
Kde jsou kaktusy doma? V Americe
17. 1. 2021Každý začínající pěstitel kaktusů zjistí při pročítání první knihy o svých oblíbených rostlinách, že pocházejí z Nového světa. Tedy z oblastí Severní, Střední a Jižní Ameriky.
S kaktusy pěstovanými pro užitek se můžeme setkat v subtropickém a tropickém klimatu jižních zemí. Ke koupi bývají plody opuncie.
Nejrozšířenějším kaktusem pěstovaným kvůli sklizni plodů je už po staletí opuncie mexická neboli Opuntia ficus-indica.
Opuncie mexická dorůstá až čtyřmetrové výšky. Její stonek se skládá z oválných, zploštělých článků, na kterých jsou tzv. areoly. Z těchto útvarů vyrůstají rovné, až čtyři centimetry dlouhé trny a zároveň drobné, štětinovité trny – glochidie.
Právě glochidie, které se velmi snadno uvolňují a zapichují se do pokožky nebo do jazyka, jsou nejméně příjemnou součástí těchto rostlin. Špička drobného trnu končí zpětnými háčky podobně jako hrot harpuny.
Glochidie se vyskytují nejen na článcích opuncií, ale také na povrchu plodů!
Vzhledem ke skutečnosti, že opunciové plody byly v předkolumbovské době jednou z mála pochoutek, které poměrně nehostinná krajina severního Mexika poskytovala, naučili se je lidé využívat a jíst už dávno a umějí to do současnosti.
Navíc je přirozené, že pěstitelé upřednostňují odrůdy, které vytvářejí glochidie v minimálním množství nebo se na nich nevyskytují vůbec.
Záměrně selektují rostliny s násadou velkých a sladkých plodů na jednom článku, s malým nebo zcela redukovaným počtem trnů.
Samotným rostlinám se ve španělštině říká nopal a políčko s nopálem (opuncií) se nazývá nopaleria.
Plody sklízené k jídlu a potravinářskému zpracování jsou ve většině zemí známé podle původního mexického jména jako tuna. Pod tímto označením bývají prodávány také v tuzemsku.
Samotné opunciové plody jsou plné sladké dužniny s desítkami tvrdých, nejčastěji žlutohnědých, plochých semen, která se většinou nejedí a ani se nepoužívají k dalšímu zpracovávání.
Tuna se jí především čerstvá, ovšem v původní domovině i v jiných částech světa, kde roste pod širým nebem a sklizeň je bohatá, se plody používají k výrobě marmelád, vína nebo pálenek.
Dnes se aroma opunciových plodů přimíchává do nápojů, na kterých pak bývá napsáno jejich anglické pojmenování – prickly pear.
Opuntia ficus–indica pochází sice z Mexika, ale je natolik rozšířena v suchých subtropických a tropických oblastech světa, že je například na Madagaskaru nebo v Austrálii považována za invazivní druh.
Setkat se s ní můžeme i ve Středozemí, odkud je dokonce možné přivézt si článek a pokusit se o její pěstování v tuzemských podmínkách.
Oddělený článek zakořeníme bez problémů v čistém písku nebo agroperlitu a po té jej přesadíme do pěstební nádoby.
Květuschopné rostliny dorostou zhruba za 5–7 let. Potřebují co největší množství slunce, během léta umístění pod širým nebem, propustný substrát, větší nádobu a v době vegetačního klidu chladné zimování při teplotách okolo 5–10 °C.
Vychladlé nakrájené nopálové plody dáme do misky a přidáme ostatní ingredience. Zlehka promícháme, zalijeme limetkovou šťávou a zakápneme olivovým olejem. Do salátu lze přidat nakrájené vařené vejce.
Kdo rád ostré, může přidat nadrobno nakrájenou papričku jalapeňos nebo jinou pálivou papriku, která dodá salátu tu pravou mexickou chuť.
Foto autor a Shutterstock
Pěkné jarní dny nás lákají ven, a tak se konečně můžeme věnovat činnostem, které jsme si naplánovali. V ovocné zahradě máme co dělat klidně od rána do večera.