Domů » Zahrada » Ovoce » Exotické ovoce » Tropy na vánočním stole: liči, longan, rambutan
Tropy na vánočním stole: liči, longan, rambutan
22. 12. 2019
Chutnají výborně, pojídají se syrové jako jiné ovoce a určitě stojí za ochutnání. Plody rostou na stálezelených stromech a také je spojuje botanická příbuznost.
Liči čínské (Litchi chinensis), longan (Euphoria longana) i rambutan (Nephelium lappaceaum) patří do čeledi mýdelníkovitých (Sapindaceae), pocházejí z vlhkých a teplých tropů jihovýchodní Asie. Plodí podobně utvářené jednosemenné peckovice.
-
-
Mírně bradavčitá slupka liči
-
-
Chutný míšek liči má bílou barvu
Liči má plod oválný, dlouhý asi 2,5–4 cm s bradavčitou slupkou, pod níž je velmi šťavnatá a aromatická dužnina, která obklopuje černohnědé semeno. Dužnina vyniká sladkokyselou chutí.
Podobné plody i využití
Pro longan je typický kulovitý plod s průměrem přibližně 2–2,5 cm, který má kožovitou slupku. Dužnina je podobná jako u liči. Plody se však odřezávají v celých hroznech.

Plody longanu mají kožovitou slupku, dužnina je bělavá dužnina
Plod s nejvýraznější chutí i vzhledem má bezesporu rambutan: Kulovitá až oválná peckovice upoutá svými jemnými a hustými ostny na povrchu. Proto se také jmenuje rambutan – rambut znamená v malajštině a indonéštině vlas. Pod slupkou se ukrývá taktéž bělavý či načervenalý míšek vynikající sladkokyselé chuti, který může svou konzistencí připomínat tuzemské třešně.
- Všechny tři uvedené druhy se v místech svého pěstování využívají především v čerstvém stavu jako ovoce. Připravují se z nich základy nejrůznějších ovocných salátů.
- Liči zbavené semen se v jihovýchodní Asii vaří s cukrem a podává se jako dezert, vyrábí se z něj zmrzlina a zpracovává se i na džemy. Běžně se dá koupit i u nás jako kompotované. Především v Číně a Indii se jeho plody suší a přidávají se jako aromatická složka do čajů.
- Plody rambutanu patří v jihovýchodní Asii k nejvyhledávanějšímu ovoci.
- Podobné využití má i longan, i když jeho plody nejsou chuťově tak kvalitní jako liči nebo rambutan.
-
-
Míšek rambutanu má nejzajímavější chuť
-
-
Rambutan v řezu
Pěstování těchto rostlin v českých podmínkách je záležitostí určenou převážně pro větší skleník s teplým a vlhkým prostředím. V bytech se jim většinou nedaří příliš dobře z důvodu nízké vzdušné vlhkosti, obzvláště pak v zimě. Zároveň i jejich rozměry nejsou zcela vyhovující pro klasický byt.
Ovšem provést výsev semen každého z představených druhů není nejmenší problém. Vyséváme do samostatných květináčů s průměrem cca 6–8 cm asi 2 cm hluboko. Volíme klasický výsevní rašelinový substrát obohacený agroperlitem. Nutno ovšem dodat, že generativním způsobem rozmnožování získáváme semenáč, který v produkčních oblastech slouží jako podnož, na kterou bývá naroubována některá z pěstovaných odrůd.
Foto autor
Zajímá toto téma vaše přátele? Dejte jim vědět!
Prosíme, nezapomeňte článek pochválit klepnutím na ❤