Cibule; přírodní léčivý pokad i nepostradatelná surovina v kuchyni
10. 11. 2023Je jí dostatek, není drahá, dá se dobře pěstovat i skladovat a ještě skvěle léčí řadu zdravotních neduhů. To vše a ještě víc je cibule.
Stabilní spotřeba cibule vypovídá o její atraktivitě a nepostradatelnosti v tradiční české kuchyni, ale i v moderních trendech gastronomie.
Velmi často se cibule využívá také v lidovém léčitelství jako zelenina proti různým chorobám a neduhům, které díky obsahu aktivních látek s antibiotickými účinky dokáže potlačit. Její účinky na zdraví člověka jsou nejsilnější především v syrovém stavu, např. jako součást zeleninových salátů.
Cibule se přes zimu velmi dobře uchovává. Díky variabilitě dostupných odrůd ji tak můžeme mít v čerstvém stavu, a především z vlastní zahrádky, prakticky po celý rok.
Nejrozšířenější způsob pěstování je jarní přímý výsev nebo výsadba ze sazečky. Využívané je také pěstování z předpěstovaných sazenic cibule. Výhodou je snadnější vzcházení, ranější sklizeň a větší výsledná velikost cibulí. Tato varianta pěstování se přímo nabízí pro salátové obří cibule odrůdy Globo, ale i pro ostatní běžné odrůdy, kdy potřebujeme urychlit pěstování, například ve vyšších oblastech.
Od února můžeme provádět výsev do sadbovačů. Použijeme jemný výsevní substrát. Následné přepichování neprovádíme. Volíme sadbovače o průměru 4 cm s dostatečnou hloubkou alespoň 6 cm, kdy do každé komůrky můžeme vložit u běžných cibulí dvě až tři semena. Rostoucí cibule si při následném růstu nekonkurují. V dubnu pak vysazujeme podobně jako u sazečky do sponu 10 x 25–30 cm. Urychlíme tím růst, protože je nemusíme jednotit, a oproti výsevům přímo do půdy, si ušetříme minimálně jedno pletí od plevelů.
Bezpochyby se vyplatí upřednostnit osvědčené domácí odrůdy šlechtěné pro klimatické podmínky, které v Čechách máme. A také odrůdy, které jsou odolné vůči suchu. Za vyzkoušení zcela jistě stojí následující odrůdy:
Tato odrůda je vhodná pro pěstování v sušších klimatických podmínkách. Má silnější kořenový systémem, atraktivní hnědou barvou suknic a navíc vynikající skladovatelnost. Při pěstování ze semene dosahuje hmotnosti až 185 g a předčí tak i mnohé odrůdy dostupné ve formě sazečky. Vegetační doba je okolo 135 dnů.
Univerzální hybridní odrůda, která je vhodná pro naše podmínky.
Cibule mají okolo 170 g a také výbornou skladovatelností.
Patří mezi klasické kulaté odrůdy, které jsou vhodné ke skladování. Cibule mají okolo 150 g. Hodí se také pro pěstování v sušších podmínkách, kde poskytuje stabilní výnosy.
Pro svůj praktický a pravidelně válcovitý tvar je čím dál tím více oblíbenou odrůdou. Cibule mají průměr okolo 5 cm a délku 14–17 cm. Mají výbornou skladovatelnost, netrpí krčkovou hnilobou a hodí se na krájení malých koleček cibule například do salátů, ke gulášům apod.
Odrůda červené barvy, vhodná pro čerstvou spotřebu a dozdobení pokrmů. Cibule mají okolo 145 g a vegetační dobu 110–150 dnů.
Taktéž patří mezi červené odrůdy. Má výrazně lesklou, tmavě karmínovou barvou, která kontrastuje zejména na řezu a vynikne tak na špízech a ve všech čerstvých salátech s cibulí.
Pro svou jemnou chuť, díky vyššímu obsahu sacharidů, je vynikající pro použití do salátů. Zaujme rovněž svou velikostí a hmotností, dosahující při předpěstování až 1 kg.
Tato odrůda vyniká ve své kategorii bílých cibulí delší skladovatelností a odolností vůči předčasnému rašení.
Je vhodná pro časnou sklizeň svazkové cibule s natí. Její vegetační doba je od 77 dnů při jarních výsevech a 55 dnů při letních výsevech.
Foto autor a Shutterstock
Ve druhé polovině září jsou v našich podmínkách již běžné noční mrazíky. Pamatujeme proto na všechny choulostivé rostliny a umístíme je do bezpečnějších míst. Na noc je přeneseme domů, nebo aspoň chráníme rohožemi, fólií nebo netkanou textilií.