Cibule kuchyňská; jak ji pěstovat, aby chutnala a vydržela
4. 12. 2021Vyváženou chuť a vůni dává řadě pokrmů cibule. Pro pěstování na zahradě můžeme odrůdy vybírat i podle toho, jak ji používáme v kuchyni.
Oblíbení příbuzní cibule kuchyňské mají podobné obsahové látky a typickou výraznou chuť a vůni. Přesto se liší tak, že představují zajímavou variantu cibulové zeleniny.
Sečka (Allium fistulosum) se těší oblibě v Asii. Vytváří vyšší a hustší porost. Netvoří výrazné cibule, má pouze zdužnatělé válcovité báze podobně jako pór. Chuť není tolik štiplavá jako u kuchyňské cibule. Obsahuje až 1000 mg vitaminu C na jeden kilogram, což je asi dvakrát více než u nati cibule kuchyňské. Nať chutná mírně po česneku.
Zimní cibuli lze vybělit jednoduchým nahrnováním půdy k rostlinám. Na stejném místě ji pěstujeme jako víceletku, obvykle sečku ponecháme 2–3 roky.
Sečku vyséváme na podzim nebo na jaře přímo do řádků vzdálených asi 20 cm poměrně nahusto za sebou. Rostliny můžeme později vyjednotit na vzdálenost asi 10 cm. Závlaha je možná průběžně, stejně jako přihnojení plnými hnojivy asi 2x za sezonu.
V Asii je hojně pěstována a používána forma zimní cibule Allium fistulosum var. viviparum. Místo květenství se tvoří trs pacibulek, z nichž záhy raší nové výhony; tak narůstají poschoďové rostliny.
Tento mrazuvzdorný druh cibule roste již při teplotách okolo 7 °C. Svědčí jí hlinitopísčité půdy, dostatečně vlhké a zásobené živinami. Potřebuje plné slunce; v polostínu nasazuje málo pacibulek. Nároky na výživu jsou srovnatelné s kuchyňskou cibulí.
Cibule se množí dělením trsů nebo z pacibulek. Trsy vysazujeme na jaře, pacibulky od poloviny srpna po 2 až 3 kusech ve sponu 30–45×10–15 cm. Pravidelné odplevelování je nutné, stačí ji zavlažovat jen v první polovině vegetace.
Sklízí se na jaře v době, kdy listy dosahují 30–40 cm. Používá se především nať, ale také lze sklízet samotné malé cibulky. Z jednoho čtverečního metru můžeme sklidit 2 kg natě a 1 kg cibulí.
Foto autor
Ač se to díky mlhám a občasnému mrholení nezdá, v říjnu může být poměrně sucho. Vláha v půdě se po horkém létě obnovuje jen pomalu. S tím musíme počítat při výsadbě nových rostlin, které důkladně zaléváme.