Než zaperlí bublinky aneb jak servírovat šumivé víno
31. 12. 2021Šumivé víno patří k oslavám na celém světě. Perlení bublinek lahodí oku a rozvíjí aroma. Oblibě šumivých vín odpovídá i jejich rozmanitá nabídka.
Výběr uzávěru láhve s vínem je klíčový pro kvalitu vína. Vedle tradičních korkových zátek se zabydlely nové typy uzávěru láhví. Čím se liší?
Zátku vinař vybírá s ohledem na víno, na dobu jeho zrání v lahvích, na to, zda jde o bílé, růžové nebo červené víno. Na mladé víno použije jinou než na víno určené k archivaci.
Víno v láhvi ovlivňuje kyslík, který se hromadí v prostoru mezi uzávěrem láhve a hladinou vína. Kyslík může do vína dále pronikat přes samotný uzávěr nebo z prostoru mezi uzávěrem a stěnami láhve.
Oxidace je proces, který dokáže významným způsobem ovlivňovat kvalitu vína v pozitivním nebo negativním směru. Už Louis Pasteur věděl, že kyslík je základem výroby kvalitního vína, ale musí se do vína dostávat pouze v určitém množství. Oxidace ovlivňuje především fenolické a aromatické látky a tím přímo konečnou senzorickou kvalitu vína.
Nejtradičnějším uzávěrem lahví s vínem je korek. Využívá se pro něj
Korek se získává z borky korkového dubu (Quercus suber). Periodicky se sklízí ze stromů každých 9 až 12 let.
Korkový uzávěr se užívá především pro červená vína, protože dokáže propouštět kyslík a tím pozitivně ovlivňovat zrání vína. Pomalé pronikání kyslíku u červených vín může ovlivňovat a zjemňovat strukturu tříslovin.
Tradičně se korkový uzávěr užívá rovněž u „velkých“ bílých vín.
U korkového uzávěru se vinař rozhoduje i podle toho, jaký vliv bude na víno mít uložení láhve. Jestliže víno není s korkem v přímém kontaktu, tzn. při vertikální pozici láhve, mohou do volného prostoru mezi zátkou a hladinou vína pronikat pouze těkavé organické sloučeniny.
V případě takového horizontálního uložení láhve, kdy se víno dotýká korku, se mohou jednotlivé netěkavé sloučeniny pohybovat mezi korkem a vínem a naopak. Korkový uzávěr je propustnější pro kyslík na začátku zrání vína v láhvi a postupem času propustnost klesá.
Použití korkových uzávěrů s sebou přináší také možnost výskytu pachuti po korku ve víně. Tato vada je pro konzumenty vína nepřijatelná. Jako příčina byla zjištěná přítomnost látky TCA (2,4,6 – trichloranisol).
Dalším používaným uzávěrem jsou plastové uzávěry. Tento typ uzávěrů je velmi rozšířený u vinařských podniků, ale také u malovinařů. Tyto uzávěry prošly výrazným technologickým vývojem a dnes je možné mluvit o absolutní senzorické neutrálnosti a kvalitní přizpůsobivosti pro hrdlo láhve. Mají také určitou propustnost pro kyslík.
Plastové uzávěry se však dnes často nahrazují šroubovacími a skleněnými uzávěry. Spotřebitel u tohoto typu závěrů často váhá, protože má víno spojené především s korkovým špuntem. Jakékoliv obavy jsou však zbytečné. Tyto typy uzávěrů se cíleně využívají pro určité typy vína a počítá se s jejich pozitivním vlivem na kvalitu vína.
Šroubovací uzávěry vinaři nasazují na růžová vína nebo na svěží bílá vína. Tyto typy uzávěru jsou nepropustné pro kyslík. Ve víně je proto zachovaná táž kvalita, jako při lahvování.
Podobným typem jsou skleněné uzávěry, které se využívají především pro bílá a růžová vína. Často se objevují i u vín s charakterem terroir, protože cílem vinaře je zachovat maximální odraz vinice v hotovém víně, čemuž tento typ uzávěrů výrazně pomáhá.
Pozitivem obou typů uzávěrů je jednoduchá manipulace. Láhev snadno otevřete a zavřete. Soudobé typy uzávěru umožňují vinaři, aby podle svého rozhodnutí zachoval chuťové vlastností a vůni vína v okamžiku, kdy bude lahvovat.
Foto autor
Zahrada se připravuje k zimnímu odpočinku. Okrasné stromy a keře vystřídaly všechny odstíny podzimních barev, které se k radosti našich očí tu a tam vykoupaly v odlivu slunečních paprsků.