Proč červenají kořeny česneku? Na vině je houbová infekce

3. 9. 2019

Dotaz: Při sklizni česneku jsem zjistil, že některé jeho kořeny jsou načervenalé. Je to normální jev nebo příznak nějaké choroby? Pokud ano, lze se jí bránit a jak?

Odpověď: V zahraniční literatuře se občas píše, že původcem načervenalých kořenů cibulové zeleniny je houba Setophoma (syn. Phoma) terrestris. Osobně jsem z takovýchto kořenů vždy izoloval jen půdní houby z rodu Fusarium, které nejprve infikují kořeny a později infekce z nich přecházejí přes podpučí na cibule.

Hniloba cibulí se pak projeví buď již za vegetace anebo až při skladování. Jakákoliv chemická ochrana proti této chorobě je málo účinná, a proto základem je používání zdravé sadby a minimálně čtyřletý odstup v pěstování jakýchkoliv cibulovin.

Odrůdy česneku jarního typu jsou méně napadány než typu ozimého. Částečnou účinnost má moření stroužků česneku před výsadbou přípravkem Rovral Aquaflo.

Červenání kořenů česneku

Slabé příznaky červenání kořenů česneku

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

7. 9. 2024

Jak poznat, že nastal čas na sklizeň jablek a hrušek

Správná sklizňová zralost nastává zpravidla při snadné odlučitelnosti stopky od větévky. Jsou však odrůdy u kterých to neplatí, potom se hodnotí ostatní znaky: barva jadérek, vybarvení slupky a i větší propad plodů za bezvětří.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x