Méně znamená více aneb chyby v péči o pokojové rostliny
28. 1. 2021Očividně chřadnoucí pokojovou rostlinu mívá často na svědomí poškození abiotického původu. Nezavinili ho ani choroby, ani škůdci. Způsobily je pěstební podmínky.
Dotaz: Při sklizni česneku jsem zjistil, že některé jeho kořeny jsou načervenalé. Je to normální jev nebo příznak nějaké choroby? Pokud ano, lze se jí bránit a jak?
Odpověď: V zahraniční literatuře se občas píše, že původcem načervenalých kořenů cibulové zeleniny je houba Setophoma (syn. Phoma) terrestris. Osobně jsem z takovýchto kořenů vždy izoloval jen půdní houby z rodu Fusarium, které nejprve infikují kořeny a později infekce z nich přecházejí přes podpučí na cibule.
Hniloba cibulí se pak projeví buď již za vegetace anebo až při skladování. Jakákoliv chemická ochrana proti této chorobě je málo účinná, a proto základem je používání zdravé sadby a minimálně čtyřletý odstup v pěstování jakýchkoliv cibulovin.
Odrůdy česneku jarního typu jsou méně napadány než typu ozimého. Částečnou účinnost má moření stroužků česneku před výsadbou přípravkem Rovral Aquaflo.
Foto autor
Správná sklizňová zralost nastává zpravidla při snadné odlučitelnosti stopky od větévky. Jsou však odrůdy u kterých to neplatí, potom se hodnotí ostatní znaky: barva jadérek, vybarvení slupky a i větší propad plodů za bezvětří.