Ořechy jsou zdravé, ale i zdraví ořešáku je dobré chránit
30. 1. 2021Vlašské ořechy patří k nejzdravějším potravinám. Obsahují cenné tuky, vitaminy a jiné látky. Ale je třeba je bránit před chorobami a škůdci.
Řez ořešáků má poměrně přísná pravidla, strom je na řez citlivý a špatně zvolený termín může dřevině ublížit. Přitom – na rozdíl od minulosti – se dnes řez více týká mladých stromků.
Dřívější pěstování ořešáků ze semen nevyžadovalo jarní výchovný řez, protože užívané semenáče začínaly plodit mezi desátým až patnáctým rokem nebo i později. Tak mladé semenáče mají od přírody dáno, že neplodí. Plodnost se dostavuje až v dospělosti. Navíc většině semenáčů v období dospívání naroste poměrně pravidelná koruna, takže výchovný řez nebývá potřeba.
V dnešní době pěstujeme převážně roubované ořešáky, které začínají plodit ve druhém až třetím roce po výsadbě. Některé dokonce již ve školce druhým rokem po naroubování.
Předčasnou plodností dochází k růstovým deformacím korunek některých mladých stromků. Některé plodící větve zakrňují v růstu, jiné rostou bujněji. Vznikají krátká, vidličnatá rozvětvení, způsobená brzkou plodností.
Naopak, některé větve, které nezaplodí, rostou bujněji než větve plodné, takže dochází k nerovnoměrnému růstu a k vychýlení mladých korun.
Proto je určitá úprava korunek mladých stromků výchovným řezem potřebná.
Foto autor
Poměrně velkému zimnímu nedostatku světla, které je důležitým růstovým a vývojovým faktorem pro řadu pokojových rostlin, přizpůsobíme především zálivku.