Uskladněné brambory: Zimou hodně trpí a dříve se kazí

3. 2. 2023

Přestože dnešní domácnosti počítají s místem pro uskladněné brambory méně než dřív, stále je dost těch, které okopaninu na zimu ukládají.

Někdo brambory umístí do kvalitního chladného sklepa, někdo do izolovaného boxu v kůlně a jiný zkouší s úspěchem bedny zateplené polystyrénovými deskami třeba na balkoně.

Brambory různých odrůd ve sklepě

V chladném sklípku lze vhodné odrůdy uchovat až do jara

Zkušení pěstitelé si pro skladování vybírají pozdní odrůdy, hlízy zdravé a šetrně sklizené, které si zachovávají dobrý zdravotní stav po celou dobu skladování.

Vyšší teplota = rychlejší klíčení

Ideální skladovací teplota se pohybuje okolo 5 (4) až 7 °C. Pokud nejsme schopni tyto podmínky vytvořit, nemusíme panikařit. Jen musíme počítat s tím, že hlíza bude stárnout rychleji. Slupka ztrácí pružnost, hlíza zase rychleji svou optimální konzistenci. Měknutí tak začne o několik měsíců dříve a dříve se začnou objevovat i klíčky. Proč tomu tak je?

Vyšší teplota a teplotní výkyvy větší než 0,75 °C za den, způsobují intenzivnější dýchání. Při dýchání se škrob v bramboře štěpí na oxid uhličitý a vodu (vodní páru). Rychlejší respirace pak vede ke stresu, stárnutí a předčasnému klíčení.

Brambory skladované v pytli

Brambory, které začaly v pytli předčasně klíčit

Nevhodným skladováním jednoznačně tyto procesy urychlujeme. Z tohoto důvodu věnujeme velkou pozornost větrání skladovacího prostoru. Odvádíme tím vlhkost a teplo vznikající při dýchání hlíz a snižujeme obsah CO2. Teplota vháněného vzduchu má být ideálně o 2–3 °C nižší než je ve sklepě. V zimním období proto větráme raději za teplejších slunečních dnů.

Vedle kratší životnosti hlíz se při vyšších teplotách ve skladu více daří i chorobám, jako je:

  • měkká hniloba (Erwinia carotovora),
  • fuzariová hniloba (Fusarium oxysporum f. sp. cepae),
  • hniloba vodnatá (Pythium ultimum var. ultimum).

Obzvláště pak v kombinaci s vyšší vlhkostí.

Zdravý porost brambor

Zdravé porosty brambor na uskladnění necháme přirozeně dozrát

Uskladněné brambory poškozuje mráz

Pokud brambory v zimě skladujeme v garáži nebo přístřešku, může teplota hlíz klesnout i k bodu mrazu. Jestliže se snažíme vyhnout vyšším teplotám, které způsobují předčasné klíčení, ještě důsledněji se bráníme teplotám nízkým.

Při teplotě nižší než 4 °C se v bramborách začíná přeměňovat škrob na glukózu. Chuť brambor se následně mění a sládnou. Pokud teplota klesne pod 0 °C, poškození je výraznější. Dužnina například ztmavne.

Brambory zcela zmrznou při teplotách pod –2 °C a pro konzumování se stávají zcela nevhodné. Při jejich rozmrznutí se napětí slupky snižuje a hlízy jsou na omak trochu měkké. Hlízy pak již nemají dlouhou trvanlivost a hnijí.

I při takových poklesech teplot ovšem obvykle nedochází k poškození všech hlíz. Například uvnitř bedny bývají brambory nepoškozené, ale záleží na okolnostech skladování, hloubce poklesu teplot a délce mrazového období.

Foto K. Hamouz a Shutterstock

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

31. 3. 2023

Řezem broskvoní podle typu výhonů zlepšíme úrodu broskví

Dobré pro přínosný řez broskvoní je naučit se rozlišovat různé druhy výhonů této ovocné dřeviny. Nejkrásnější broskve se tvoří na tzv. pravých plodných výhonech.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x