Jak dlouho lze skladovat stolní hrozny révy a které odrůdy

9. 12. 2022

Abychom mohli stolní hrozny úspěšně skladovat, musí být v bezvadném zdravotním stavu. Proto pečujeme o zdraví révy po celou vegetaci.

Během sezony chráníme keře včetně piwi odrůd proti padlí révy vinné a hnilobám, které mohou hrozny výrazně poškozovat.

Neskladujeme hrozny, na kterých se objevují sebemenší příznaky hnilob, zejména šedé hniloby hroznů révy. Velmi důležitá je identifikace těchto příznaků, protože hniloba se často rozvíjí ve velmi hustých částech hroznů, mezi bobulemi a je méně patrná.

Nevhodné pro skladování jsou i hrozny, u nichž dochází k praskání nebo jinému poškození bobulí, například hmyzem. Poškozeným bobulím hrozí snadná infekce.

Stolní hrozny napadené hnilobou odstraňujeme

Silně nahnilé hrozny je třeba z keřů odstranit, protože mohou představovat zdroj šíření hniloby

Rané odrůdy mají tenkou slupku

Možnost skladovat stolní hrozny révy závisí vedle jiného na odrůdě. Méně vhodné pro dlouhodobé skladování jsou rané odrůdy révy vinné, jako jsou Prim, Vostorg, Nero, Panonia Kincse, Julski Biser a řada dalších.

Rané odrůdy mají většinou tenkou slupku bobule. V době sklizně mají často ještě zelenou nezdřevnatělou třapinu, která je rovněž náchylná na vypařování vody. Při jejich skladování velmi rychle dochází k zasychání třapiny a později ke zmenšování objemu bobulí.

V ideálním případě a při velmi dobrém zdravotním stavu skladujeme tyto hrozny v chladničce 10–20 dnů.

Stolní hrozny některých odrůd sklízíme až do zámrazu

V sortimentu stolních odrůd najdeme rovněž takové, které vydrží poměrně dlouhou dobu na keřích, nemusíme je skladovat a můžeme je průběžně sklízet přímo z keře. V tomto směru je zajímavou odrůda Alden, kterou je možné sklízet od poloviny září.

Jestliže jsou hrozny v dobrém zdravotním stavu a nejsou poškozeny především padlím révy, lze je z keře sklízet postupně až do zámrazu. Jak odrůda dozrává, zlepšují se její chuťové vlastnosti.

Stolní hrozny odrůdy Alden jsou vhodné ke skladování

Hrozny odrůdy Alden jsou vhodné ke skladování

Které odrůdy révy se hodí pro delší skladování

Pro dlouhodobé skladování jsou vhodné především pozdní odrůdy s pevnou bobulí a silnější slupkou. Ve vinici dozrávají v první polovině října. Zástupci takových odrůd mohou být Jalovenskij Ustojčivyj, Jubiulej Žuravlia nebo Moldova.

Skladování stolních hroznů prospěje jejich rychlé ochlazení. Tím minimalizujeme ztrátu vody z bobulí, omezíme rozvoj houbových patogenů a snížíme hodnota respirace bobulí.

Jak skladovat stolní hrozny

Pro skladování je významné zdřevnatění třapiny. Stupeň zdřevnatění třapiny ovlivňuje její dehydrataci. Hrozen je složen z bobulí a třapiny. V době sklizně představují bobule 96 % hmotnosti hroznu a třapina 4 %. Dehydratace – ztráta vody z třapiny v době skladování je významnější nežli z bobulí. Bobule mají voskovou vrstvu na slupce, která omezuje odpařování.
Rovněž hodnota respirace plodů ovlivňuje možnost a délku skladování.

Správnou teplotou skladování lze omezit ztráty hmotnosti, proto se ji snažíme udržovat v rozmezí +1 °C až –1 °C. V žádném případě však nesmí poklesnout pod -1,5 °C, hrozny by zmrzly. Relativní vzdušná vlhkost by měla být blízká 95 %. Čím vyšší je relativní vzdušná vlhkost, tím nižší jsou ztráty vody z bobulí.

Jako ochranu proti houbovým chorobám je možné využít oxid siřičitý (SO2). Aplikace SO2 při skladování ničí mycelia a spory houbových patogenů na povrchu bobulí. Omezuje rovněž hnědnutí třapiny.

SO2 však lze aplikovat pouze v případě potřeby, tj. při výskytu patogenů, neboť při velmi častých aplikacích se mohou ukládat v hroznech rezidua vyvolávající alergie. Před sněděním je dobré hrozny vždy omýt.

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

13. 4. 2024

Duben je příznivým měsícem pro výsadbu trvalek

Po 5–10 letech podle druhu ustávají trvalky ve vývoji a růstu. Proto je dobré jejich zmlazení a případné rozmnožení. Dělení provádíme v době, kterou určí termín kvetení toho či onoho druhu: před rašením, po odkvětu nebo časně na podzim. Rozmnožit je můžeme i odkopky.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x