Proč červenají kořeny česneku? Na vině je houbová infekce

3. 9. 2019

Dotaz: Při sklizni česneku jsem zjistil, že některé jeho kořeny jsou načervenalé. Je to normální jev nebo příznak nějaké choroby? Pokud ano, lze se jí bránit a jak?

Odpověď: V zahraniční literatuře se občas píše, že původcem načervenalých kořenů cibulové zeleniny je houba Setophoma (syn. Phoma) terrestris. Osobně jsem z takovýchto kořenů vždy izoloval jen půdní houby z rodu Fusarium, které nejprve infikují kořeny a později infekce z nich přecházejí přes podpučí na cibule.

Hniloba cibulí se pak projeví buď již za vegetace anebo až při skladování. Jakákoliv chemická ochrana proti této chorobě je málo účinná, a proto základem je používání zdravé sadby a minimálně čtyřletý odstup v pěstování jakýchkoliv cibulovin.

Odrůdy česneku jarního typu jsou méně napadány než typu ozimého. Částečnou účinnost má moření stroužků česneku před výsadbou přípravkem Rovral Aquaflo.

Červenání kořenů česneku

Slabé příznaky červenání kořenů česneku

Foto autor

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Aby vám nic neuteklo...

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit si časopis darovat předplatné

Kalendárium

7. 7. 2020

Jahodník po sklizni potřebuje letní péči: čištění, pletí, výživu

Po sklizni pečujeme o jahodník podle stáří porostu. Buď odstraňujeme šlahouny, okopáváme a plejeme, nebo záhon rušíme, případně plánujeme výsadbu.

zobrazit další rady a tipy