Přeroubování ovocných dřevin: Bruste nože, včas řežte rouby
11. 1. 2022Máte ovocný strom, který špatně plodí? Kulhá chuť, vzhled i výdrž ovoce? Pryč s ním? Ale proč, když přeroubování přinese úrodu dřív než nová výsadba.
Dobře a efektivně lze používat jen perfektní a udržované nože. Roubovat či zahladit řezné rány vyžaduje pečlivost, zkušenost a kvalitní nůž.
Měsíce nebo léta trvá pěstování různých rostlin, už proto bychom měli upřednostnit dobré náčiní na roubování, očkování a řez. Nemusíme nutně pořizovat nejdražší nůž. Měl by však mít tvar vhodný pro svůj účel a být dokonale ostrý.
Zahradnické nože se liší tvarem právě podle účelu a většinou je nelze zaměnit.
Nože se dají koupit prakticky kdekoli. A tak na zahradnické nářadí narazíme v tržnici nebo v akci v supermarketech. Ale stejně jako u jiných výrobků se dá říci, že ty opravdu kvalitní tam nenajdeme. V době internetu je však cesta ke kvalitním výrobkům jednoduchá.
Připomeňme si však, že výrobci zahradnického nářadí většinou nejsou nejlepší v celém sortimentu. A tak například výrobce špičkových rýčů nemusí nutně prodávat i špičkové nože. Dokonce se dá říci, že někdy úspěšný výrobce, který se zaměřuje na hobby zahrádkáře, nedosahuje u nožů potřebné kvality. Špičkové nástroje vyžadují při výrobě více zkušeností.
Základem dobrého nože jsou totiž použité materiály a kvalita zpracování. Obecně jsou dobré nože od tradičních specializovaných firem, které se věnují pouze výrobě nožů a to i pro jiné profese.
Jelikož jde o jednoduché pomůcky, může i laik řadu parametrů zhodnotit sám. Předně musí být nůž pohodlný v ruce. Univerzální nože s dvěma a více čepelemi nejsou právě ergonomické.
Čepel se nesmí po otevření viklat do stran a musí jít otevřít přiměřeně ztuha, abychom měli jistou ruku při řezu tahem. Pozor na horlivé prodavače nožů a brousků. Často klamou neznalé zákazníky a ti pak za velké peníze nakupují i to, co nepotřebují, nebo co je méně vhodné pro daný účel.
Kvalitu nožů určuje mimo jiné i použitá ocel. Měla by být současně tvrdá, aby se rychle netupila a zároveň houževnatá a pružná. Ne všichni renomovaní výrobci respektují specifické nároky zahradníků a setkáme se tak i s ocelí tvrdou, ale bohužel křehkou, u které se při práci břit vylamuje.
Nůž určený především pro roubování případně i pro další techniky štěpování jako je chip-budding. Je univerzálně použitelný. Při klasické konstrukci by měl mít dlouhou čepel s rovným ostřím.
Čepel by měla být vybroušena jednostranně, a proto je nutné koupit buď nůž pro praváka, nebo leváka. Případy, kdy prodejce tvrdí, že nůž pro praváka je vhodný pro všechny, jsou trestuhodné.
Střenka, což je část, kterou držíme, by měla padnout do ruky a neměla by mít ostré hrany. Výborná je dřevěná, což je nejpřirozenější materiál, ale není špatná ani plastová. Výrazná barva je výhodou, pokud nám nůž vypadne v sadu z kapsy.
V dnešní době je i v kategorii žabek několik velikostí nožů. Ta tradiční, určená pro ošetřování silnějších větví a k řezu na čípek, mívá silnou rukojeť a i čepel bývá masivní a výrazně obloukovitá.
Dnes jsou velmi rozšířené i drobnější žabky na jemnější práce ve školkách. Je to dáno tím, že řadu úkonů zahradníci s ohledem na produktivitu práce řeší ostrými moderními zahradnickými nůžkami.
Menší žabky se velikostí přibližují roubovacím nožům a mají i podobné vlastnosti. Přesto vyžadují při broušení stejnou techniku jako u velkých žabek, aby ostrá zahnutá špička zůstala zachována.
Právě očkovací nůž je z hlediska možných verzí nejvariabilnější. A tak k odchlípnutí kůry pro očko slouží jak rozkovaná část konce čepele, tak i samostatný jazýček z často odlišného kovu na druhé straně střenky.
Jednoduchá odpověď na to, co je lepší, tu není. Stejně tak čepel může být jak rovná, tak v koncové části oblá. Každopádně musíme při broušení zachovat tvar čepele. Očkovák bychom měli vidět v akci u nějakého zkušeného zahradníka. Pro zvládnutí techniky štěpování, je stejně dobré přiučit se od zkušenějšího.
Především: ohledem na pořizovací cenu, bychom měli kvalitní nože používat výhradně k jejich účelu. Pokud budeme nožem řezat provázky a zeleninu, těžko se s ním pak naučíme dobře roubovat. Nůž je brzo tupý, znečištěný a v případě rozviklání i dále pro svůj účel nepoužitelný. Proto má každý zahradník po ruce běžný nůž na pomocné práce, pro který se zažil název čtvrtý nůž.
Kvalitní a udržované zahradnické nože jsou vizitkou profesionála, zkušeného zahrádkáře a současně i záruka jejich úspěchu. Čas věnovaný odborné práci je cenný a vysoce převyšuje případnou úsporu na nářadí.
Foto autor
Koncem měsíce vysazujeme v teplejších oblastech a podle vývoje počasí hlíznaté květiny, z nichž zejména jiřinky (Dahlia) krášlí zahradu po celé léto až do prvních podzimních mrazíků. Pokud chceme kvetení jiřin uspíšit, můžeme je přirychlit v teplejších podmínkách v květináčích.