Spory strupovitosti kazí jablka. A trápí jabloně. Jak jim pomoci?
9. 7. 2022V minulosti spory strupovitosti koncem června ztrácely dech. Při vyšších teplotách a vlhkostních poměrech dnes však houbová choroba škodí dál.
Sloupcovité jabloně mají své české zástupce s tanečním jménem. Nechte na zahradě rozeznít odrůdy Lambada, Rumba nebo Swing.
Předcházely jim anglické odrůdy sloupcovitých jabloní:
Byly sice první, ale zdaleka ne tak chutné. Měly střídavou plodnost, krátkou skladovatelnost a byly citlivé ke strupovitosti jabloně.
Představované sloupcové odrůdy jsou šlechtěné s pečlivostí výběru z širší základny křížících se odrůd. Vznikaly pod rukama šlechtitelského týmu Ústavu experimentální botaniky Praha AV ČR, v. v. i., z výzkumné stanice Střížovice. Tyto odrůdy mají uděleny národní odrůdová práva.
Popis odrůd vychází ze stromků pěstovaných na odpovídajících bujně rostoucích podnožích typu MM106 nebo MM111. Odrůdy jsou uvedeny v pořadí podle termínů konzumní zralosti.
Patří mezí raně zimní odrůdy. Tato odrůda byla zkoušena pod šlechtitelským označením UEB4181/1. Odrůda vznikla křížením klasické odrůdy Gold Bohemia a sloupcovité Moonlight.
Vzrůstnost stromu je velmi slabá, typ sloupcovitý. Nasazení plodů na krátkých výhonech je jednotlivě nebo i ve shlucích.
Plod po probírce je středně velký až velký, tvar kuželovitý, středně žebrovaný, bez masitých svalců na vrcholu. Základní barva plodu je žlutá, krycí je jen někdy na osluněné straně jako nevýrazné růžovočervené líčko. Slupka středně tlustá, hladká, středně mastná bez ojínění.
Dužnina je bílé barvy, jemné konzistence s větší šťavnatostí a nasládlou chutí. Stopka je středně tlustá až tlustá a krátká.
Sklizňová zralost plodů je začátkem října, konzumní zralost pak od listopadu. Plody lze skladovat do poloviny února.
Odrůda je rezistentní proti napadení strupovitostí a více odolná vůči padlí.
Patří k zimním odrůdám. Byla zkoušena pod označením UEB4305/4 a vznikla křížením klasické odrůdy Red Topaz a Rondo.
Vzrůstnost stromu je slabá, typ je sloupcovitý. Nasazení plodů je na krátkých výhonech převážně ve shlucích.
Plod po probírce je středně velký, tvar ploše kulovitý, bez výrazných žeber se středně masitými svalci na vrcholu. Základní barva plodu je žlutá, krycí červená, celoplošně rozmytá. Slupka středně tlustá, hladká, středně mastná bez ojínění.
Dužnina žlutavé barvy je jemné konzistence, středně šťavnatá a sladce navinulá. Stopka je středně tlustá a krátká.
Sklizňová zralost je od poloviny října, konzumní zralost pak od prosince. Plody lze skladovat do konce února.
Odrůda je rezistentní proti napadení strupovitostí a více odolná vůči padlí.
Další zimní odrůda tančící jabloně, která byla zkoušena pod označením UEB4184/1. Vznikla křížením rezistentní odrůdy Elise Rathke s deštníkovým charakterem růstu a sloupcovité Rondo.
Vzrůstnost stromu je slabá až středně bujná, typ sloupcovitý. Někdy je třeba zakrátit prorůstající obrost, který se tu a tam objevuje. Nasazení plodů na krátkých výhonech je převážně ve shlucích.
Plod po probírce bývá středně velký, ploše kulovitého tvaru, se znatelným žebrováním, bez masitých svalců na vrcholu. Základní barva plodu je žlutozelená, krycí hnědočervená, celoplošně rozmytá s nevýrazným žíháním. Slupka je tlustá, hladká, se znatelnými lenticelami, na povrchu slabě ojíněná.
Dužnina zelenavé barvy, jemné konzistence je více šťavnatá a sladce navinulá. Stopka středně tlustá a středně krátká.
Sklizňová zralost je koncem října, konzumní zralost od ledna. Skladovat lze do konce března.
Odrůda je rezistentní proti napadení strupovitostí, avšak méně odolná vůči padlí.
Zdá se, že použitím sloupcovitých odrůd při křížení se tato vlastnost objevuje také u nových odrůd, které rozšiřují tuto moderní skupinu. Samozřejmě, že je to věcí výběru a šlechtění, ale je zřejmé, že kolumnární gen je přenosný do dalších nových odrůd.
Zdroj: ÚKZÚZ, Národní odrůdový úřad
Foto autor
Ovocné stromy můžeme začít prořezávat již v prvním měsíci roku. Podmínkou je však teplota nad bodem mrazu, které trvá aspoň několik dní po sobě. Průklest v tomto období děláme u jabloní a hrušní, u rybízu a angreštu.
Dobrý den.
Jsou i odrůdy balerin co nejsou vyloženě kyselé a navinulé ?
Je nějaká odrůda chuti Goldenu či Šampionu ?
Dost pěstitelů si stěžuje na kyselost.
Jak zmladit balerinu , která má většinu plodů už jen na vrcholu a to i kolem 3m?
Kdysi mi na to v Holovousích řekly , že tento problém ještě neřešily a že asi uřezat na pařez a začít nanovo z nového výhonu.
Jsou teď nějaké poznatky v tomto problému ?
Děkuji.
Teď nevím, jestli nejsou odrůdy ještě sovětské, ale stromy byly z Litvy. Ale které mám odzkoušené a mají jiný typ chuti než naše, je třeba Letnoje Kičiny nebo Moskovskoje Ožerelje, Uldis, KoraL a z našich Goldline. Lambáda mi také přijde spíše sladká než sladkokyselá. Takže ty bych řadil do sladkých, některé spíše do spartanovské sladkosti než šampionovské. A jestli byste toleroval odrůdu Pidi nebo James Grieve s kompaktním růstem, máte další dvě.
Asi je to krátká doba, ale po 12 letech kvete celý stromek odspodu. Možná je to tím, že jsem řezal do těch hustých kytiček po celém stromě, a tím je asi průběžně zmlazoval. No a balerinu, která plodí jen na vršku a není podle mé chuti bych seřízl nad zemí a přerouboval. A to rouby takové sloupcovky, kterou jsem na nějaké výstavě ochutnal a byla dle mého gusta.