Hrušky menší než švestky stojí za pozornost

30. 8. 2023

Větší neznamená vždy lepší. Například takové drobné hrušky vzhledově příliš nelákají, ale chuťově dokáží překvapit šťavnatou a sladkou chutí.

Ten náš svět miluje vše velké. Obdivujeme kouli ze železa o průměru tři metry s přesností jeden milimetr, ale už nás moc neudivuje titěrný obrázek, miniatura na zrnku máku.

Drobné odrůdy hrušek

Kozačka stuttgartská, Nagevicova a letní Krvavka v porovnání s Čačanskou lepoticí

Podobně je s ovocem. Podivujeme se nad jablky, která mají skoro kilogram, jejichž plodnost je ovšem prachbídná, ale drobnoplodé odrůdy s pravidelnou velkou úrodou nás nezaujmou. Také u hrušek jsme si zvykli na velké plody. Někdy máme 4 hrušky do kila, někdy třeba 3 do dvou kil.

Hrušky a jejich drobné odrůdy

Mezi ty drobné patří např.:

  • letní Krvavka, středně šťavnatá s jemnou dužinou s vynikající kořeněnou chutí,
  • Nagevicova či pro zapamatování lepší jméno Pixálka, je šťavnatá s muškátovým aroma,
  • Kozačka stuttgartská, sladká s kořeněnou chutí, při přezrání má tendenci hniličit od středu.

Jde o drobné hruštičky, které sníme nadvakrát, nebo si z nich odstraníme bubáka, odkousneme je od stopky a sníme je i s měkkým jádřincem. Jsou výborné čerstvé, vhodné na sušení, pálení či výrobu povidel.

Drobné hrušky jsou opravdu velmi chutné. Každý, kdo nemá předsudky, že dobré je jen vše nové a velké, si na nich pochutná. Když ochutnáme Pixálku nebo Kozačku, v malých plodech cítíme koncentrované hruškové aroma, sladkost a trochu nenápadné kyselosti, která se s vyzráváním ztrácí. Tyto hruštičky zrají do měkka, tak jak jsme zvyklí. To Krvavka je pro fajnšmekry, pro své hniličení.

Usušit, vypálit nebo zavařit?

Dobře zralá hruštička hnilička je pod slupkou taková schovaná marmeláda, kterou vysajeme po nakousnutí slupky všechnu najednou. Ve slupce zůstane jen jádřinec. Ano, není to ovoce pro každého. Ten, kdo zná mišpule přešlé mrazem, které se jí podobně, určitě přijdete na chuť i hruštičkám hniličkám.

Drobnoplodé odrůdy hrušek  jsou vcelku pravidelně plodné, jen občas střídají roky s malou násadou plodů. Protože jich bývá mnoho, zdálo by se, že s nimi bude problém, kam s nimi.

V dobách, kdy nebyl běžný třtinový nebo později i řepný cukr, se tyto drobné hruštičky sušily, některé celé, jiné půlené, poté zpracovávaly na pracharandu, která nahrazovala cukr. Velká úroda se dala proměnit i v aromatickou pálenku.

odrůda malých hrušek

Drobné hrušky jsou výborné čerstvé, skvěle se také hodí na výrobu marmelád

Sušená hruška je skvělá varianta cukrátka pro děti, nebo tak trochu náhrada brambůrků u televize. Ovšem musíme si dát pozor na to, kolik jich sníme. Sto gramů sušených hrušek může představovat třeba kilogram čerstvých z pohledu objemu, jakého mohou dosáhnout po nabobtnání v těle, ale i obsahem cukrů. Je dobré to mít na paměti, abychom výměnou za nezdravé a kalorické brambůrky nenabírali ze zdravých křížal.

Hrušky jsou nejen velmi chutné ovoce a zdravé ovoce. Díky své hrubší konzistenci čistí střeva od nevhodných buněk, absorbují těžké kovy a zrychlují pohyb potravy střevem.

Hruštičky z fotek, kterých bylo mnohem víc, jsem nakrájel a dal na sušák. Těším se na to, až si z nich v zimě udělám čaj, nebo je opravdu namelu či je rozmixuju na pracharandu.

Foto autor

 

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

26. 9. 2023

Podzimní dřeviny, které upoutají okrasným plodenstvím

Mnohé z těchto dřevin jsou nejen výraznou okrasou zahrady v tomto období, ale jejich plody přetrvávají na dřevinách dlouho do podzimního i zimního mrazivého období. Bohatě v tomto období plodí okrasné jabloně, mahonie, pámelník okrouhlolistý …

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x