Jak na vrcholové tvary révy, proč je použít pro stolní hrozny
7. 4. 2022Vrcholové tvary révy mají plodné dřevo rozmístěné na vrcholu kmínku. Kvalitu hroznů podpoří oslunění letorostů.
Réva vinná plodí na jednoletém dřevě. Zimní očka (pupeny) révy jsou složena z očka hlavního a dvou oček vedlejších.
Na letorostu, který vyrůstá z hlavního očka, je největší násada květenství a většinou také největší hrozny. Teoreticky mohou ze zimního očka vyrůstat tři letorosty. Při podlomu potom na keři ponecháme většinou pouze jeden letorost z jednoho zimního očka. Počet oček ponechaný při zimním řezu na keři v takovém případě určuje počet letorostů.
Zahrádkáři častěji pěstují stolní odrůdy révy. Ty jsou náročnější na teplo a slunce.
Není proto vhodné keře přetěžovat vysokou úrodou, protože ta se negativně projeví na vzhledu hroznů, velikosti hroznů, bobulí. Sníží i jejich chuťovou kvalitu.
Na každém letorostu je vidět jeden velmi dobře vyvinutý hrozen. Další hrozny jsou pak menší a také začínají později vyzrávat, což prozrazuje i vybarvení bobulí.
U stolních odrůd proto kombinujeme počet oček ponechaných při řezu na keři s redukcí násady hroznů během vegetace.
Další obrázek ukazuje keř, kde násadu ovlivnil pouze počet oček ponechaný při zimním řezu. Na letorostu rostou až tři nové letorosty. Násada hroznů je proto velmi vysoká.
Třetí obrázek ukazuje odrůdu Moldova, kde pěstitel naopak redukoval násadu hroznů na jeden hrozen na letorost. Hrozny odrůdy Moldova potom dosahují vynikající kvality.
Při zahrádkářském pěstování proto na keři ponecháme jeden dlouhý tažeň s počtem 8–16 oček nebo dva tažně s počtem 6–8 oček na letorost (tažeň).
Toto tzv. zatížení, které nastavujeme zimním řezem, kombinujeme s redukcí násady hroznů. U stolních odrůd většinou odstraňujeme celé hrozny. Na keři ponecháváme vždy pouze jeden, nejlépe vyvinutý hrozen na letorost.
K přetížení keřů plodnými očky častěji dochází na pergolách nebo i jiných kordonových tvarech. Také u těchto tvarů počítáme očka, která na keři při řezu ponecháme.
Na kordonových tvarech často dochází k intenzivnímu rašení ze spících oček, takže má pak velmi významnou úlohu i podlom.
Snímek ukazuje kordonový tvar se zcela optimálním počtem oček ponechaných na keři. Keře s kordonovými tvary zatěžujeme plodnými očky postupně a sledujeme, jak na zatížení keř reaguje.
Jestliže dochází ke slabému růstu a vývoji menších hroznů, omezíme násadu hroznů během vegetace a poté v zimě ponecháme nižší počet zimních oček na keř. U kordonových tvarů využíváme řez na čípky nebo krátké tažně.
Na keřích umístěných u různých staveb můžeme tedy využívat řez na tažně nebo kombinaci řezu na tažně a krátké čípky, jak ukazuje fotografie. Zatížení upravíme i podlomem. Tak získáme krásně vzdušný keř s optimální násadou a dobrým osluněním všech hroznů.
Připomenu, že zatížením se rozumí počet oček ponechaných na keři při zimním řezu. Podlom provádíme po rašení oček, nejčastěji ve stádiu, kdy mají letorosty délku 10–15 cm.
Z jednoho očka mohou vyrůstat až tři letorosty, ale při zahrádkářském pěstování révy vinné dva letorosty vylámeme a ponecháme růst jeden letorost.
Foto autor
V Česku jsou rozšířeny všechny kmeny šarky švestky, které napadají všechny druhy modrých peckovin, meruněk a broskvoní. Virus je přenášen mšicemi, dále je šířen ovocnými výpěstky – rouby a očky, vegetativně množenými podnožemi.
Je to velmi poučné. Poradili jste, kdy řezat vinnou révu a jak. Děkuji