Topinambury snesou sucho, se zálivkou však bude úrody víc

21. 3. 2022

Nejblíže mají topinambury k chuti kedlubnu. Snadno se pěstují bez chemického ošetření a velmi prospívají lidskému zdraví.

Tato rostlina příbuzná slunečnici získává v poslední době na oblibě. Důvodem je vedle jiného obsah polysacharidu inulinu, jehož kalorická hodnota se blíží nule a který zároveň podporuje rozvoj střevní mikroflóry.

Způsob pěstování topinambur je velmi podobný pěstování brambor, ačkoli jde botanicky o úplně odlišnou rostlinu. Topinambury pocházejí z Mexika, z území indiánského kmene Topinambů. Do Evropy se dostaly po objevení Ameriky.

Topinambury v květu

Rozkvetlé topinambury

V českých zemích se topinambury vysazovaly u zemědělských usedlostí už za první republiky, ale spíše jako doplňková plodina. O jejich renesanci se zasloužil prof. Votoupal zhruba před 30 lety. Z té doby je známa odrůda Běloslupké.

Topinambury odolají mrazu

Pěstovat se dají ve všech oblastech Česka. Dorůstají do výšky až přes tři metry. Tato rostlina krátkého dne zpravidla kvete až na podzim. Nažky však v našem podnebí nedozrávají, proto se topinambury množí hlízami. Relativně dobře roste v suchých podmínkách, v zimě hlízy nepoškodí ani silné mrazy. Pro tuzemské klima jsou zcela mrazuvzdorné. Udává se, že vydrží až –30 °C, proto se dají sklízet celou zimu.

Výnos může dosahovat několika kilogramů z m2. Totéž platí o hmotnosti vzrostlé natě. Hlízy dosahují nejvyšší kvality až po ukončení vegetace, po prvních mrazících.

zimní sklízení topinambur

Pokud to podmínky dovolí, můžeme hlízy sklízet po celou zimu

Jakou odrůdu vybrat

Pro pěstování v našich podmínkách můžeme volit mezi odrůdami s bílou nebo červenou slupkou, s kulatými nebo podlouhlými hlízami. Některé odrůdy mají naopak nepravidelný tvar nebo srůstající hlízy, se kterými se v kuchyni pracuje poměrně obtížně. Při výběru možná někdo zohlední i výšku natě, kterou může úspěšně krmit králíky i větší hospodářská zvířata.

Mezi nejčastější čtyři odrůdy patří:

Zlata

Kvete velmi bohatě již během července, vegetaci ukončuje dříve, než přijdou první mrazy. Může se vysazovat jako okrasná a medonosná květina, která dorůstá do výšky 2 m. Ze čtyř zmiňovaných odrůd dosahuje nejvyššího výnosu, ale kvůli členitému tvaru hlíz se hodí spíše ke krmným účelům.

Růt

Kkvete ve druhé půlce podzimu. Může dorůstat i do výšky 3–4 m. Vejčité hlízy pravidelného tvaru mají červenou slupku, lze je doporučit pro kuchyňské využití.

Skarlet

Vyrůstá do výšky 3 m a kvete velmi málo. Díky vysokému výnosu nadzemní hmoty je nejvhodnější pro krmné účely. Světle žluté hlízy jsou velmi chutné.

Karin

Dorůstá do výšky i přes 3 m a kvete méně. Větší hlízy hruškovitého tvaru jsou světle žluté. Jedná se o univerzální odrůdu s průměrným výnosem.

Topinambury a radost z úrody

Podle vyjádření Ing. Pavla Kasala, PhD., vedoucího oddělení pěstebních technologií Výzkumného ústavu bramborářského, je výnos topinamburů podobný jako u brambor. Tedy  asi 3 kg/m2. Na zahrádce je ovšem možné dosáhnout výnosu i výrazně vyššího. Říká: „Pokud je sucho, rostliny rostou ve stínu nebo mají málo živin, bude výnos menší. Ačkoliv se tedy tvrdí, že topinambur je nenáročný, dobré podmínky zvyšují výnosy.

Pěstovat ho lze na hrůbcích, které usnadní sklizeň. Zahrádkáři obvykle sázejí topinambury do srovnaného záhonu.

Při pěstování je vhodné zarýt do půdy na podzim organické hnojivo (kompost, hnůj), a na jaře před výsadbou pohnojit minerálním hnojivem, např. kombinovaným NPK v dávce max. 0,1 kg na 10 m2. V sezoně není nutné přihnojovat.“

Důležitý je také spon výsadby. Rostlině ponecháváme prostor přibližně 0,25 m2, jelikož tvoří velký trs hlíz s poměrně mohutnou nadzemní částí. Běžně se vysazuje na vzdálenost 75 cm mezi řádky a v řádcích 30–35 cm od sebe. Na zahrádce můžeme použít i spon 50 x 50 cm. Hlízy sázíme do hloubky okolo 10 cm od povrchu hrůbku či země.

Vysazené topinambury

Mladé rostliny topinambur

Na sadbu stačí menší hlízy. Na stanovišti rostou topinambury i ze zlomků hlíz s očkem. Vysazujeme raději  na jaře. Při  podzimní výsadbě totiž hrozí, že hlízy poničí hlodavci (hryzci). Případně v těžkých půdách vznikne během mokré zimy riziko zahnívání. Pro úspěšné a nepoškozené výsadby naopak platí, že termín výnos neovlivní.

Hlízy vykopáváme nejlépe až po zmrznutí natě. Svou kvalitu a chuť získávají teprve po ukončení vegetace.

Hlízy nejvíce narůstají od poloviny srpna do září (až do zámrazu). V tomto období, pokud je suché léto, můžeme zálivkou příznivě ovlivnit výnos.

Topinambury se nedají moc dlouho skladovat. Co tedy s nimi?

  • Hlízy necháme nesklizené a vyrýváme podle aktuální potřeby (když není zmrzlá půda). Můžeme je skladovat v chladnu zhruba 2 týdny. Mají tenkou slupku, proto velice rychle vysychají.
  • Založíme hlízy venku do země, například v přepravce.
  • Pokud nám na záhoně nějaké trsy zůstaly přes zimu, sklízíme je začátkem dubna (podle teploty), než dojde ke klíčení. Sklizené hlízy můžeme ihned sázet.

Možné pěstební problémy

Za vegetace netrpí žádnými chorobami ani škůdci. Pouze na konci sezony se může objevit padlí na listech a  při přemokření se může vyskytnout hlízenka, houbová choroba, ale nemusíme tomu věnovat pozornost.

Zelený plot z topinambur

Hlízy topinambur přirůstají a vyzrávají až do pozdního podzimu (do zmrznutí natě)

 

Pokud chceme odstínit část zahrady, lze topinambur použít i jako sezonní živý plot.

Protože se topinambury množí vegetativně, mohou zaplevelit jen místo, kde jsme je vysadili. Pokud se jich chceme zbavit, je třeba celý rok sesekávat nať, aby se nevytvořily nové hlízy. Pokud zapomeneme na sklizeň, vyroste nám z každé hlízy a hlízky rostlina. Porost bude ale hustý a stonky tenké.

Topinambury a jejich využití

Hlízy můžeme konzumovat čerstvé, v syrovém stavu. Jsou křehké a chutnají po oříšcích. Nejvíce nám připomínají chuť kedlubnu.

Zdravé topinambury

Topinambury v kuchyni

V kuchyni mají topinambury velmi široké využití. Ať už zasyrova do salátů, nebo při vaření jako surovina do polévek. Dají se z nich vařit omáčky, smažit, dusit, vyrábět pyré či moučníky, dokonce i sušit křížaly. Také můžeme malé hlízy nakládat jako náhradu okurek do nálevu. Jen je třeba je déle sterilovat (35–40 min.), jsou totiž tvrdší.

Zdroj: Výzkumný ústav bramborářský v Havlíčkově Brodě, oddělení pěstebních technologií.

Foto P. Kasal, autor a Shutterstock

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

1. 10. 2022

Říjen v okrasné zahradě: ohnivý, žlutý, ideální pro výsadbu dřevin

Vysazujeme jak dřeviny s balem, tak po opadu listů i prostokořenné. První půlka měsíce nás potěší barevností listí. Mráz a vítr podívanou ukončí.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x