Tropy na vánočním stole: liči, longan, rambutan

22. 12. 2019

Chutnají výborně, pojídají se syrové jako jiné ovoce a určitě stojí za ochutnání. Plody rostou na stálezelených stromech a také je spojuje botanická příbuznost.

Liči čínské (Litchi chinensis), longan (Euphoria longana) i rambutan (Nephelium lappaceaum) patří do čeledi mýdelníkovitých (Sapindaceae), pocházejí z vlhkých a teplých tropů jihovýchodní Asie. Plodí podobně utvářené jednosemenné peckovice.

 

Liči má plod oválný, dlouhý asi 2,5–4 cm s bradavčitou slupkou, pod níž je velmi šťavnatá a aromatická dužnina, která obklopuje černohnědé semeno. Dužnina vyniká sladkokyselou chutí.

Podobné plody i využití

Pro longan je typický kulovitý plod s průměrem přibližně 2–2,5 cm, který má kožovitou slupku. Dužnina je podobná jako u liči. Plody se však odřezávají v celých hroznech.

Plody longanu

Plody longanu mají kožovitou slupku, dužnina je bělavá dužnina

Plod s nejvýraznější chutí i vzhledem má bezesporu rambutan: Kulovitá až oválná peckovice upoutá svými jemnými a hustými ostny na povrchu. Proto se také jmenuje rambutan – rambut znamená v malajštině a indonéštině vlas. Pod slupkou se ukrývá taktéž bělavý či načervenalý míšek vynikající sladkokyselé chuti, který může svou konzistencí připomínat tuzemské třešně.

  • Všechny tři uvedené druhy se v místech svého pěstování využívají především v čerstvém stavu jako ovoce. Připravují se z nich základy nejrůznějších ovocných salátů.
  • Liči zbavené semen se v jihovýchodní Asii vaří s cukrem a podává se jako dezert, vyrábí se z něj zmrzlina a zpracovává se i na džemy. Běžně se dá koupit i u nás jako kompotované. Především v Číně a Indii se jeho plody suší a přidávají se jako aromatická složka do čajů.
  • Plody rambutanu patří v jihovýchodní Asii k nejvyhledávanějšímu ovoci.
  • Podobné využití má i longan, i když jeho plody nejsou chuťově tak kvalitní jako liči nebo rambutan.

 

Pěstování těchto rostlin v českých podmínkách je záležitostí určenou převážně pro větší skleník s teplým a vlhkým prostředím. V bytech se jim většinou nedaří příliš dobře z důvodu nízké vzdušné vlhkosti, obzvláště pak v zimě. Zároveň i jejich rozměry nejsou zcela vyhovující pro klasický byt.

Ovšem provést výsev semen každého z představených druhů není nejmenší problém. Vyséváme do samostatných květináčů s průměrem cca 6–8 cm asi 2 cm hluboko. Volíme klasický výsevní rašelinový substrát obohacený agroperlitem. Nutno ovšem dodat, že generativním způsobem rozmnožování získáváme semenáč, který v produkčních oblastech slouží jako podnož, na kterou bývá naroubována některá z pěstovaných odrůd.

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

4. 7. 2022

Kdy probírat hrozny, aby vzrostla kvalita bobulí vinné révy

Vysokou násadu stolních hroznů můžeme regulovat, tím zvýšíme nejen jejich kvalitu, ale i vyzrálost. Jakmile mají bobule velikost hořčičného semínka, je vhodné na místech se stísněnými plody vystřihnout špičatými nůžkami celé hrozny.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x