Václav Větvička o papouškovi na sklenici vína

27. 11. 2021

Botanik Václav Větvička v tištěném časopise Zahrádkář pravidelně odpovídá zahrádkářům, kteří se ptají po názvu neznámých rostlin. Přidává i zajímavosti.

Odměňuje tak všímavé tazatele za jejich soukromé objevy. Někdy k nim přispěje náhoda. Jindy pěstitelé, zahrádkáři a další příznivci flóry začnou tajemství odkrývat sami. Každé kvítí může být víc než pozoruhodné.

Klejicha s tobolkou plnou rostlinného hedvábí

Dobrý den, pane Větvičko, vedle našeho pole se nachází neobdělaný pozemek, tak jej manžel občas poseče, aby nezarůstal křovinami. Letos se tam objevila skupina neznámých rostlin. Nechali jsme je růst, abychom 
se dočkali květů. Začátkem července rostliny vykvetly a krásně voněly.  Rostliny při poranění roní bílé mléko. Zdravím a těším se, až se od Vás dozvím víc, píše tazatelka.

Tobolka klejichy po dozrání

Tobolka klejichy obsahuje rostlinné hedvábí; foto Shutterstock

Václav Větvička připodobňuje tobolku k papouškovi, který může zdobit třeba sklenku vína

Tobolka klejichy na sklenici jako ptáček na pítku; foto Shutterstock

Václav Větvička odpovídá: To je úžasné, co se Vám urodilo! Máte včely? Je to výborná včelí pastva. Jme­nuje se klejicha vatočník, Asclepias syriaca. Jiná česká jména jsou klejicha mléčící nebo také klejicha hedvábná.

Pochází ze Severní Ameriky a u nás ji rozšiřovali právě včelaři pro její přínos k medonosnosti. Rostlina je i jedovatá – v tom bílém latexu, jehož ronění zmiňujete.

Také se o ni zajímali čalouníci, proto­že poskytuje tzv. rostlinné hedvábí. Teď na podzim už je klejicha jistě plodná. Plody jsou tobolky, vyplněné stříbřitě lesklými chlupy a vlákny, které se používaly do vycpávek apod.

S nezralými plody lze kouzlit: Za jakýsi zobánek, který na nich je, je můžete zavěsit na okraj sklenice, třeba i na sklenku na víno. Vypadají tam jako pa­poušci.

 

Zdroj: Zahrádkář 12/2021

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

8. 2. 2025

Opatrně se zimním řezem choulostivých okrasných dřevin

Do konce února je dobré dokončit prosvětlovací nebo zmlazovací řez okrasných stromů, keřů, popínavých dřevin a těch, které jsme vysadili na podzim a neseřezali je. Stříháme nejprve odolné druhy, u choulostivějších, které přes zimu namrzají, s řezem počkáme.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x