Oblíbený citrus Chinotto se osvědčil jako pokojová rostlina

27. 12. 2021

Citrus myrtolistý neboli Chinotto upoutá na první pohled velmi kompaktním růstem a malými lístky, které pro svou podobnost s myrtou daly rostlině jméno.

Jedná se o hybrid původem z Číny. Mimořádně efektní citrus myrtolistý (Citrus x myrtifolia) se hodí pro pěstování v nádobách. Výhony jsou beztrnné s krátkými nody, takže zapěstovaná korunka působí vskutku hustým dojmem.

  • Mladé výhony mohou být zbarveny do zelenofialova, vyvinuté listy jsou tmavě zelené.
Citrus Chinotto zvaný také jako pomerančovník

Citrus myrtolistý Chinotto (Citrus x myrtifolia); foto L. Kunte

Chinotto kvete na jaře a na podzim

Rostlina kvete ve dvou vlnách, na jaře a na podzim, přičemž jarní kvetení je mnohem bohatší. Bílé květy velmi intenzivně, avšak příjemně voní.

Plody jsou zpočátku žlutavé, v plné zralosti intenzivně oranžové. Rostlina je označována také jako pomerančovník. Plod (hesperidium) obsahuje obvykle 8–10 segmentů s málo semeny. Dužnina je méně šťavnatá, a jelikož patří do příbuzenstva bigarádie (Citrus aurantium), její chuť je zvláštně kyselonahořklá.

Plody citrusu myrtolistého

Zralé plody se podobají pomerančům, ale jsou menší; foto Shutterstock

  • Plody se kandují a v Itálii se z nich vyrábí osvěžující nápoj zvaný také chinotto. Jako součást slouží také k výrobě hořkých likérů.

Tento citrus je oblíbený právě pro svůj pomalý, kompaktní růst a pro bohatou násadu plodů i při pěstování v nádobě. Patří k vyhledávaným druhům bonsajisty. Obecně jej lze doporučit pro pěstování v bytových podmínkách. Rostlina však ocení, pokud máme možnost jejího letnění na terase či na osluněném balkonu.

Foto autor a Shutterstock

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

8. 2. 2025

Opatrně se zimním řezem choulostivých okrasných dřevin

Do konce února je dobré dokončit prosvětlovací nebo zmlazovací řez okrasných stromů, keřů, popínavých dřevin a těch, které jsme vysadili na podzim a neseřezali je. Stříháme nejprve odolné druhy, u choulostivějších, které přes zimu namrzají, s řezem počkáme.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x