste využít dostatečně izolované nádoby na balkoně.
V minulosti se kořeny často skladovaly v krechtech: Podle množství zeleniny vyryjte jámu asi 40 cm hlubokou. Do ní vložte zeleninu bez listů, náležitě očištěnou a suchou, podle druhů těsně vedle sebe. Kolem ji zajistěte prkny. Pokud vnější teplota neklesne pod 4 °C, nechte jámu otevřenou. Při poklesu teploty pod 4 °C překryjte jámu několika prkny. Přes ně dejte slámu, která je ideální ochranou proti mrazu. Zatižte dalšími prkny a kameny. Při vyšších mrazech buď přidejte další vrstvu slámy, nebo přihoďte nahoru ještě zeminu. Překrytí o síle 40 cm je úplně dostačující.
- Zelenina uložená ve sklepech ztrácí svoji svěžest, naproti tomu zelenina uložená v krechtech je vždy svěží a pevná.
Jak náročné je uchovat zelí a kapustu
Vyzrálé, pevné a suché hlávky zelí vyřežte dříve, než namrznou. Optimální termín pro sklizeň je říjen, v době suchého a chladného počasí. Předčasně sklizené zelí rychleji vadne a je méně trvanlivé. Naopak opožděný sběr zvyšuje náchylnost k praskání hlávek.
- Zelí sklízejte, když jsou hlávky tvrdé, pokud možno později odpoledne. Důvodem je nižší obsah cukru a tím i lepší skladovatelnost. Řežte je těsně pod hlávkou se třemi krycími obalovými listy, které na hlávce ponechte. Zelí se dotýkejte co nejméně, abyste nepoškodili ochrannou voskovou vrstvičku na listech.
Optimální hmotnost hlávek na skladování je 1,5 až 2,5 kg. Před uskladněním je nechte ve studené, intenzivně větrané místnosti, kde venkovní listy oschnou. Tím se sníží riziko vzniku hniloby.
Zelí odrůdy Portoza
- V místnosti se zelím je potřeba ze začátku větráním udržovat dostatečnou cirkulaci vzduchu a teplotu okolo 0 °C. Hlávky v době skladování občas popřekládejte a dstraňte listy, které jsou napadené chorobami. Kruhárenské typy s vyšším obsahem cukru nejsou ke skladování vhodné.
Pozdní kapustu sklízíme až do pozdního podzimu. Dobře snáší i teplotu –8 °C. Při těchto vyčkejte, až mráz pomine a přemrznutá kapusta namrznutí „vydýchá“.
Jak dlouho vydrží dobře uložená cibule
Cibuli ukládejte nejlépe koncem října, dostatečně proschlou. Kusy napadené plísní vyřaďte. Přebrané cibule skladujte v bedýnkách překrytých jutovým pytlem nebo starou dekou. Vhodné jsou spíše nižší teploty, ideální kolem 1 °C. Krátkodobě snese i teploty pod bodem mrazu.
Cibuli můžete skladovat ve sklepě, pokud není příliš vlhký. Vzdušná vlhkost nemá přesáhnout 65 %. Cibule obecně vydrží chutná do února až března, kdy již začíná rašit. Pokud cibule zmrzne, zesklovatí. V tomto případě s ní nemanipulujte. Po rozmrznutí je poživatelná. Dobře skladovaná cibule je na omak tvrdá a pevná a neraší z ní zelené výhony. Cibule šalotka vydrží takto uskladněná až do června.
Vlhko česneku nesvědčí
Proschlý česnek skladujeme na suchém a dobře větraném místě, může to být chladnější místnost. Vlhko česneku nesvědčí. (Např. v ledničce je vlhkost 80 %). Optimální vzdušná vlhkost je asi 40 %. Naopak při pokojové teplotě začínají stroužky brzy klíčit, tím se znehodnotí.
Stejně jako cibuli můžeme česnek skladovat v bedýnce nebo papírové krabici, kterou překryjte jutovým pytlem nebo starou dekou. Pokud přemrzne, ztrácí svou chuť. Můžete ho také naloupat, prolisovat do sklenic, smíchat se solí a uchovat v ledničce. Pozor však na česnek – v kontaktu se vzduchem, může zmodrat, zezelenat až zhnědnout. Takto prolisované stroužky jsou určeny k rychlé spotřebě. Celé stroužky česneku můžete také naložit do oleje ve sklenici.
Kdy jsou tykve zralé pro skladování
Často si vůbec nevzpomeneme na zeleninu plodovou, například na tykve Hokkaido, které se dá také velmi dobře skladovat.
Dýně Hokkaido k uskladnění
Tykve jsou pro skladování zralé tehdy, až jsou jejich stopky uschlé a dřevnaté. Vyzrálé plody pro skladování sklízíme co nejpozději, ale dříve než namrznou. Plody uchovávejte v suchu a teple. Snesou i vyšší, pokojové teploty. Chladný a vlhký sklep není pro uskladnění skladování tykví vhodný.
Tipy na skladovatelné odrůdy
Mrkev: Kardila, Koloseum F1, Maxima F1, Karola, Rubína, Katlen, Berlikumer 2, Táborská žlutá
Petržel: Atika, Jadran, Orbis, Olomopucká dlouhá, Hanácká
Celer bulvový: Maxim, Neon
Cibule: Wellina, Dagmar, Lusy, Alice, Elista, Všetana a Štutgarská z přímých výsevů, Karmen (červená)
Kapusta: Vertus 2
Zelí bílé: Trvalo F1, Holt, Portoza F1, Polar
Zelí červené: Ruby Perfection F1, Pourovo červené
Tykve: Solor F1, Hokkaido Orange, Grey Queen F1, Delic F1, Delician F1, Blue Kuri, Serpentine F1
Neskladujte jablka se zeleninou
Jak známo, jablka při dozrávání vylučují plyn etylen, který urychluje dozrávání ostatní zeleniny a snižuje tím její skladovatelnost. Navíc nadbytek etylenu způsobuje hořknutí mrkve. Zelenina tedy nepatří do stejného sklepa jako ovoce. A zvláště skladování mrkve a jablek ve sklepě v těsném sousedství se nedoporučuje.
Foto autor
Zajímá toto téma vaše přátele? Dejte jim vědět!
Prosíme, nezapomeňte článek pochválit klepnutím na ❤