Odkud pocházejí nejlepší odrůdy jablek Hornobělské pětadvacítky?

14. 10. 2020

Pro velký zájem o poznatky a hodnocení zahrádkářů z Horní Bělé na Plzeňsku, kteří dlouhodobě zkoušejí odrůdy jabloní, nabízíme podrobnosti k výběru těch nejlepších.

Připomeňme, že Horní Bělá leží v nadmořské výšce 500 m nad mořem. V poměrně drsném klimatu hornobělští pěstují, vyhodnocují a degustují odrůdy již od konce 50. let minulého století.

Odzkoušením více než 900 odrůd shromáždila Základní organizace Českého zahrádkářského svazu v Horní Bělé poznatky cenné jak pro pěstitele v podobných klimatických podmínkách, tak i pro mnohé další, kteří mají jabloně na zahradě, znají a využívají rozmanitost odrůdových chutí.

Mantet

Mantet, foto časopis Zahrádkář

Hornobělská pětadvacítka se stala mezi zahrádkáři pojmem a tématem diskusí. Ale současně je až pozoruhodné, jaký zájem o tuto dlouhodobou zkušenost projevuje mnoho dalších lidí, kteří se o této informaci dozvídají nově.

Sami hornobělští zahrádkáři zhodnotili na jaře 2018 význam svých poznatků takto: „V pořadí již desátý aktualizovaný výběr pětadvaceti našich nejoblíbenějších odrůd představuje zřejmě to nejlepší a nejvhodnější, co můžeme k pěstování na zahrádkách doporučit.“

Jde o tyto odrůdy:

Mantet

Pochází z Kanady. Nejlepší letní odrůda, v degustacích ve své kategorii stále nepřekonatelná. Ovoce zraje v poslední dekádě srpna, je střední velikosti, na sluneční straně zbarvené do lákavé červené barvy.

Silně voní. Je však lehce otlačitelné a náchylné ke strupovitosti. Snáší hůře sucho, hlavně v době nazrávání.

Strom roste středně bujně, vyžaduje každoroční pečlivý řez s pravidelnou výměnou plodonosného dřeva. V opačném případě má, tak jako většina letních odrůd, sklony ke střídavé plodnosti. Všechny současně zrající odrůdy nemají vzhledem k jeho mimořádným chuťovým parametrům proti němu stále šanci. Proto mu také i nadále tolerujeme jeho nedostatky.

Degustační průměr: 8,0

Mio

Původem ze Švédska, kde v roce 1948 vzniklo z rodičovské kombinace Worcesterská x Oranie. Sklízí se postupně od začátku září, dá se i měsíc skladovat. Strom roste bujněji, s tendencí silného zahušťování. Vhodnou podnoží je typ M9, zaručuje pravidelné sklizně vysoce kvalitního, dobře vybarveného ovoce.

Mio

Mio, foto časopis Zahrádkář

Při klasickém, nebo špatně prováděném, řezu alternuje v plodnosti a plody jsou výrazně menší. Padlím trpí slabě. Ke strupovitosti je zato značně odolné.

Degustační průměr: 7,0

Mollies Delicious

Americký několikanásobný kříženec (Golden x Close x Grawenstein x Engewood). Ovoce zraje koncem září až do poloviny listopadu, podle roku, typu podnože, velikosti plodů i stanoviště. Je v průměru větší, kuželovité, žebernaté, z poloviny kryté žíháním i souvislou červenou barvou.

Chuť je zajímavě kořenitě nahořklá, ale sladká – vynikající. Předpovědi některých odborníků, že ve vyšších polohách nenajde uplatnění, se nepotvrdily. Toto tvrzení vedlo pouze k tomu, že ke škodě věci, není dodnes tato odrůda povolena (registrována). Roste spíše slaběji, proto je nutno volit vzrůstnější podnože. Trpí více padlím, strupovitostí pouze středně. Kultivar je oblíben zejména u ženské části populace.

Degustační průměr: 7,6

Chehalis

Raně podzimní odrůda, pro většinu drobných pěstitelů, bohužel, neznámá. Pochází z USA, kde vznikla jako semenáč blíže neurčených rodičů. Stromy rostou bujněji, zdravě a brzy nastupují do plodnosti. Ta je však v dalších létech spíše průměrná, méně často nadprůměrná.

Plody jsou velké, žlutozelené barvy, velmi dobré chuti, s mimořádně jemnou a šťavnatou dužninou. Češe se zhruba v polovině září, uzrává během 14 dnů. Vydrží jen přes říjen.

Degustační průměr: 7,4

Desert (TE-813)

Vznikl v Těchobuzicích z křížení Golden x Coxova. Po obou rodičích zdědil velmi dobré chuťové vlastnosti. Stromy rostou středně silně, zdravě, často plodí už na roubech.

Sklízí se postupně od druhé poloviny září do první dekády října. Uzrává asi měsíc po sklizni, vydrží při dobrém uskladnění do vánoc. Jedná se skutečně o desertní, velmi výkonnou stolní odrůdu, která vhodně obohacuje podzimní sortiment. Při nevhodném řezu a přeplození má sklony ke střídavé plodnosti. Strupovitostí trpí středně, padlí se prakticky nevyskytuje.

Degustační průměr: 7,0

Vitos

Polský kultivar z křížení Fantazia x Primula. Stromy rostou středně bujně a dobře obrůstají. Úrodnost je každoroční, průměrná, střídavě vyšší.

Plody, podobné výchozí odrůdě, vynikají rovněž vysokou kvalitou, zdědily však citlivost k otlačení a sklony k hnilobě. Češe se v polovině září, konzumně dozrává v říjnu, s výdrží do vánoc. V praxi se jedná o pěstitelsky vylepšenou Fantazii, což bylo zřejmě i záměrem šlechtitelů. Je rezistentní ke strupovitosti.

Degustační průměr: 7,6

Lipno

Kříženec Vanda x Rubinola. Původ: Ústav experimentální botaniky AV ČR Střížovice. Zprvu roste bujněji, později růst poněkud slábne. Podnože volíme dle zvoleného tvaru.

Jabloň odrůdy Lipno

Lipno, foto D. Nesrsta

Plody jsou v průměru nadprostřední velikosti, velmi vyrovnané, z poloviny kryté žíháním, přecházející v karmínovou červeň. Sklizňová zralost nastává koncem září, konzumně dozrává v listopadu, vydrží do února. Odrůda pěstitelsky vcelku nenáročná, otužilá ve dřevě i v květu, dobře se hodící i do vyšších poloh. Je zcela rezistentní ke strupovitosti, padlím trpí zanedbatelně.

Degustační průměr: 6,75

Delikates

Polské křížení James Grieve x Cortland. Odrůda podle jména opravdu delikatesní, navíc mimořádně úrodná, slabšího kompaktního vzrůstu.

Plody jsou spíše větší, vyrovnané, na sluneční straně atraktivně červené, s tmavým ojíněním. Na závadu je příliš krátká stopka, takže se plody hodně vytlačují. Zraje v říjnu, vydrží do Vánoc. Strupovitostí i padlím trpí, bohužel, nejméně středně. Vyžaduje vzrůstnější podnože a nekompromisní řez. Pro větší citlivost květů k nižším teplotám nedoporučujeme jeho pěstování v mrazových kotlinách.

Degustační průměr: 7,5

Beforest

Původem z Kanady. Pro milovníky jablek s kořenitou chutí představuje vynikající pochoutku, i když vzhled ovoce není příliš lákavý.

Steskům na střídavou plodnost lze čelit pravidelnou výměnou plodonosného dřeva a redukcí nadměrných násad, především zakvete – li i na jednoletém dřevě. Lépe mu vyhovují méně vzrůstné podnože. Strupovitostí trpí částečně jen při velkých infekcích. Slupka plodů je suchá, vyžaduje proto vlhčí uskladnění, jinak vadne a ztrácí i šťavnatost. Konzumní zralost: říjen – prosinec.

Degustační průměr: 8,2

Vanda

Vznikla v Ústavu experimentální botaniky AV ČR Střížovice z křížení Jolana x Lord Lambourne. Jde o zdařilý rezistent druhé generace, který se v chuti může směle měřit s nejlepšími stolními odrůdami.

Vanda

Vanda, foto J. Patočka

Ovoce je přitažlivé a mimořádně šťavnaté. Do plodnosti nastupuje záhy, v dalších letech plodí pravidelně a hodně. Růst stromu je střední až slabší, vhodnější jsou proto bujnější podnože. Paradoxně ji spíše vyhovují horší půdní podmínky. V půdách bohatých a přehnojených dusíkem křenčí. Škoda, že vydrží jen přes Vánoce.

Degustační průměr: 7,0

Selena

(Britemac x Prima). Byla vyselektována ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu ovocnářském v Holovousích z amerického hybridního osiva. Strom roste středně silně, částečně převisle. Plodnost je velmi časná, každoroční a vysoká. Na slabě vzrůstných podnožích má sklony k přeplozování. Probírka plůdků je proto většinou nezbytná.

Odrůda Selena, jabloň

Selena, foto J. Sus

Poměrně dobře vybarvené ovoce vydrží v našich podmínkách do února. Nevadne a voní. Chuť je vcelku dobrá, o poznání lepší u protrhaných a lépe vyvinutých plodů. Vzhledem ke spolehlivé rezistenci proti strupovitosti, otužilosti a dalším vynikajícím vlastnostem je její zařazení do výběru zcela opodstatněné.

Degustační průměr: 6,4

Elstar

Holandský kříženec Golden x Ingrid Marie. Roste středně bujně a brzy nastupuje do plodnosti. Ta je při správném řezu každoroční, pravidelná.

Plody jsou z poloviny červeně žíhané, velmi dobré chuti, připomínající Coxovu. Češe se v první dekádě října, nejlépe postupně, konzumně dozrává v prosinci, vydrží až do února. Strupovitost je u něho nepříjemná hlavně v kalamitních letech. Stesky některých autorů na drobnoplodnost se v Horní Bělé nepotvrdily. Existuje patentovaná červená mutace – Elista.

Degustační průměr: 7,4

Rozela

Vznikla v Ústavu experimentální botaniky AV ČR Střížovice křížením odrůd Vanda x Bohemia. Stromy rostou poněkud slaběji, rozložitě, s rychlým nástupem do plodnosti. Výběr podnoží je proto důležitý jak při volbě tvaru, tak s ohledem k půdním podmínkám.

Rozela

Rozela

Plody jsou střední, až nadprostřední velikosti, z větší části překryté rozmytou červení, s výraznými lenticelami. Češe se postupně od počátku října, konzumně dozrává o vánocích, vydrží do března. Dužnina nažloutlá, křehká, výrazně aromatická, velmi dobrá, až výborná. Odrůda je rezistentní ke strupovitosti, netrpí ani padlím.

Degustační průměr: 7,6

Rubín

Oblíbená odrůda jabloně: Rubín

Rubín, foto J. Sus

Šlechtitel pan Otto Louda, křížení Lord Lambourne x Golden. Odrůda silného vzrůstu, hodící se téměř výhradně na prostorové tvary.

Vyžaduje letní řez. Po výchovném řezu je proto nutné v následujících letech upravovat korunu stromu jen nezbytným průklestem. Proti vyholování větví lze v mládí doporučit zářezy nad spícími očky.

Plody mají pravidelný kulovitý tvar, jsou velké, velmi vyrovnané, na silných dlouhých stopkách. Slupka je drsnější, z větší části pokrytá zářivě červeným žíháním.Patří k nejhezčím a nejchutnějším odrůdám.

Má dlouhou konzumní zralost (od listopadu do března). Je ale náchylný na skládkové choroby i gumovitost. V posledních létech jsou problémy i se strupovitostí a padlím. Jeho přitažlivost zvyšují sklony k zajímavým mutacím, od žluté přes růžovou, až po tmavě rudou (Gold Bohemie – Bohemie).

Degustační průměr: 8,0

Rubinola

Absolutní rezistent, vyšlechtěn v Ústavu experimentální botaniky AV ČR Střížovice z rodičovské kombinace Prima x Rubín.

Jablko odrůdy Rubinola

Rubinola, foto M. Přasličák

Atraktivní plody, podobné Rubínu, jsou v průměru sice menší, v kvalitě dužniny se ale Rubínu vyrovnají. Nepadají ani při silném větru. Jedná se rovněž o bujně rostoucí odrůdu, vyžadující méně vzrůstnou podnož. Roste však celkově spořádaněji a lépe obrůstá. Na slabě vzrůstných podnožích u ní lze aplikovat Pillar systém ve volnější modifikaci, u středně vzrůstných je lepší volit řez v podletí. Na vzrůstné podnože a přísnější tvary se nehodí. Češe se v druhé dekádě října, dozrává v prosinci, vydrží do března.

Degustační průměr: 7,6

Spalord (HL – 135)

Vynikající, částečně Spartanu podobný holovouský hybrid, z křížení Lord Lambourne x Spartan. Stromy rostou středně silně, mírně kompaktně a brzy nastupují do plodnosti. Ta je následně pravidelná a stále vysoká.

Ovoce je přitažlivého vzhledu, téměř celé kryté tmavou červení s pruhováním a ojíněním. Vyniká vysokou odolností ke strupovitosti, která je srovnatelná s rezistenty. Češe se v první dekádě října, konzumně dozrává v prosinci, vydrží až do března. Dobře se skladuje.

Degustační průměr: 7,0

Rajka

Vyšlechtěna v Ústavu experimentální botaniky AV ČR Střížovice z rodičovské kombinace Šampion x Katka (1200/1). Roste poměrně bujně, vyžaduje slaběji vzrůstné podnože. Větve částečně vyholují.

Rajka

Rajka, foto J. Patočks

Plody má velké, kulovité, velikostně vyrovnané, s krycí, tmavě červenou barvou. Dužnina je velmi šťavnatá, aromatická. Sklízí se v první polovině října, konzumně dozrává v prosinci, vydrží do března. Je zcela rezistentní ke strupovitosti, netrpí ani padlím.

Degustační průměr: 7,2

Stella

Relativně starší odrůda vyšlechtěná v Ústavu experimentální botaniky AV ČR Střížovice z kombinace kultivarů Jolana x Rubín. Uznání se v širší praxi nedočkala pro údajně nevyhovující plodnost, špatné obrůstání i nevhodný bujný růst.

Její přednosti vynikly až po radikální změně pěstitelské technologie, spočívající v používání slabě vzrůstných, až zakrslých, podnoží s omezením řezu na minimum. Při splnění těchto podmínek se nám překvapivě nabízí ke strupovitosti rezistentní forma Rubínu, po které se tak často volá.

Degustační průměr: 7,2

Angold

Vyšlechtěn ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu ovocnářském v Holovousích z křížení Antonovka x Golden Delicious. Stromy rostou středně silně, s výrazně tupým rozvětvováním, což je zárukou časných, vysokých a pravidelných sklizní. Hodí se na všechny běžné pěstitelské tvary.

Angold

Angold, foto J. Patočka

Plody jsou velké, vysoce kulovité, slabě žebernaté, někdy síťovitě rzivé, z větší části pokryté méně výraznou červenou krycí barvou. Dužnina je nažloutlá, dosti šťavnatá, celkově velmi dobrá. Konzumní zralost je poměrně dlouhá – od prosince do dubna. Sklízí se v druhé polovině října, nejlépe postupně. Odolnost proti strupovitosti je vynikající, trpí však částečně padlím.

Degustační průměr: 7,0

Rosana

Vznikla v Ústavu experimentální botaniky AV ČR Střížovice z rodičovské kombinace Jolana x Lord Lambourne. Jde o další pozoruhodný rezistent druhé generace, který je srovnatelný s nejlepšími stolními odrůdami. Strom roste středně silně až slaběji a dobře obrůstá. Vyžaduje nekompromisní řez, s důsledným odstraňováním odplozeného dřeva. Do plodnosti nastupuje záhy, v dalších letech je pravidelně vysoká, bez výkyvů.

Plody jsou střední velikosti, dobře vybarvené, při nadměrných úrodách přiměřeně menší. Včasná probírka bývá proto nezbytná. V zimě roku 1996/97 utrpěla místy silnými mrazy ve dřevě. Češe se v druhé polovině října, nejlépe postupně. Uzrává v prosinci, vydrží i do dubna.

Degustační průměr: 6,9

Sirius

Vyšlechtěn v Ústavu experimentální botaniky AV ČR Střížovice křížením odrůd Golden Delicious x Topaz. Vzrůstnost stromu silná, habitus rozložitý. Vyhovují jí slabě rostoucí podnože. Jedná se o triploidní odrůdu. Plodnost raná, plodí ve shlucích i jednotlivě, nutná probírka plodů.

Jablka odrůdy Sirius

Sirius, foto J. Sus

Plody jsou středně velké až velké, kulovitého tvaru, slupka hladká. Základní barva slupky zelenožlutá až žlutá, dužina středně pevná až tuhá, navinule sladké, výrazně aromatické chuti. Je odolný vůči strupovitosti, ale slabě náchylný k padlí. Zrání probíhá od poloviny října. Konzumovat ho lze od listopadu do dubna.

Degustační průměr: 7,5

Auralia

Německá odrůda, křížení Coxova x Nordhausenské. Vyniká spolehlivou, každoroční, velkou plodností a otužilostí v době květu. Uspokojivé výsledky dává i v mrazových kotlinách. Stromy rostou středně silně, trochu převisle. V pozdějších letech se vyplatí silně řezat a zmlazovat.

Ovoce je střední až menší velikosti, spíše plochého tvaru a nažloutlé barvy se sotva znatelným líčkem. Chuť je velmi dobrá, až výborná, aromatická. Sklízí se v druhé polovině října. Při dobrém – vlhčím uskladnění vydrží spolehlivě do dubna. Trpí padlím, strupovitostí ale méně. Přes menší líbivost je to jedna z nejlepších zimních odrůd do našich podmínek. V elitní Hornobělské pětadvacítce je zařazena od počátku její existence.

Degustační průměr: 7,5

Topaz

Původem z Ústavu experimentální botaniky AV ČR Střížovice, kde vznikl křížením odrůd Rubín x Vanda. Strom roste zpočátku bujněji, ale přesto dobře obrůstá. Plodnost je časná, později vždy dobrá a pravidelná.

Topaz

Topaz, foto J. Patočka

Vysoce kvalitní ovoce nemá v jarních degustacích téměř konkurenci. Na skládce ještě přitažlivě dobarvuje. Dužnina je v plné konzumní zralosti křehká, jemná, velmi šťavnatá, aromatická, no prostě výborná. Češe se v druhé polovině října, dozrává v prosinci, vydrží do dubna. Nejlépe mu vyhovují podnože typu M9, J-OH-A, J-TE-E. Dostatečnou velikost plodů v pozdějších letech garantuje řez s pravidelnou výměnou plodonosného dřeva. Je rezistentní ke strupovitosti. Novější červená mutace nepochybně ještě více zvýrazní jeho pozici nekorunovaného krále zimních odrůd.

Degustační průměr: 7,7

Melrose

Původem z USA, křížení Jonathan x Red Delicious. Velkoplodá odrůda s pozdějším nástupem do plodnosti. Vhodnější jsou slabě vzrůstné podnože. Dobře snáší přísušky.

Česat se má co nejpozději, třeba ještě v listopadu. Netrpí padlím, citlivost ke strupovitosti je menší. V našich podmínkách uzrává až k jaru a na tuto dobu je velice kvalitní. V mládí se osvědčuje omezit řez na minimum.

Degustační průměr: 7,3

Idared

Původem z USA, křížení Wagenerovo x Jonathan. Typická tržní, pozdně zimní odrůda s výdrží do nové sklizně.

Nevyniká sice prvotřídní chutí, je však velmi úrodný, výborně se skladuje a má i přitažlivý vzhled. Roste středně silně, až slaběji. Trpí, bohužel, padlím i strupovitostí. Jeho úspěšné pěstování je proto podmíněno eliminací těchto chorob výkonnými fungicidy. V současné době je však tento kultivar za zenitem své bývalé popularity.

Degustační průměr: 6,0

Admirál

Vyšlechtěn v Ústavu experimentální botaniky AV ČR Střížovice ( UEB 3824/1 ) křížením odrůd Mira x Bohemia. Roste bujněji, vyžaduje slabší podnož. Má tendenci k vyholování. Jedná se o triploidní odrůdu. V hornobělských podmínkách zraje v polovině měsíce října, skladovat ho lze až do května.

Admiral

Admiral, foto časopis Zahrádkář

Plodí středně a pravidelně. Plody jsou střední až velké, slupku mají hladkou, počáteční zelená základní barva přechází během skladování na žlutou, která je kryta barvou červenou, netrpí rzivostí. Dužninu má pevnou, šťavnatou, chuť sladko kyselá. Tato odrůda je odolná vůči strupovitosti a padlí, projevuje se však u ní náchylnost na pihovitost.

Degustační průměr: 8,0

Jeden komentář: “Odkud pocházejí nejlepší odrůdy jablek Hornobělské pětadvacítky?”

  1. Milan C. napsal:

    Pěkný den,

    moc děkuji za specifické detaily při popisu pěstování a zdravotního stavu.

    Prosím o detailnější popis specifik řezu odrůd Mio a Desert.

    Děkuji moc!

    Milan Číha

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Aby vám nic neuteklo...

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit si časopis darovat předplatné

Kalendárium

25. 10. 2020

Tipy pro tvůrčí duše a pietu: dušičkové vazby s bodláky

Jakkoliv prostě zní botanický název a lidové označení této rostliny – štětka soukenická, jednoduše bodlák – ve vzpomínkových aranžmá jí svěřujeme čestné místo. Spolu s dalšími v pietní vazbě uctívá Památku zesnulých.

zobrazit další rady a tipy