Zahrádkář v září: přesun keře, květy a trendy, židle v zahradě…

27. 8. 2020

Praktické rady, ale například i úvahy odborníka o trendech v pěstování květin mohou zaujmout také v měsíci, který otvírá podzim. Vybrali jsme několik tipů na září i příští roky.

Kořínky pomohou se stěhováním keře

Příprava kořenů ke stěhování keře

Příprava na přestěhování keře

Velké keře je lépe přesazovat po přípravě: Ta spočívá v obrytí rostliny v obvodu koruny do hloubky rýče a ve vyhloubení kanálku asi 10 cm širokého. Ten naplníme substrátem a zaléváme. Za půl roku až za rok (jaro–podzim, podzim–podzim) keř do substrátu prokoření a po vyjmutí se na novém stanovišti lépe ujme.

  • Podzimní příprava nedávno vysazených mladých keřů a jejich přesazení je prostší. Skládá se z prořezání keře, částečného odlistění, opatrného vyjmutí a přesazení na nové místo. Zalijeme ho a stíníme,“ srovnává dva postupy Ivan Dvořák v zářijovém vydání časopisu Zahrádkář pod titulkem Příprava velkých keřů na přesazení.

Budou mít hlízy a oddenky výhodu?

„V sesazovaných miskách se pro svoji barvu listů začínají prosazovat i různé kultivary dlužich (Heuchera). Zdá se mi, že se přístup k výsadbě mění, klade se důraz na to, aby sesazená miska či truhlík vypadal skvěle hned po nasazení. Volí se menší nádoba a s rostlinami se nešetří. Když rostliny odkvetou, výsadba se obmění. Asi i proto se dá kombinovat nekombinovatelné. Jak se bude sortiment dále vyvíjet?

Sestava květin do misky pro okamžitou dekoraci

Sestava květin má vypadat pěkně hned

V dlouhodobějším horizontu asi dojde k podstatným změnám. Z hlediska úspory energií a snížení emise CO2 nebude možné pěstovat sazenice před prodejem několik měsíců ve vytápěných sklenících.
Druhy, které se vysévají v lednu a únoru, budou mít smůlu, alespoň v našich klimatických podmínkách.

  • Ty, co mají rychlý vývoj nebo dokonce oddenek či hlízu, budou profitovat z toho, co jim příroda dala do vínku. Naštěstí druhů letniček a květin, které je možné použít tímto způsobem, je velké množství. Nemusíme se tedy obávat, že nebudeme mít co sázet do truhlíku či na záhon, a hlavně, z čeho se těšit,“ uvažuje pěstitel Josef Černý v článku Vyzkoušejte zapomenuté i nové letničky.
předplatím si Zahrádkáře

Putovní nábytek

„Osvědčil se nám nábytek, který může zahradou putovat podle našich potřeb a nálady. Lehký dřevěný nebo kovový stolek se skládacími židlemi je zahradní klasikou, která se jako doporučený mobiliář objevuje i v našich projektech.

Putovní nábytek do zahrady

Klasika zahradních stolků a židlí

Pokud dobře vyberete, získáte půvabné a neobyčejně praktické vybavení zahrady, které může sloužit i zdobit mezi trvalkovými záhony, v horkém dni pod korunou třešně nebo na kraji louky. A pokud máte větší zahradu, pořiďte si klidně stolků a židlí víc, uvidíte, že vás pohled na ně potěší a navíc je využijete se svými návštěvami,“ píší mimo jiné zahradní architekti Jana a Petr Kolkovi v článku Zahrada zabydlená.

Sklízíme odrůdy

„V září vrcholí sklizeň pozdních odrůd peckovin, češeme a ukládáme podzimní a raně zimní odrůdy jádrovin,“ uvádí Martin Makal aktuální výčet odrůd pod titulkem Zářijové ovocná zahrada. Najdete jej v pravidelném měsíčním kalendáriu časopisu.

Švestka domácí

Švestka Domácí velkoplodá

Pěstitelé fajnšmekři si mohou odškrtávat:

  • Během září dozrávají pozdní odrůdy broskvoní (Suncrest či Cresthaven).
  • Dále dozrávají pozdní odrůdy švestek, pološvestek (například Domácí velkoplodá, Jojo, Stanley, Tophit) a renklódy (Althanova renklóda).
  • Sklízíme podzimní odrůdy jabloní a hrušní. Z jabloní to jsou zejména Melodie, Selena, Gala, Matčino či Zlatá parména.
  • Z hrušní češeme např. odrůdy Boskova lahvice, Karina, Saphira, Amanliská, Charneuská nebo Hardyho, dočtete se v Zahrádkáři na září roku 2020.

Jak uchovat tykve na zimu

Tykve mohou při správné sklizni a následné péči poskytnout plody na zpracování v průběhu celé zimy. Správně zvolený termín sklizně je však zásadní. Pokud listy nezničilo padlí, nechte plody na rostlině co nejdéle dozrávat. Skliďte je ale před příchodem prvních podzimních mrazíků. Slabý mráz vytvoří na povrchu sklovitou skvrnu, kterou plod často rozdýchá a dužnina není poškozena. Takový plod však není vhodný k dlouhodobému skladování.

Tykve rozmanitých tvarů

Také tykve necháme vyzrát, aby dlouho vydržely

Na skladování vyberte plody plně vyzrálé, s co nejtvrdší slupkou. Její tvrdost nejlépe poznáte tak, že do ní zaryjete nehtem. Pokud je na dlouhém výhonu tykve nasazeno více plodů, jsou nejlépe vyzrálé ty nejstarší, nasazené blíže ke kořenu rostliny. Mladší plody s měkkou slupkou nebudou před příchodem prvních mrazů dostatečně zralé. Můžete je sklidit a sníst jako první.

  • Na plodu nechte stopku 2–5 cm dlouhou. Sklizené plody uložte přibližně na dobu jednoho týdne na slunci nebo na vzdušném chráněném místě. aby slupka byla pevnější. Dlouhodobě nízké teploty a vysoká vlhkost po sklizni výrazně snižují skladovatelnost plodů, připomíná v Zahrádkáři 9/2020 pěstitel a semenář Peter Gajdoštin pod titulkem Zimní tykve.

Listopasi, listokazi, listohlodi

„Tato tři slova jsou sice podobná, ale pokaždé označují jiné zástupce hmyzu. Jsou to však slova významově značně výstižná, protože z první části jejich jmen je zřejmé, že souvisejí s listy, a druhá část jmen pak napovídá, že se nějakým způsobem na nich pasou, kazí je nebo je ohlodávají,“ glosuje rostlinolékař Jaroslav Rod pojmenování rodů listopasů, listokazů a listohlodů. Popisovaní druhové se mj. pasou na listech hrachu a kazí nebo ohlodávají listy ovocných dřevin.

Stopy po listopasu čárkovaném

List okousaný listopasem čárkovaným

  • Další detaily najdete na listech zářijového Zahrádkáře, který vám možná až domů přináší listonoš.
chci darovat předplatné

Spařit a ochladit

Blanšírování je velice jednoduchá kuchařská technika. Název je odvozen od francouzského blanchir – zbělit. Jde o způsob úpravy zeleniny, ovoce nebo masa s cílem čistit nebo bělit. Princip spočívá v krátkém spaření a následném rychlém ochlazení.

Blanšírování

Blanšírování: S ochlazením potraviny pomohou kostky ledu

U ovoce a zeleniny se používá k odstranění slupek plodů, které ji mají příliš tuhou nebo silnou, například rajčata, broskve, meruňky, mandle nebo pistácie.

Díky krátkodobému působení zvýšené teploty zůstanou v potravinách zachovány živiny, důležité přírodní látky, chuť i barva. Například mražená zelenina má pak svěžejší barvu a výraznější chuť, vysvětluje Luboš Babička techniku ošetření potravin.

  • Připomeňte si v zářijovém Zahrádkáři návody na blanšírování jednotlivých plodin. Mohou se hodit.

Předplatné časopisu Zahrádkář si můžete objednat také zpětně – v objednávce nastavte dostupná čísla vydání.

chci darovat předplatné
chci objednat předplatné

Obsah

  • Zářijová okrasná zahrada – kalendárium
  • Podzimní trvalkové záhony vhodný sortiment a péče
  • Vyzkoušejte zapomenuté i nové letničky
  • Zahrada zabydlená
  • Růže v nádobách
  • Povídání o zahradě III.
  • Denivky – úžasné trvalky
  • Jak dopadla obnova podzámčí Průhonického parku
  • Klatovské karafiáty letos úžasně kvetly
  • Zářijová ovocná zahrada – kalendárium
  • Sortiment významnějších odrůd ořešáku vlašského
  • Gloster Pomologická diskuse
  • Zářijová zeleninová zahrada – kalendárium
  • Štěpán bílý nepaličák s výraznou chutí a výbornou skladovatelností
  • Cizrna beraní
  • Ptačí migrace II.
  • Svažité pozemky – jak je nejlépe a nejsnadněji využít?
  • Listopasi, listokazi a listohlodi
  • Poškození plodové zeleniny roztočíkem širokým
  • Odpovídá rostlinolékař
 Jaroslav Rod
  • Zahrádkaření bez zahrádek aneb sněz si svoje město
  • Sečení luk technikou a sušení sena
  • Václav Větvička odpovídá
  • Trochu jiné brambory fejeton Václava Větvičky
  • Zahrádkářské akce
: Den časopisu Zahrádkář na Zahradě Čech se blíží
  • Květy 2020: Voda základ života
  • Křížovka o ceny

Zahrádkářka, příloha pro ženy, muže i děti

  • S Florentýnou v kuchyni – září
  • Houbová omáčka
  • Plněné zelné listy
  • Šťouchané brambory s houbami
  • Cheesecake
  • Vyzkoušejte
  • 
Horký královský nápoj
  • Trnkový likér
  • Zimní bonbony plné síly
  • Dřišťálové sušenky
  • Kalina, dřišťál a mahónie z pohledu jedlosti a jedovatosti
  • Gynostema pětilistá
  • Mořská svítilna krok za krokem
  • Jak na patogeny v ovoci a zelenině
Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

20. 4. 2024

Včelí pastva na zahradě: Jak rizikový je postřik chemií

Zahrádka ožívá květy jarních cibulovin, stromů a keřů. Pamatujeme na svých zahrádkách na včely s jarní pastvou, včelstva budou silnější a vaše zahrádka bude lépe plodit. K medonosným rostlinám patří kromě ovocných stromů např. rybíz.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x